Recent Posts

Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10
21
Σημείωση: Το παρακάτω κείμενο είναι μία "χαλαρή" πρόταση. Μία πρόχειρη σκέψη θα έλεγα, την οποία εκφράζω με επιφύλαξη.  Το βασικό μου μήνυμα αφορά όσα είπα στο 1ο βίντεο που παρέθεσα παραπάνω, στο οποίο μιλάω για τα ζητήματα της ασφυξίας, για τα οποία απαιτώ απάντηση. Για την παρακάτω χαλαρή σκέψη, δεν απαιτώ καμία απάντηση από τους υποψήφιους, απλά ρίχνω μία ιδέα. Αν δε σας κάνει, αγνοήστε την.

Πρόταση: Επέκταση 30 μέτρων στον πεζόδρομο της Μπουφίδου!

Ποιο είναι το βασικό "αξιοθέατο" στην κεντρική μας πλατεία; Αυτό που δεσπόζει με την παρουσία του;
Μήπως το συντριβάνι;
Όχι, είναι παραπίσω κρυμμένο.

Μήπως τα σκαμπανεβάσματα με τα διάφορα παρτέρια;
Όχι, ίσα ίσα που διασπούν την προσοχή μας και δεν την αφήνουν να ξεκουραστεί.


Το κύριο θέαμα στην κεντρική μας πλατεία είναι... τα ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ! Αυτά που είναι τοποθετημένα στο κέντρο της, και εννοώ φυσικά τα ταξί...

Αυτά τα αυτοκίνητα δημιουργούν ένα τείχος μεταξύ καφετεριών και της πλατείας, οπτικά την κόβουν στη μέση, ενώ λεπταίνουν τον πεζόδρομο της Μπουφίδου, τον πιο κεντρικό της πόλης, για 30 ολόκληρα μέτρα!

Η πρότασή μου:
Να μετακινηθεί η πιάτσα των ταξί στις 6 ήδη υπάρχουσες θέσεις πάρκινγκ, μπροστά από το παλιό δημαρχείο. Εκεί, και "κρυμμένα" θα είναι ώστε να απελευθερωθεί χώρος και θέα στην πλατεία, ενώ θα παραμένουν και δίπλα στην πλατεία, ώστε να βολεύονται και οι πελάτες και οι οδηγοί των ταξί.
Θα μπορούσαν να προστεθούν και περισσότερες θέσεις για ταξί, όλο το μήκος μπροστά από τις καφετέρειες. Όμως για να γίνει σε όλο το μήκος θα πρέπει να γκρεμιστεί μερικώς ο ψευτοπεζόδρομος και αυτό χρειάζεται χρήματα και πυγμή (δεν υπάρχει τίποτα από τα δύο).

Πιθανή ένσταση 1. "Μα βρε Θανάση, τα έχεις βάλει με όλους. Θες να τα βάλεις με τους ταξιτζήδες τώρα;"
Απ: Καθόλου! Μου δίνεται μια καλή ευκαιρία να τονίσω ότι είναι πλέον απαραίτητοι στην πόλη, πιο πολύ από ποτέ, μιας και το πάρκινγκ των δικών μας αυτοκινήτων είναι είδος προς εξαφάνιση. Το επάγγελμα του ταξιτζή στη Λιβαδειά τείνει να γίνει λειτούργημα! Η μετακίνηση της πιάτσας στο σημείο που προτείνω δε θα θίξει σε τίποτα τις (πολύτιμες!) υπηρεσίες που προσφέρουν, ούτε τις συνθήκες εργασίας τους!

Πιθανή ένσταση 2. Γιατί το λες "επέκταση πεζόδρομου" αυτό το πράγμα; Αφού και με την τωρινή θέση των ταξί, πεζόδρομος υπάρχει.
Απ: "Πεζόδρομος" δε σημαίνει μόνο να χωράς να περάσεις. Όταν μιλάμε για τον βασικό πεζόδρομο της Λιβαδειάς (και μάλιστα εντός της κεντρικής πλατείας!), εννοούμε κάτι που σου προσφέρει αναψυχή και μεγάλη άπλα, τόση ώστε πχ. να μη χρειάζεται να "σπάσουν" δύο παρέες τριών ατόμων που διασταυρώνονται. Ο τωρινός χώρος της πιάτσας θα γίνει μία απολαυστική, ζωτική επέκταση του πεζόδρομου. Θα μου πεις "30 μέτρα δε θα φέρουν την άνοιξη"... Όμως στο οριακό σημείο που είναι η πόλη, τέτοιες μικρές παρεμβάσεις, προστιθέμενες η μία στην άλλη, θα κάνουν τη διαφορά.

* Επειδή ούτε ταξιτζής είμαι, ούτε έχω μελετήσει ενδελεχώς το ζήτημα, διορθώστε με αν θεωρείτε ανέφικτη ή λάθος την πρόταση. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να την αποσύρω, αν υπάρχει κάποιο καθοριστικό επιχείρημα - παράγοντας που δεν έχω λάβει υπόψιν μου. Κουβέντα κάνουμε.



Ας μη μιλάμε όμως χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι οι ταξιτζήδες και ο νέος δήμαρχος. Αυτοί οι δύο παράγοντες θα πρέπει σε πνεύμα συνεργασίας να βρουν την καλύτερη θέση, εφόσον συμφωνούν στο βασικό: Ότι η τωρινή θέση των ταξί (εντός του πεζοδρόμου της Μπουφίδου) δεν είναι καλή για την εικόνα και τη λειγουργία της κεντρικής πλατείας. Αν δεν υπάρξει πνεύμα συνενόησης, σειρά έχει η πυγμή του νέου δημάρχου, η οποία βέβαια στη Λιβαδειά είναι είδος προς εξαφάνιση.

Ό,τι κι αν γίνει (το πιθανότερο τίποτα) τονίζω ότι τα ταξί έχουν γίνει είδος πρώτης ανάγκης για τον στραγγαλισμένο πολίτη της Λιβαδειάς, άρα σε καμία περίπτωση δε θα πρότεινα την πλήρη απομάκρυνση των ταξί από την πλατεία. Ελπίζω η πρότασή μου, μ' όποιον τρόπο κι αν εφαρμοστεί, να δώσει μικρή ανάσα στην πλατεία και ταυτόχρονα να ενισχύσει όσο γίνεται το αναντικατάστατο έργο των οδηγών ταξί.
22
Ιδανικός Δήμαρχος (1) - Απαλλοτρίωση

Κατά την ταπεινή μου άποψη, το σημαντικότερο έργο που θα μπορούσε ποτέ να κάνει ένας δήμαρχος στη Λιβαδειά είναι οι απαλλοτριώσεις. Δηλαδή η αγορά από τον Δήμο ιδιωτικών εκτάσεων ή κτισμάτων, προκειμένου να τα μετατρέψει σε δρόμους, ποδηλατόδρομους, πεζοδρόμια, αίθουσες συναυλιών και ό,τι άλλο θεωρεί ότι έχει ανάγκη η πόλη. Αυτές άλλοτε γίνονται αναγκαστικά, και άλλοτε μετά από την συμφωνία με τον νόμιμο ιδιοκτήτη. Για παράδειγμα πολλοί δρόμοι μας καταλήγουν σε αδιέξοδο, όπως η Αισχύλου! Μία απαλλοτρίωση θα έδινε τρομερή ανάσα.

Αν ήμουν δήμαρχος, και ΤΙΠΟΤΑ να μην είχα κάνει στη θητεία μου, αν είχα κάνει 5-6 απαλλοτριώσεις - κλειδί, που έδωσαν ανάσα στην ασφυκτική Λιβαδειά, θα ήμουν υπερήφανος για τα πεπραγμένα μου.

Φανταστείτε για παράδειγμα να αγόραζε η Δημοτική Αρχή, μία λωρίδα γης πλάτους 4 μέτρων και μήκους ενός χιλιομέτρου στην οδό Ρούμελης..! Θα έκανε παραδεισένια πλατύ το πεζοδρόμιο και η διαδρομή θα μετατρεπόταν στο όνειρο καθενός από εμάς που αγαπούμε το περπάτημα. Πιστεύω ότι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων θα πείθονταν εύκολα, αφού πουλώντας μία λεπτή λωρίδα από το χωράφι τους ΚΑΙ θα τα τσέπωναν ΚΑΙ το εναπομείναν οικόπεδό τους θα ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ, αφού θα ήταν η μόνη περιοχή της Λιβαδειάς που θα εξαιρούταν από την ασφυξία που βιώνει η υπόλοιπη πόλη.

Αντιθέτως οι δήμαρχοί μας τι κάνουν; ΑΣΤΟΧΕΣ απαλλοτριώσεις, που δεν έχουν κανένα όφελος για την πόλη. Για παράδειγμα έμαθα ότι απαλλοτριώθηκε ένα ερείπιο στην περιοχή της Ταμπάχνας, για το εξωφρενικό (και περίεργο...) ποσό των 250.000 ευρώ! Με τόσα λεφτά είχες αγοράσει την λωρίδα γης στην Ρούμελης και θα σου περίσσευαν αρκετά χρήματα και για άλλες δουλειές. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ερείπιο που απαλλοτριώθηκε στην Ταμπάχνα παραμένει (και θα παραμείνει) αναξιοποίητο. *Διορθώστε με αν κάτι μου διαφεύγει για την συγκεκριμένη περίπτωση, μιας και δεν είπα ποτέ ότι είμαι ο παντογνώστης.

Προσκαλώ, παρακαλώ και... εκλιπαρώ τον νέο Δήμαρχο Λιβαδειάς, να δώσει μεγάλο βάρος στις έξυπνες απαλλοτριώσεις. Δε χρειάζεται απαραίτητα να χτιστεί κάτι σε αυτές, ακόμα και σκέτη άπλα να το αφήσεις, πλακοστρωμένο, έτσι για να ξεκουράζεται το μάτι, θα δώσεις ΑΝΑΣΑ στην ασφυξία που βιώνουμε. Ας μην μας πιάνει η μανία να χτίζουμε οπωσδήποτε κάτι, όπου βρούμε άπλα...
23
Γεια σας

Ειπα να γραψω και εγω την δικια μου ιστορια. Καταρχας με την βοηθεια του Θαναση πριν 10χρονια καταφερα να κοψω το τσιγαρο οπως λεει και ο ιδιος στο τιτλο του βιβλιου πανευκολα. Το μονο προβλημα ηταν τα κιλα που πηρα με την διακοπη του τσιγαρου αλλα και παλι ηρθε η λυση με το το βιβλιο γλυκο ενστικτο να μου δωσει την λυση. Εφτασα 107 κιλα οταν ξεκινησα να διαβαζω το  βιβλιο και στο πρωτο 2μηνο ειχα φτασει 98 κιλα ειχα χασει 9.  Συνεχισα βαζοντας και την γυμναστικη κατορθωσα να χασω συνολικα 31 κιλα ειχα φτασει 76 κιλα. Απο την πρωτη καραντινα και για αυτα τα 2 χρονια λογω της καταστασης ξεκινησα να περνω παλι κιλα λογω οτι 2,5 χρονια ημουν τηλεργασια γυμναστηριο δεν πηγαινα γενικα ειχε αλλαξει ο τροπος ζωης αυτα τα χρονια. Τωρα εχω φτασει 93 και αποφασισα παλι να ξεκινησω για να φτασω παλι στα ιδια κιλα που ημουν και πριν στα 76. Σημερα ειναι η δευτερη μερα συνεχιζω  θα επανερχομε για να ενημερωνω για την προσπαθεια
24


*Προς τα μέλη του φόρουμ: Αγνοήστε αυτή τη δημοσίευση. Απευθύνεται μόνο προς τους κατοίκους της πόλης μου, της Λιβαδειάς, με τους οποίους συζητούμε κάποια προβλήματα της πόλης εν όψει εκλογών.

Προς κατοίκους Λιβαδειάς και περιχώρων:
Αγαπητοί συμπολίτες,
Μπορείτε να δείτε το Λιβαδειά, Πόλη σε Ασφυξία στο facebook, όπου μπορείτε και να σχολιάσετε άμεσα. Σας το παραθέτω όμως και σε Youtube link, γιατί απενεργοποιώ συχνά το φέισμπουκ. (Σημ: Το γιατί απενεργοποιώ συχνά μπορείτε να το δείτε εδώ κι εδώ.)



Εδώ μπορείτε να δείτε το 2ο μέρος, όπου παρουσιάζω και μία λύση, ώστε να επηρεάσουμε τις επερχόμενες εκλογές:


Παρακάτω παρουσιάζω το ερωτηματολόγιο για το οποίο σας μίλησα στο 2ο βίντεο.
Απαιτεί άμεσες, ξεκάθαρες απαντήσεις από κάθε υποψήφιο δήμαρχο. Είναι χρέος του να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, πριν διεκδικήσει την ψήφο μας. Οι δημοσιογράφοι μας, αλλά κι εσείς στις επαφές σας με τους υποψήφιους, αξίζει να θέσετε αυτά τα ερωτήματα.

Σίγουρα υπάρχουν ΠΟΛΛΑ ακόμη σοβαρά ζητήματα που δεν αναφέρονται. Δεν έχω γνώση όλων των ζητημάτων. Δεν είμαι παντογνώστης ούτε αλάθητος. Μία προσπάθεια κάνω και σίγουρα θα υπάρχουν και ατέλειες και λάθη στις παρεμβάσεις μου.

Update Σεπτέμβριος 2023: Το ερωτηματολόγιο δεν απαντήθηκε ποτέ από κανέναν υποψήφιο. Επίσης ο δημοσιογράφος στο περίφημο "ντιμπέιτ", όπως και άλλοι δημοσιογράφοι, δεν θέλησε να συμπεριλάβει κάποια από τις παρακάτω ερωτήσεις. Τα συμπεράσματα, δικά σας.




Ερωτηματολόγιο προς τον Υποψήφιο Δήμαρχο:

1) Θα τοποθετήσετε σε νέα θέση κολώνες, δέντρα, παγκάκια στην οδό Ρούμελης;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

2) Θα περιορίσετε όλα τα περίπτερα στο βασικό τους οικοδόμημα, συν μία θέση για 1 όρθιο ψυγείο, σε ειδικό σημείο που να μην ενοχλεί;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

3) Θα περιορίσετε τα τραπεζοκαθίσματα σε Μπουφίδου, πέριξ της πλατείας, στην Κρύα και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης όσο χρειάζεται (κατά την κρίση σας) για να απολαμβάνουν οι δημότες τη βόλτα τους, κι όχι απλά για να χωράνε να περάσουν;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

4) Θα καταργήσετε κάποια από τα άχρηστα τσιμεντένια παρτέρια με φυτά και αγριόχορτα στα πεζοδρόμια;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

5) Θα καταργήσετε τις “φυτευτές” θέσεις πάρκινγκ όπου αυτές υπάρχουν;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

6) Θα εφαρμόσετε σε στενούς δρόμους (πχ. Βενιζέλου, Καραγιαννοπούλου, Στρατηγού Ιωάννου) το σύστημα “ένα πλατύ – ένα στενό” πεζοδρόμιο;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

7) Θα απαγορεύσετε σε μανάβικα, ψαράδικα και κάθε άλλο κατάστημα (στο κέντρο της πόλης) να καταλαμβάνει τα δημόσια πεζοδρόμια;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

8) Θα επαναφέρετε τα πεζοδρόμια σε Καραγγιανοπούλου και Γιαννούτσου στην πρότερη μορφή τους, ώστε να γίνεται ανεμπόδιστα η διέλευση των οχημάτων; (Ή έστω παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία, όπως πχ απέναντι από το 1ο Δημοτικό).
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

9) Οι νησίδες χρησιμεύουν στο να κοντοστέκεται ένας πεζός που περνά απέναντι και για κολώνες φωτισμού. Θα περιορίσετε τις νησίδες είτε καταργώντας τις, είτε κάνοντάς τες λεπτές και τσιμεντένιες όπου χρειάζεται;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

10) Θα περιορίσετε σε Αχιλλέως, Αισχύλου και όπου αλλού υπάρχουν τις άχρηστες εκτάσεις με αγριόχορτα (“τουαλέτες σκύλων”);
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

Άλλα ζητήματα, πέραν της Ασφυξίας:

11) Θα “οργώσετε” την πόλη και τα χωριά της, πχ. μία γειτονιά ανά εβδομάδα, επιλύοντας άμεσα μικρά και μεγάλα προβλήματα των δημοτών;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

12) Θα απευθυνθείτε επίσημα ως Δημοτική Αρχή στην τροχαία μας, ζητώντας να τερματιστεί η άτυπη αποχή της από τα καθήκοντά της στην πόλη μας;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

13) Θα επαναφέρετε τα ονόματα των κύριων οδών, στα ονόματα που όλοι γνωρίζουμε και συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε (παρά τις μετονομασίες; (Δείτε εδώ σχετικά).
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

14) Μπορείτε να δεσμευτείτε για ένα νέο Μουσικό Σχολείο και ένα νέο Ειδικό Σχολείο ΕΝΤΟΣ της επόμενης τετραετίας;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)

14) Θα λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για πραγματική ανακύκλωση στην πόλη της Λιβαδειάς;
☐ ΝΑΙ     ☐ ΟΧΙ    ☐ ΑΛΛΟ (εξήγησε)



Πιθανή ένσταση: "Κάποια από τα ερωτήματά σου είναι πρακτικά ανεφάρμοστα, όπως το γκρέμισμα πεζοδρομίων, που απαιτεί χρήματα που δεν υπάρχουν."

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τα παραπάνω ερωτήματα, γνωρίζω ότι τα 6), 8), 9) είναι δύσκολα εφαρμόσιμα, όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και για πιθανούς άλλους λόγους, όπως για παράδειγμα την ύπαρξη ρήτρας στο κατασκευαστικό συμβόλαιο "να μην πειραχτεί καθόλου το έργο για τα επόμενα Χ χρόνια". Δεν το αποκλείω να υπάρχει τέτοια ρήτρα, γιατί έχει μία λογική. Σου λέει ο άλλος, "θα σε χρηματοδοτήσω να φτιάξεις το Χ έργο, αλλά δε μπορεί να πάρεις τα λεφτά, να το φτιάξεις και μετά να το γκρεμίσεις για να φτιάξεις κάτι άλλο". Όμως προσέξτε ένα λεπτό σημείο:

Ακόμα και το "ΟΧΙ" αν επιλεγεί ως απάντηση, έχει αξία να δούμε πώς θα διατυπωθεί και πώς θα αιτιολογηθεί. Για παράδειγμα είναι άλλο πράγμα να απαντήσει ο υποψήφιος αγενώς ότι
α) "Όχι, δε θα το κάνω, η ερώτησή σου είναι άστοχη και δε γίνεται / δεν συμφωνώ να το κάνω"
και εντελώς ΑΛΛΟ ΠΡΆΓΜΑ να απαντήσει "όχι" πχ. ως εξής:
β) "Όχι, δε θα επαναφέρω τα πεζοδρόμια στην Καραγιαννοπούλου, γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα για ένα τόσο μεγάλο έργο, παρόλο που συμφωνώ με την ιδέα να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση. Θα επιδιώξω όμως τουλάχιστον να λεπτύνω το πεζοδρόμιο στα 100 μέτρα απέναντι από το 1ο Δημοτικό, όπου το πρόβλημα είναι οξύ."
Το δεύτερο "όχι" κρίνεται από εμένα ως μία ρεαλιστική και απολύτως ικανοποιητική απάντηση.
Βλέπετε λοιπόν πώς ακόμα και στις ερωτήσεις που το "όχι" είναι μάλλον σίγουρο, πόσα περιθώρια υπάρχουν για να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις.
25
Επιούσιος Άρτος Νέες Οδηγίες! (Update 2023)



Ο "Επιούσιος Άρτος" (ΕΠΑ) είναι ένα πρότζεκτ που έχω υποσχεθεί στους αναγνώστες του "Γλυκού Ενστίκτου". Πρόκειται για ένα ψωμί που είναι απαλλαγμένο από σχεδόν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο μοντέρνο σιτάρι. Για περισσότερα σχετικά με αυτά τα προβλήματα σας παραπέμπω στο βιβλίο.

Πέρασαν 8 ολόκληρα χρόνια από τότε που δημοσίευσα για πρώτη φορά την Συνταγή για ΕΠΑ. Παρόλο που ένιωσα ότι είχα φτάσει στο τέλειο ψωμί, μετά από λίγο καιρό το μικρόβιο της τελειομανίας και η ακόρεστη περιέργειά μου, με οδήγησαν σε νέα πειράματα.

Είμαι απίστευτα ενθουσιασμένος με αυτά που ανακάλυψα, τα οποία τα τελειοποιώ τους τελευταίους μήνες, και επιτέλους βρήκα τον χρόνο να τα βιντεοσκοπήσω για να τα μοιραστώ με όλον τον κόσμο!

Ορίστε λοιπόν τα 3 βίντεο της νέας συνταγής!











Παράκληση: Μην ξεχάσετε να πατήσετε ένα λάικ, ώστε να ανεβεί το βίντεο στην κατάταξη αναζήτησης του YouTube και να το δουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι. Το λέω γιατί κυκλοφορούν εκατοντάδες συνταγές αρτοποίησης, καλό είναι να ξεχωρίσει η πιο υγιεινή που υπάρχει! Επίσης αφήστε κι ένα σχόλιο στα youtube βίντεο, πώς σας φαίνεται η συνταγή, αν την προσπαθήσατε, οτιδήποτε! Γιατί και τα σχόλια βοηθούν σημαντικά στην άνοδο των βίντεο στις αναζητήσεις. Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Όσοι ενδιαφέρεστε και για την παλιά συνταγή για Επιούσιο Άρτο σε μαντεμένια γάστρα, θα τη βρείτε εδώ.
* Είναι κι αυτή εξίσου υγιεινή, αλλά η νέα συνταγή είναι πολύ πιο πρακτική και καλύτερη σε αρκετές λεπτομέρειες.



Θα επανέλθω στην παρούσα δημοσίευση με περισσότερες λεπτομέρειες, μόλις βρω χρόνο.
Μελλοντικά περιμένω φωτογραφίες και σχόλια και από τις δικές σας αρτοποιήσεις! Δείτε εδώ πώς μπορείτε να περάσετε φωτογραφίες στην δημοσίευσή σας.
26
Καλησπέρα Δημήτρη, το θέμα που σχολίασες είναι πολύ παλιό στο φόρουμ, 14 ετών!
Ομολογώ, έχω ξεχάσει αρκετά απ' όσα είχα μάθει τότε.  :-x
Στο μεταξύ, κυκλοφόρησαν νέοι τύποι λαμπών, οι led, με τις οποίες δεν έχω ασχοληθεί και δε μπορώ να εκφέρω άποψη υπεύθυνα... Τις led χρησιμοποιώ πλέον.

Αν κάνεις εσύ δική σου έρευνα για το θέμα και βγάλεις κάποια άκρη, ειδικά στο τι γίνεται με τις led λάμπες (που ούτε υδράργυρο περιέχουν, ούτε φαίνεται να έχουν κάποια προβλήματα των πρώτων λαμπών οικονομίας), γράψε την μας να ενημερωθούμε.

27
Τελικα οι λαμπες αλογονου(περιεχουν απο ο,τι διαβαζω ιωδιο και βρωμιο και οχι φθοριο)χωρις μπλε φως ειναι καλη εναλλακτικη λυση?
28
Οι περισσότερες από τις παρακάτω διορθώσεις υπήρχαν στο φόρουμ σε διάσπαρτα σημεία, όμως σκέφτηκα να τις συγκεντρώσω εδώ όλες μαζί για την διευκόλυνση του αναγνώστη. Προσοχή, ΜΗΝ διαβάζετε αυτό το θέμα αν δεν έχετε πρώτα διαβάσει πρώτα το Γλυκό Ένστικτο, γιατί δε θα καταλάβετε σε τι αναφέρομαι και θα χάσετε τον χρόνο σας άδικα!

Όσο καλό βιβλίο κι αν γράψει κανείς, ειδικά σε έναν τόσο εξελισσόμενο τομέα όπως η διατροφή, αναπόφευκτα θα υπάρξουν αναθεωρήσεις, λάθη, βελτιώσεις. Παρόλο που μου πήρε 7 ολόκληρα χρόνια η συγγραφή (διπλάσιο χρόνο απ' το να σπούδαζα διατροφολογία!), ήξερα εξ αρχής, ότι στην πορεία θα υπάρξουν σημεία που θα χρειαστούν αναθεώρηση. *Δε μιλάω για τα τυπογραφικά, συντακτικά λαθάκια του βιβλίου, που δεν επηρεάζουν σε τίποτα το αποτέλεσμα. Αυτά τα έχω βρει και θα τα διορθώσω σε μελλοντική έκδοση.

Ευτυχώς (ουφ!), δεν έχω βρει ως τώρα κάποιο σοβαρό σφάλμα στις απόψεις του βιβλίου, που θα με έκανε να το αποσύρω από την αγορά. Οι βελτιώσεις είναι μικρές, αλλά... καμιά φορά οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά, γι' αυτό παρακαλώ δώστε προσοχή στη λίστα των βελτιώσεων που ακολουθούν, έτσι ώστε να λάβετε το τελειότερο δυνατό αποτέλεσμα από το βιβλίο.
Το θέμα αυτό βρίσκεται υπό διαρκή επεξεργασία. Για κάθε σοβαρή βελτίωση που προκύπτει, θα έρχομαι και θα την συμπληρώνω εδώ.

Ποια είναι η δική σας πρόταση βελτίωσης; Μπορείτε να σχολιάζετε ελεύθερα, αλλά να ξέρετε ότι ανά διαστήματα θα γίνεται "καθαριότητα" στους σχολιασμούς, για να κρατιέται η δημοσίευση σύντομη, χωρίς μακριές συζητήσεις και ευανάγνωστη για τους μελλοντικούς αναγνώστες. Δεν αποκλείεται η δική σας πρόταση βελτίωσης να προστεθεί εδώ, στην αρχική δημοσίευση.


Λίστα Βελτιώσεων - Διορθώσεων

1) Νερό με χυμό λεμονιού κάθε πρωί
Σχετικά με αυτό το θέμα έχουν προκύψει παρανοήσεις σε αρκετούς αναγνώστες, και μάλλον φταίει ο τρόπος που το έγραψα. ΔΕΝ προτείνω σε όλους να προσθέτουν χυμό λεμονιού στην πρωινή ενυδάτωση. Αν δεν σας αρέσει, ή αν προκαλεί έστω και το παραμικρό πρόβλημα, εγκαταλείψτε το, και πιείτε σκέτο νεράκι. Η ενυδάτωση είναι το μεγάλο θέμα, ο χυμός λεμονιού είναι προαιρετικός. Φροντίστε μόνο το νερό να μην είναι κρύο, γι αυτό ζεστάνετέ το στο μπρίκι για λίγα δευτερόλεπτα αν είναι Χειμώνας.



2) Σχετικά με το τυρί
Μέσα στο βιβλίο λέω αρκετά θετικά πράγματα για το τυρί, με μόνη προϋπόθεση να είναι από γίδινο γάλα, το οποίο είναι σαφώς ανώτερο από το αγελαδινό γάλα. Αυτό σε μερίδα αναγνωστών έδωσε την εντύπωση ότι το τυρί μπορεί να καταναλώνεται απεριόριστα και μάλιστα μαζί με υδατάνθρακες, που δεν είναι καθόλου καλός διατροφικός συνδυασμός. Όμως το τυρί είναι μία βόμβα θερμίδων, έχει μεγάλο ποσοστό λίπους, γι' αυτό αν κάποιος έχει σκοπό το αδυνάτισμα, προτείνω τον δραστικό περιορισμό του και την αντικατάστασή του με κεφίρ (από γίδινο γάλα), ή γίδινο/πρόβειο ξινό γιαούρτι. Το ίδιο κι αν κάποιος έχει επίμονα υψηλή χοληστερίνη, προτείνω κεφίρ ή ξινό γιαούρτι και όχι τυρί. Σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη δε χρειάζεται να περιοριστεί το τυρί, εκτός αν υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας.

Όταν τρώμε τυρί, φροντίζουμε να μη συνδυάζεται με υδατανθρακούχες τροφές (ψωμί, όσπρια, πατάτες, ρύζι, μαγειρεμένα λαχανικά κλπ). Συνδυάζεται καλύτερα με πρωτεΐνούχες τροφές (πχ. ομελέτα) και πάντα σε λογικές ποσότητες. Επίσης όπως λέω στο βιβλίο, το τρώμε ωμό, όχι ψημένο, γιατί χάνει τα οφέλη του. Για παράδειγμα σε μια ομελέτα, μπορούμε να το προσθέσουμε στο τέλος, λίγο πριν τη βγάλουμε από τη φωτιά.

Και το βούτυρο, επίσης πρέπει να αποφεύγεται από όποιον ενδιαφέρεται για το αδυνάτισμα ή έχει υψηλή χοληστερίνη. Ενώ είναι τέλειο για παιδιά (τα αποτρέπει από λαιμαργίες σε ανθυγιεινά λιπαρά τρόφιμα και τα βοηθά στην ανάπτυξη), στους μεγαλύτερους θα πρότεινα να μην το καταναλώνουν συχνά. Για παράδειγμα αν έχετε τη συνήθεια να τρώτε το πρωί μία φέτα Επιούσιου Άρτου με βούτυρο και μέλι, αντικαταστήστε το με ΤΑΧΙΝΙ, μέλι, κανέλα.



3) Σχετικά με το κρέας και την χορτοφαγία
Όπως έχετε δει στο βιβλίο, είμαι κατά της αποκλειστικής χορτοφαγίας και ακόμα περισσότερο ενάντιος στην ΩΜΟχορτοφαγία, η οποία έχει αξία μόνο σε θεραπευτικές πρακτικές και για περιορισμένα διαστήματα (πχ μία ολιγοήμερη σταφυλοθεραπεία ή ακόμα και μία πλήρης νηστεία). Όμως ακόμα περισσότερο απορρίπτω το ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ κρέας και για την επίδρασή του στην υγεία και για την επίδρασή του στο περιβάλλον. Επίσης αναφέρω ότι το κρέας, ακόμα και το ποιοτικό, δεν είναι απαραίτητο στους ενήλικες, εφόσον υπάρχουν άλλες ζωικές τροφές στο διαιτολόγιό μας (κεφίρ, αυγά, ψάρια). Σας είπα ότι μία ή δύο φορές κατανάλωση την εβδομάδα είναι αρκετές.

Η αλλαγή: Στα χρόνια που μεσολάβησαν από την έκδοση του βιβλίου, έχω μετακινηθεί ελαφρώς, προς μια πιο χορτοφαγική διατροφή. Αρχικό ερέθισμα ήταν η αίσθηση που είχα στο σώμα μου όταν τρώω πολύ κρέας, που δεν ήταν και τόσο καλή. Έψαξα το θέμα ενδελεχώς και σε επιστημονικές πηγές, και διαπίστωσα ότι για έναν μεσήλικα (40ρη) ή μεγαλύτερο, το κρέας δεν είναι απαραίτητο, όπως είναι για ένα παιδί που βρίσκεται στην ανάπτυξη. Δε θα σου λείψει τίποτα από τη διατροφή σου αν κόψεις το κρέας (και θηλαστικών και πτηνών), ειδικά αν υπάρχουν (μικρά) ψάρια και κεφίρ στο διαιτολόγιό σου (άντε και κανένα αβγουλάκι...).

Εδώ και λίγο καιρό έχω κόψει το κρέας και νιώθω πιο ενεργητικός και ανάλαφρος, ενώ μειώθηκε και η υψηλή χοληστερίνη που είχα.
Σκέφτομαι να συνεχίσω αυτήν την πρακτική, αλλά όχι με τον φανατισμό που την εξασκεί ένας χορτοφάγος. Για παράδειγμα το Πάσχα θα φάω κρέας, το ίδιο και σε ένα τραπέζι, όταν σερβίρεται ως κύριο πιάτο. Δηλαδή περίπου 2 φορές το μήνα θα τύχει να φάω κρέας και όταν αυτό γίνεται νιώθω ότι λαμβάνω μία υγιεινή τροφή, λες και το αποζητούσε το σώμα μου. Όπως φαίνεται το κλειδί είναι το μέτρο στην κατανάλωση.

Όμως στο μυαλό μας αρέσουν οι "καθαρές λύσεις"... Σου βάζει ο άλλος το δίλημμα "παμφάγος ή χορτοφάγος;" αγνοώντας ότι εκτός από το μαύρο και το άσπρο υπάρχουν και δεκάδες ενδιαφέρουσες αποχρώσεις του γκρίζου, που θα μπορούσες να επιλέξεις.

Υπάρχει και το θέμα της ιδιοσυγκρασίας. Έχω φίλους που μου λένε ότι όταν τρώνε μία μπριζόλα, νιώθουν υπέροχα, σαν να ξυπνά το κορμί τους, ενώ άλλοι νιώθουν απαίσια κάθε φορά που τρώνε κρέας. Εμένα η ιδιοσυγκρασία μου είναι πιο χορτοφαγική. Σημαντικό είναι να ακούς το σώμα σου, να δοκιμάζεις. Για παράδειγμα αξίζει για κάποιον να δοκιμάσει για 10 μέρες μία χορτοφαγική διατροφή και να δει πώς επηρεάζει αυτό τα επίπεδα της ενέργειάς του, τον ύπνο του, τις επιδόσεις στην σωματική άσκηση, την ψυχολογία του. Κανένα βιβλίο δε μπορεί να σου πει αν και πόσο ακριβώς πρέπει να τρως κρέας. Είναι μία απάντηση που πρέπει να την βρεις μόνος, αρκεί να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο σε αυτό το ζήτημα. Βρες λοιπόν την δική σου απόχρωση του γκρίζου, όπως τη βρήκα εγώ στο θέμα του κρέατος.

Πέρα από αυτήν την μείωση του κρέατος, όλα όσα υποστηρίζω στο βιβλίο για την χορτοφαγία και τις ζωικές τροφές, δεν έχουν αλλάξει. Έχω πάντως την εντύπωση, ότι όσο γερνάω, τόσο περισσότερο θα μειώνω το κρέας.



4) Η πιο υγιεινή τροφή του πλανήτη;
Είναι μία τροφή που την αναφέρω κάμποσες φορές στο βιβλίο, αλλά δεν τονίζω όσο θα 'πρεπε πόσο υγιεινή είναι. Είναι τα άγρια χόρτα! Αυτά που αγοράζουμε στη λαϊκή (συνήθως καλλιεργημένα) ή ακόμα καλύτερα αυτά που μαζεύουμε μόνοι μας στη φύση. Είναι ο ορισμός του βιολογικού τροφίμου, μιας και είναι αυτό που δίνει η γη, χωρίς δική μας παρέμβαση, λιπάσματα, φυτοφάρμακα. Όταν μαγειρεύονται, συνοδεύονται από ποιοτικό ελαιόλαδο, λεμόνι και λίγο ποιοτικό ψωμί βαθειάς ζύμωσης (δείτε δημοσίευση για "Επιούσιο Άρτο), μετατρέπονται σε ένα τρόφιμο - θαύμα, που στηρίζει ενεργειακά το σώμα και προσφέρει τεράστια οφέλη. Δε χρειάζεσαι επιστημονικές μελέτες για να το καταλάβεις. Το νιώθεις όταν τα τρως.

Επειδή αν ξεκινήσω να λέω αυτά που ξέρω, θα γράψω πολλά και κουραστικά, το αφήνω προς το παρόν και θα τα πω όλα σε ένα βίντεο που θα φτιάξω μόλις βρω ευκαιρία. Στο μεταξύ όμως, μέχρι να φτιάξω το βίντεο που θα σας πείσει ολοκληρωτικά, φάτε αυτό το υπέροχο τρόφιμο όσο πιο συχνά μπορείτε!



5) Είσαι μακαρονάς;
Αυτή η απόλυτη καταδίνη που υπάρχει στο βιβλίο για το μοντέρνο σιτάρι, δεν είναι το ίδιο έντονη για άλλα σιτηρά. Το Triticum durum (σίτος ο σκληρός) ή σκληρό σιτάρι, είναι το είδος σιταριού από το οποίο φτιάχνονται τα μακαρόνια. Είναι παχυντικό, αλλά δεν έχει όλα εκείνα τα προβλήματα που έχει το σταρένιο ψωμί. Γι αυτό αν κάποιος θέλει να κάνει μία διατροφική παρασπονδία, είναι πολύ καλύτερο να την κάνει με μία υπέροχη μακαρονάδα, παρά με μία σταρένια πίτσα, πίτα, ψωμιά, κλπ.
Αν λοιπόν δε βρίσκεστε σε πρόγραμμα αδυνατίσματος, μπορείτε πού και πού να απολαμβάνετε χωρίς ενοχές την μακαρονάδα σας, συνοδεύοντάς την πάντα με άφθονη σαλάτα ωμών λαχανικών. Ακόμα πιο καλές επιλογές είναι και τα ζυμαρικά από άλλους σπόρους όπως μονόκοκκο, δίκοκκο σιτάρι. Τα έχω δοκιμάσει και είναι πολύ νόστιμα.

Σούπερ Tip: Φάε την μακαρονάδα με την αγαπημένη σου κόκκινη σάλτσα, αλλά χωρίς τυρί. Είναι μία συνήθεια που κόλησα από τη γυναίκα μου, η οποία από μικρή τρώει τα μακαρόνια χωρίς τυρί. Στην αρχή μου φάνηκε αδιανόητο, είχα την εντύπωση ότι δε θα τρόγωνται με τίποτα έτσι! Όμως με περίμενε ευχάριστη έκπληξη όταν τα δοκίμασα. Ήταν το ίδιο νόστιμα! Μετά από 2-3 μακαρονάδες χωρίς τυρί, πλέον τα ήθελα έτσι. Η κατανάλωση μακαρονιών με αυτόν τον τρόπο βοηθά στη χώνεψη και μειώνει πολύ την παχυντική τους επίδραση, μιας και όπως λέμε στο βιβλίο, το πιο παχυντικό πράγμα που υπάρχει είναι ο συνδυασμός υδατάνθρακα με λίπος. Κάντε μου την χάρη να το δοκιμάσετε λίγες φορές. Αν τελικά σας αρέσει, θα έχετε κερδίσει πολλά.
*Αντιθέτως, μακαρόνια σε άλλους συνδυασμούς, όπως πχ. με άσπρη σάλτσα, παστίτσιο, σουφλέ, ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ!




6) Διευκρινήσεις για διαλειμματική νηστεία - Βραδινό γεύμα
Όπως αναφέρεται στο βιβλίο, με την διαλειμματική νηστεία μπορείτε να πετύχετε σπουδαία πράγματα, είτε πρόκειται για ελαφριά μορφή (καθυστέρηση του πρωινού για 2 ώρες), είτε πρόκειται για απόλυτη μορφή (μόνο ένα γεύμα την ημέρα, απόγευμα ή βράδυ).

Θα ήθελα όμως να κάνω μία διευκρίνιση. Η απόλυτη προϋπόθεση που πρέπει απαραίτητα να τηρείται αν θέλεις αδυνάτισμα και υγεία είναι ο καλός βραδινός ύπνος. Χωρίς καλό ύπνο δε μπορείς ούτε να το ονειρευτείς το αδυνάτισμα. Δε θα επεκταθώ στο θέμα του ύπνου για τα λέω όλα διεξοδικά στο ebook μου Αϋπνία Τέλος. Θα πω μόνο το εξής, που σχετίζεται με την διαλειμματική νηστεία:

Αν τρως ένα τεράστιο γεύμα το βράδυ, ενδέχεται αυτό να σου χαλάσει το βάθος και την ποιότητα του ύπνου σου, παρότι αρχικά θα σε χαλαρώσει. Γι αυτό όσοι κάνουν οποιασδήποτε μορφής διαλειμματική νηστεία, θα πρέπει να τοποθετήσουν το μεγάλο γεύμα της ημερας, όχι απλά "4 ώρες πριν τον ύπνο" όπως προτείνουν διάφοροι στο ίντερνετ, αλλά τουλάχιστον 6! Για παράδειγμα αν είναι να κοιμηθείς στις 12 τα μεσάνυχτα, θα πρέπει να έχεις ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ το μεγάλο γεύμα της ημέρας στις 6 το απόγευμα ή και 1-2 ώρες νωρίτερα αν γίνεται. Μόνο έτσι θα μείνει ανεπηρέαστος ο βραδινός ύπνος από το μεγάλο γεύμα.

Θα μου πεις, "μα αν φάω τόσο νωρίς, το βράδυ θα πεινάσω." ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν πεινάς πριν τον ύπνο, υπάρχουν λύσεις να κοροϊδέψεις την πείνα σου τρόγωντας κάτι ελαφρύ, όπως ένα φρούτο, ένα ξινό γιαούρτι, μία φετούλα Επιούσιο άρτο. Επίσης, αν το τρως νωρίς με συνέπεια, θα διαπιστώσεις ότι μετά από λίγες μέρες δε θα πεινάς τα βράδια.

Από την άλλη τονίζουμε ότι αν κάνεις διαλειμματική νηστεία, το μεγάλο γεύμα δεν πρέπει να είναι και υπερβολικά νωρίς, πχ. 1-2 το μεσημέρι, γιατί με φαγητό τόσο νωρίς, η βραδινή πείνα δε μπορεί να καταλαγιαστεί με κάτι μικρό... Ιδανικό διάστημα κατανάλωσης του μεγάλου γεύματος στη διαλειμματική νηστεία λοιπόν είναι κάπου μεταξύ 4-6 το απόγευμα!

Μία άλλη παρατήρηση για την διαλειμματική νηστεία, είναι ότι καλό είναι να μην είναι απόλυτης μορφής, δηλαδή μόνο ένα (τεράστιο) γεύμα κάθε μερα, γιατί είναι κάπως σοκ για το σώμα ο χειρισμός τόσης τροφής. Καλύτερη είναι η διαλειμματική νηστεία 6 ή 8 ωρών (8 ώρες τρώμε, 16 ώρες δεν τρώμε τίποτα στερεό).




29
Παρακάτω, θα δούμε καταπληκτικές προπονήσεις με στατικό περπάτημα. Καμιά φορά, ο καιρός, η τοποθεσία, ή και η διάθεσή μας, δεν μας επιτρέπουν να βγούμε έξω για περπάτημα. Και δεν υπάρχει πρόβλημα με αυτό, αφού μπορούμε να κάνουμε μία ολοκληρωμένη προπόνηση περπατήματος σε μόλις 3 τετραγωνικά μέτρα χώρο!

Διάλεξα 4 προπονήσεις αυτού του είδους, που εμπλέκουν αρκετά και το πάνω μέρος του σώματος. Βάλτε τις να παίζουν μπροστά σας και... καλές προπονήσεις!

Ξεκινάμε με μία εύκολη προπόνηση 12 λεπτών:






Άλλη μία διασκεδαστική προπόνηση 10 λεπτών εδώ:




Πάμε και σε μία δυσκολότερη προπόνηση 30 λεπτών:




Για όσους τους αρέσει να μετρούν βήματα, ιδού μία προπόνηση 5000 (μετρημένων) βημάτων. Είναι αρκετά δύσκολη, για πιο προχωρημένους:

30
Aσφαλής αντικατάσταση μεταλλικών σφραγισμάτων και η χρήση της Χλωρέλλας.

Παρακάτω θα δείτε μία μίξη δικών μου σχολίων και παραθέσεων από σάιτ οδοντιάτρων ειδικευμένων στο θέμα της υγιούς αφαίρεσης μεταλλικών σφραγισμάτων.

Quote
Ιστορικό της χρήσης αμαλγάματος για το "σφράγισμα" των δοντιών

Οι γιατροί είχαν ήδη ξεκινήσει να χρησιμοποιούν το αμάλγαμα για οδοντιατρικούς λόγους (σφράγισμα δοντιού) από την εποχή της αναγέννησης. Ωστόσο, καθώς γινόταν ολοένα και περισσότερα πράγματα γνωστά για τα χαρακτηριστικά των μετάλλων που αποτελούν το αμάλγαμα οι οδοντίατροι και γενικότερα ο ιατρικός κόσμος υποψιάζονταν πως ιδιαίτερα ο υδράργυρος ο οποίος περιέχεται στο οδοντιατρικό αμάλγαμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας.

Τα γνωστά, ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία, μαύρα σφραγίσματα, γνωστά και ως αμάλγαμα, αποτελούνται από υδράργυρο, άργυρο, χαλκό, κασσίτερο και ψευδάργυρο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται γαλβανικά ρεύματα τα οποία διαλύουν τα μέταλλα του αμαλγάματος. Τα μέταλλα σε μορφή ιόντων εξαπλώνονται σε όλο τον οργανισμό μας. Ακόμη χειρότερη κάνει την κατάσταση η ύπαρξη χρυσών δοντιών τα οποία λειτουργούν σαν καταλύτες. Το αποτέλεσμα; Σχεδόν 10μg ελευθερώνονται υδραργύρου ελευθερώνονται καθημερινά στον οργανισμό μας.

Συνέπειες την ελευθέρωσης υδραργύρου από το αμάλγαμα:

Η ποσότητα αυτή του υδραργύρου συγκεντρώνεται κυρίως στον εγκέφαλο μας, στα νεφρά και στο συκώτι με ιδιαίτερα άσχημες συνέπειες για την υγεία μας:
1. Παθολογικά και νευρολογικά προβλήματα
2. Απώλεια μνήμης και απώλειας συγκέντρωσης
3. Υψηλότερες πιθανότητες για γέννηση αυτιστικών παιδιών.
4. Ορμονικά προβλήματα
5. Πρόβλημα στον προστάτη (ατροφία) και στα νεφρά.
6. Μείωση αναπαραγωγικών δυνάμεων.
7. Νόσους του ανοσοποιητικού συστήματος
8. Αλλεργίες.
9. Καρδιολογικά προβλήματα.
10. Οδοντικά προβλήματα.

Επιγραμματικά, αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με την χρήση αμαλγάματος στην οδοντιατρική, ωστόσο αν θέλουμε να μιλήσουμε πιο αναλυτικά, η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πάνω από 60.000 περιπτώσεις κατά τις οποίες η αντικατάσταση του αμαλγάματος οδήγησε στην θεραπεία ή βελτίωση προβλημάτων υγείας.

Η χλωρέλλα, ένα μονοκύτταρο φύκι, εκτός από θρεπτική τροφή γεμάτη βιταμίνες και φυτική πρωτεϊνη, είναι μία σημαντική προσθήκη στο διαιτολόγιο του ασθενή κατά τις μέρες πριν και μετά την επέμβαση αντικατάστασης σφραγισμάτων, καθώς έχει την ιδιότητα να δεσμεύει τον υδράργυρο.

Για την ασφαλή αφαίρεση των μεταλλικών σφραγισμάτων έχουν αναπτυχθεί διάφορα πρωτόκολλα, αλλά κανένα από αυτά δε διεκδικεί το απόλυτο αλάθητο, ούτε έχει υπάρξει ως τώρα τρόπος να μετρηθεί η ακριβής αποτελεσματικότητα καθενός. Όμως επίσης σίγουρο είναι ότι η αντικατάσταση που γίνεται με έστω λίγους από τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί, βοηθά σημαντικά στον περιορισμό της δηλητηρίασης με υδράργυρο. Ένα από τα προστατευτικά μέτρα είναι η χρήση χλωρέλλας. Γενικά μία λήψη χλωρέλλας που ξεκινά μία μέρα πριν την επέμβαση αντικατάστασης και συνεχίζεται ως και 2-3 μέρες μετά, μόνο όφελος μπορεί να προσφέρει, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση και την ασφαλή αποβολή μέρους της ποσότητας του υδραργύρου που αναπόφευκτα θα διαρρεύσει στον οργανισμό. Επίσης βοηθητική έχει αναφερθεί ότι είναι και η πλύση του στόματος στο πέρας της επέμβασης με νερό στο οποίο υπάρχει χλωρέλλα (σε σκόνη) αντί για σκέτο νερό.

Έχω δει πολλά βίντεο και έχω διαβάσει πολλά άρθρα για το θέμα από τους κορυφαίους ερευνητές στο θέμα και νομίζω ότι είμαι σε θέση να παρουσιάσω έναν πρακτικό τρόπο που μπορεί να ακολουθήσει ένας οδοντίατρος και ο ασθενής του όταν απομακρύνουν παλιά μεταλλικά σφραγίσματα. Φυσικά η τελική αρμοδιότητα και απόφαση επαφίεται στην κρίση κάθε οδοντιάτρου, αλλά επειδή βλέπω ότι ως σήμερα ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το θέμα και έχουν ασχοληθεί με αυτό, τολμώ να κάνω μία μικρή σύνοψη κάποιων κανόνων, προσδοκώντας στο μέλλον να βρεθούν ακόμη καλύτερες ολοκληρωμένες μέθοδοι που να εφαρμόζονται από όλους ανεξαιρέτως τους γιατρούς.

Παραθέτω τις οδηγίες που διάβασα από ειδικευμένο Έλληνα οδοντίατρο στη σελίδα iatrikos.gr/pages/articles/sfragismata/



Quote
Πρωτόκολλο αντικατάστασης μεταλλικών σφραγισμάτων:

- Χρήση ειδικής ισχυρής χειρουργικής αναρρόφησης που να αγκαλιάζει το δόντι από το όποιο αφαιρείται το αμάλγαμα.

- Χρήση ελαστικού απομονωτήρα και άφθονου κρύου νερού από το αερότορ.

- Τεμαχισμός του αμαλγάματος και απομάκρυνσή του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα τεμάχια.

-Χρήση μάσκας προστασίας και γυαλιά για τον γιατρό.

- Διπλά γάντια για τα χέρια του γιατρού που πρέπει να ξεπλένονται συχνά όταν γεμίζουν με ρινίσματα αμαλγάματος.

- Φίλτρο για συγκράτηση του μετάλλου στο οδοντιατρικό μηχάνημα ώστε να μην μολύνουμε το περιβάλλον μέσω την αποχέτευσης.

- Αερισμός του χώρου σε μικρά χρονικά διαστήματα.

- Αποφυγή αφαίρεσης αμαλγάματος σε έγκυες.

- Αφαίρεση 2-3 αμαλγαμάτων κάθε 7-10 μέρες.


Αν δεν ακολουθηθούν όλα τα παραπάνω μέτρα, καλό είναι τουλάχιστον να ακολουθηθούν τα περισσότερα. Σε αυτά τα μέτρα προσθέτω και τη χρήση χλωρέλλας που βλέπω να συστήνεται θερμά από οδοντιάτρους της Αμερικής.



Λήψη χλωρέλλας:

- 5 γραμμάρια χλωρέλλας λίγες ώρες πριν την επέμβαση.

- Καλό ξέπλυμα στόματος κατά την επέμβαση με ένα ποτηράκι νερό στο οποίο έχει προστεθεί σκόνη χλωρέλλας.

- Λήψη μίας ή δύο δόσεων 5 γραμμαρίων χλωρέλλας ανά ημέρα, για τις επόμενες δύο ή τρεις μέρες της επέμβασης.

* η καλύτερη στιγμή για τη λήψη της χλωρέλλας είναι με άδειο στομάχι, ως τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν το φαγητό (ή νωρίτερα). Δεν απαγορεύεται όμως και η λήψη της μαζί με φαγητό.

** Η χλωρέλλα μπορεί να ληφθεί σε ταμπλέτες ή σε σκόνη. Δε χρειάζεται άγχος για την λήψη ακριβώς της ποσότητας που προτείνεται, μιας και δεν είναι φάρμακο, αλλά κανονική τροφή με μεγάλα οφέλη, που σπανίως έχει παρενέργειες. Υπάρχουν άνθρωποι που τη λαμβάνουν συνεχώς για δεκαετίες χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Η αλλεργία στη χλωρέλλα είναι σπανιότατη, αλλά είναι καλή ιδέα η λήψη μικρής ποσότητας (πχ. μία ταμπλέτα) πριν προχωρήσουμε στη λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων.

Η προσθήκη της χλωρέλλας είναι ένα εύκολο και αποτελεσματικό μέτρο. Η απόκτηση της χλωρέλλας είναι εύκολη υπόθεση για τον οδοντίατρο αλλά και για τον ασθενή. Προτείνεται στον κάθε οδοντίατρο να διαθέτει μονίμως αποθέματα τόσο σκόνης χλωρέλλας όσο και ταμπλετών, ώστε να προμηθεύει τους ασθενείς που δεν έχουν τη γνώση και τη δυνατότητα να την παραγγείλουν, αλλά και για να καταναλώνει ο ίδιος, μιας και η μόνιμη λήψη χλωρέλλας είναι μία από τις καλύτερες προσθήκες που θα μπορούσαν να κάνουν στη διατροφή τους, άσχετα από το θέμα της αποτοξίνωσης.


Άλλα μέτρα:

Εκτός των παραπάνω μέτρων που επέλεξα να σας παρουσιάσω, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι έχω διαβάσει και δοκιμάσει πολλά ακόμη μέτρα. Μερικά από αυτά είναι η λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων (τα μόνα που δεν δοκίμασα), DMPS (χημική ουσία που δεσμεύει υδράργυρο, αλλά χρειάζεται ιατρική καθοδήγηση η λήψη της), Ψευδάργυρος (έλλειψη ψευδαργύρου κάνει πιο απορροφήσιμο τον υδράργυρο), Άλφα Λιποϊκό Οξύ (συμπλήρωμα διατροφής, η ουσία υπάρχει και στη διατροφή μας), βιταμίνη C και άλλα. Η τελική απόφαση και επιλογή ανήκει στον γιατρό σας, όμως η λήψη της χλωρέλλας και τα προστατευτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της επέμβασης είναι κοινός τόπος σχεδόν σε κάθε πηγή που έχω μελετήσει για το θέμα. Μόνο κέρδος θα έχετε αν τα εφαρμόσετε.
Pages: 1 2 [3] 4 5 6 7 8 ... 10