Author Topic: Χρειάζεται να παίρνουμε συμπληρώματα;  (Read 5494 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής; Είναι σκευάσματα διαφόρων μορφών που περιέχουν είτε βιταμίνες, είτε φυτικά εκχυλίσματα, βότανα ή ακόμα και ουσίες ζωικής προέλευσης όπως τα ιχθυέλαια. Δηλαδή τα συμπληρώματα διατροφής είναι ΤΡΟΦΙΜΑ, παράδειγμα η Βαλεριάνα, το φύκι Σπιρουλίνα, το Τζίνσενγκ ή απομονωμένα ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα κλπ.

Έχω καταλήξει εδώ και πολύ καιρό στο συμπέρασμα ότι η σωστή χρήση κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην καλή υγεία και τη μακροζωία. Η καλύτερη μορφή λήψης των βιταμινών και άλλων συστατικών είναι φυσικά μέσω των τροφών, αλλά επειδή κανείς δεν τρώει κάθε μέρα 5 μερίδες φρούτων, κοτόπουλο, και άλλα 20 ωφέλιμα τρόφιμα, γι αυτό χρειάζονται και τα συμπληρώματα διατροφής. Τονίζω εδώ ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν έχουν ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με τα φάρμακα που (δυστυχώς για ψήλου πήδημα) συνταγογραφούν οι γιατροί, ή με τα στεροειδή αναβολικά που παίρνουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές.  

Η κατάσταση με τα συμπληρώματα διατροφής στην Ελλάδα είναι σε επίπεδο λίγο ανώτερο από του Αφγανιστάν. Οι τιμές τους είναι διπλάσιες ως τριπλάσιες από ότι στο εξωτερικό! Γι αυτό ευθύνεται το μονοπώλιο των φαρμακοποιών και οι βλακώδεις σιδερένιοι νόμοι του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων, ο οποίος τοποθετεί τα συμπληρώματα διατροφής σχεδόν στην ίδια κατηγορία με ισχυρά συνθετικά φάρμακα. Ο εξονυχιστικός έλεγχος που γίνεται, οι παρακρατήσεις δεμάτων με συμπληρώματα στο τελωνείο σαν να πρόκειται για δέματα με ναρκωτικά, δείχνουν με τον πιο καθαρό τρόπο ότι είμαστε πολύ πίσω.

Αλλά και οι γνώστες του θέματος είναι ελάχιστοι. Άλλοι τα θεωρούν επικίνδυνα για την υγεία (!) ενώ από την άλλη μεριά είναι οι αρχάριοι μποντιμπίλντερς, που καταπίνουν ότι βρουν μπροστά τους αρκεί να τους "φουσκώνει". Οι περισσότεροι από τους γιατρούς μας είναι παντελώς άσχετοι. Δε γνωρίζουν ούτε τα βασικά. Δε γνωρίζουν ότι πάρα πολλές ασθένειες μπορούν να προληφθούν με τη σωστή χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, πάρα πολλές συνταγές συνθετικών φαρμάκων μπορούν να υποκατασταθούν ή να μετριαστούν με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής.


"Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου"  Ιπποκράτης

Νομίζω ότι τα συμπληρώματα διαΤΡΟΦΗΣ είναι η απόλυτη έκφραση της παραπάνω σοφής ρήσης του Ιπποκράτη. Τα συμπληρώματα εκμεταλλεύονται τις επιστημονικές ανακαλύψεις και το βιομηχανικό τρόπο παραγωγής, για να μας δώσουν τα πολυτιμότερα συστατικά της ΦΥΣΗΣ.

Από την άλλη, τα φάρμακα είναι ακριβώς στον αντίποδα. Είναι συνθετικές χημικές ουσίες που παράγονται από βιομηχανίες με σκοπό το κέρδος. Τα φάρμακα έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι του φαρμάκου που προτείνει ο Ιπποκράτης. Πατεντάρονται. Έτσι, τα πουλάει μόνο όποιος τα ανακάλυψε και τα πουλάει όσο θέλει! Ενώ τα πορτοκάλια δεν πατεντάρονται, ούτε και η βιταμίνη C ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να πατενταριστεί. Το αποτέλεσμα είναι να χρηματοδοτούνται άπειρες έρευνες για τα φάρμακα και σχετικά λίγες για τα διατροφικά συστατικά. Αν μία μεγάλη έρευνα δείξει θετικά αποτελέσματα, είναι αρκετή για να δοθεί άδεια πώλησης ενός φαρμάκου, άσχετα αν η ίδια ασθένεια μπορεί να καταπολεμηθεί και με φυσικά μέσα. Φυσικά δε θα μπορούσε κανένας να είναι εντελώς κατά της χρήσης των φαρμάκων. Είναι σίγουρο ότι ανακουφίζουν ασθένειες και σε πολλές περιπτώσεις σώζουν ζωές. Όμως επίσης σίγουρο είναι ότι τα χρησιμοποιούμε πολύ περισσότερο από όσο πραγματικά τα χρειαζόμαστε.

Να αναφέρω ένα παράδειγμα. Πριν αρκετά χρόνια είχα αρρωστήσει. Είχα λίγο πυρετό και μετά από λίγες μέρες είχα και έντονο ρίγος στο σώμα μου. Πάω σε ένα γιατρό και μου λέει: "θα πάρεις αυτή την ισχυρή αντιβίωση για 10 μέρες. Πρόσεξε μην τη διακόψεις!! Μπορεί να επανέλθει το πρόβλημα!" Πάω λοιπόν κι εγώ, αγοράζω την αντιβίωση, αλλά λέω μέσα μου: "δεν περιμένω μία μέρα πριν την αρχίσω;" Για να μην τα πολυλογώ μετά από μία μέρα ήμουν καλύτερα και μετά από δύο ήμουν περδίκι. Θα είχα ξεκινήσει τσάμπα ισχυρή αντιβίωση 10 ημερών. Κρίμα δε θα ήταν; Αν μάλιστα είχα τότε τις γνώσεις που έχω σήμερα για τα συμπληρώματα διατροφής, δε θα είχε χρειαστεί καν να επισκεφθώ γιατρό, γιατί πρώτον μάλλον δε θα αρρώσταινα, και δεύτερον αν αρρώσταινα θα ήξερα να το αντιμετωπίσω με φυσικό τρόπο.

Μερικά βίντεο σχετικά με το θέμα:

1ο Βίντεο: http://www.ihealthtube.com/aspx/viewvideo.aspx?v=842409d1aac6c079

2ο Βίντεο:
The Truth about Vitamins & Supplements - Clinical Nutrition

3o βίντεο - αναφέρεται στα τεράστια ποσά που μπορούν να σωθούν σε νοσήλεια και φάρμακα μέσω της χρήσης διατροφικών συμπληρωμάτων.
How Dietary Supplements Can Save You Thousands

Σιγά σιγά θα εμπλουτιστεί και η ενότητα των συμπληρωμάτων διατροφής με πολλές πληροφορίες για την ορθή χρήση τους. Μάλιστα το θέμα συνδυάζεται και με το κάπνισμα! Από τυχαία γεγονότα ανακάλυψα ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να κόψουν το κάπνισμα ευκολότερα με τη χρήση μερικών συμπληρωμάτων διατροφής. Σύντομα θα δημοσιεύσω περισσότερες λεπτομέρειες.

Το παρακάτω άρθρο αναφέρεται στο όφελος από την κατανάλωση πολυβιταμίνης. Βέβαια μου φαίνεται λίγο υπερβολικό αυτό που λέει, ότι κερδίζονται 10 χρόνια ζωής από τη χρήση συμπληρώματος πολυβιταμίνης... Αλλά σίγουρα πιστεύω ότι ωφελείται η υγεία, ιδίως όσων δεν έχουν τέλεια διατροφή.

http://www.ergo-log.com/multilong.html


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!