Author Topic: Πώς να προφυλαχθείτε από τις αλλεργίες  (Read 3467 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Είναι ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Αν είναι έντονο μας οδηγεί να αναζητήσουμε βοήθεια γιατρού. Αν όμως είναι πιο ήπιο, μπορεί να μας ταλαιπωρεί επί χρόνια, πχ. εμποδίζοντάς εν μέρει την αναπνοή μας για κάποιους μήνες, χωρίς να δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Το παρακάτω άρθρο νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο.

Το βασικότερο παθολογικό πρόβλημα, που απασχολεί μεγάλες ομάδες πληθυσμού αυτήν την εποχή είναι οι αλλεργίες της Άνοιξης, στην πυροδότηση των οποίων συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό και το κάπνισμα. Είναι λοιπόν τώρα η κατάλληλη εποχή, για να πάρετε την σημαντική απόφαση διακοπής της ολέθριας αυτής συνήθειας. [δεν αντέχω να μη σχολιάσω εδώ ότι αν το κάπνισμα ήταν συνήθεια δε θα υπήρχαν παρά ελάχιστοι καπνιστές!]

Λόγω της αυξημένης κυκλοφορίας της γύρης στην ατμόσφαιρα και άλλων αλλεργιογόνων, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν μπούκωμα, βήχα, δύσπνοια, ή οίδημα και ερυθρότητα στα μάτια. Οι αλλεργίες στον άνθρωπο, ενδέχεται να έχουν ελαφρά συμπτώματα, μπορεί όμως σε σοβαρές περιπτώσεις να οδηγήσουν σε σοβαρή δύσπνοια, επιβάρυνση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, πτώση πίεσης, ακόμη και στο θάνατο.

Πολλοί άνθρωποι που εμφανίζουν κάθε χρόνο συμπτώματα πρέπει να υποβάλλονται σε ελαφρά προφυλακτική αγωγή ήδη από την αρχή του Φεβρουαρίου, ενώ ίσως χρειαστεί και συμπληρωματική θεραπευτική αγωγή κάποιο χρονικό διάστημα.

Απλά μέτρα μετριασμού και πρόληψης των συμπτωμάτων είναι τα εξής:

Αποφυγή χώρων με καπνό ή τσιγάρο.
Κάλυψη των στρωμάτων και των μαξιλαριών κατά τη διάρκεια της ημέρας με νάιλον καλύμματα, τα οποία αφαιρούνται προ του ύπνου.To πάτωμα του υπνοδωματίου δεν πρέπει να έχει μοκέτα. Γενικά συνιστούμε να αποφεύγετε τις μοκέτες.
Καλός καθαρισμός και απομάκρυνση τυχόν μούχλας σε νεροχύτες, κουρτίνες μπάνιου, σωλήνες κ.λ.π. Συχνό ξεσκόνισμα χώρων από τρίτο άτομο.
Αποφυγή δραστηριοτήτων που αφορούν περιποίηση κήπου και χωραφιού, αποφυγή εισπνεόμενων χρωμάτων, έντονων οσμών.
Πλύσιμο των σεντονιών με καυτό νερό μια φορά την εβδομάδα
Απομάκρυνση των ζώων με τρίχωμα από το σπίτι, εκτός εάν η λεπτομερής κλινικοεργαστηριακή εξέταση αποδείξει με σαφήνεια, ότι δεν αποτελούν πηγή συμπτωμάτων.
Μην χρησιμοποιείτε λευκαντικά κατά το πλύσιμο και μην φοράτε κατάσαρκα μάλλινα ή συνθετικά υφάσματα. Χρησιμοποιείτε βαμβακερά υφάσματα.
Αποφεύγετε τα στενά ρούχα, τα υψηλά υποδήματα και τις κολόνιες.
Χρησιμοποιείτε άοσμα απορρυπαντικά.
Χρησιμοποιείτε μόνο άοσμες ενυδατικές φαρμακευτικές κρέμες σώματος, υποαλλεργικές. Μην χρησιμοποιείτε καυτό ή κρύο, αλλά χλιαρό νερό.
Αποφεύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες, την υπερβολική υγρασία και την υπερβολική ξηρότητα περιβάλλοντος. Να υπάρχει σχετική υγρασία στον περιβάλλοντα χώρο, μικρότερη από 50 %.
Αποφύγετε τις εστίες πρασίνου και το ύπαιθρο το πρωί, 7.00-11.00 π.μ. λόγω υψηλής συγκέντρωσης γύρης.
Χρησιμοποιείτε γυαλιά ηλίου, για να περιορίσετε την έκθεση σε αλλεργιογόνα.
Τα φίλτρα του κλιματιστικού σας, πρέπει να καθαρίζονται συχνά.
Αποφεύγετε τα χνουδωτά παιχνίδια.
Βρείτε τρόπους χειρισμού του 'stress', π.χ. συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες ή συλλόγους, αποφυγή δυσάρεστων συναντήσεων.
Η μελέτη των αλλεργιών γίνεται με ειδικές εξετάσεις, η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή με κατάλληλα spray, ενώ τα ειδικά εμβόλια χορηγούνται σε σοβαρότερες περιπτώσεις ή μη ανταπόκρισης στην φαρμακευτική αγωγή λόγω των πιθανών επιπλοκών τους.

πηγη: iatronet


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!