Skeftomai.gr - Community

ΚΑΠΝΙΣΜΑ => Διάφορα θέματα για το κάπνισμα => Topic started by: Θανάσης Αποστόλου on August 11, 2017, 07:33:10 PM

Title: Αποτσίγαρα (γόπες) Εφιαλτικές οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο περιβάλλον
Post by: Θανάσης Αποστόλου on August 11, 2017, 07:33:10 PM
(http://www.skeftomai.gr/images/forum/apotsigara.jpg)

Επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις γόπες των τσιγάρων

Είναι τόσο σοβαρές οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, που έχουν επισκιάσει τις επίσης σοβαρές επιπτώσεις τους στο περιβάλλον. Σήμερα θα σας μιλήσω για τον κυριότερο ρυπαντή του καπνίσματος, το αποτσίγαρο (γόπα).

Ας αρχίσουμε με ένα βίντεο..



Και συνεχίζουμε με αριθμούς:

Οι γόπες αποτελούνται από πλαστικό που δεν βιοδιασπάται ή βιοδιασπάται δύσκολα μετά από 5-10 χρόνια. Ακόμη και αν βιοδιασπαστεί αφήνει πίσω του τοξικές ουσίες.
- 6 τρις γόπες παγκοσμίως ετησίως,
- 22 δις στην Ελλάδα.
- Αποτελούν το 40% των απορριμάτων που μαζεύονται από μία παραλία (άρα το ίδιο ποσοστό και των πολύ περισσότερων που δε μαζεύονται).
- 1η αιτία δασικών και αστικών πυρκαγιών που οφείλονται σε ανθρώπινη αμέλεια.
 

Σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό που βιοδιασπώνται, το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, ουσία δηλαδή που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι επιβαρύνει το περιβάλλον για μακρύ χρονικό διάστημα. Οι γόπες μολύνουν ακόμα κι αν πεταχτούν στα σκουπίδια, αφού δεν βιοδιασπώνται εύκολα και τελικά τα τοξικά συστατικά τους καταλήγουν μερικώς στον υδροφόρο ορίζοντα.

Δυστυχώς οι γόπες των τσιγάρων (λες και το κάνουν επίτηδες), μολύνουν επιλεκτικά τα πιο όμορφα και απολαυστικά μέρη του πλανήτη μας, δηλαδή τις παραλίες. Αυτή τους η ιδιότητα καθιστά την Ελλάδα ως ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της μόλυνσης από αποτσίγαρα παγκοσμίως. Τα σκουπίδια που σχετίζονται με το κάπνισμα, αντιστοιχούν στο 45% επί του συνόλου των θαλασσίων απορριμμάτων για την περίοδο 2002-2006, για την Ελλάδα.

Quote
το εύρος ρύπανσης που προκαλεί ένα αποτσίγαρο εκτιμάται σε αναλογία 1 (αποτσίγαρο) ανά 40 λίτρα νερού. Αυτό σημαίνει πως τα αποτσίγαρα που βρίσκονται σε ένα μόλις τετραγωνικό μέτρο στην παραλία Θέρμα, είναι ικανά να ρυπάνουν περίπου 3120 λίτρα θαλασσινού νερού. (πηγή: άρθρο (http://archipelago.gr/i-ripansi-ton-thalassion-ikosistimaton-apo-ta-apotsigara-i-apagorefsi-tou-kapnismatos-stous-klistous-chorous-ke-i-mi-anamenomenes-sinepies/) του Γιάννη Κουτελίδα, Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου)

Άλλες περιβαλλοντικές επιδράσεις των τσιγάρων:

Υπάρχουν και άλλα μέρη του τσιγάρου, όπως η συσκευασία (πακέτο, ζελατίνα) αλλά και ο ίδιος ο καπνός που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με τοξικά στοιχεία. Ο καπνός συμβάλλει σημαντικά στην συνολική μόλυνση της ατμόσφαιρας του πλανήτη. Φυσικά η ποσότητα που αφήνει ένας καπνιστής είναι αμελητέα, αλλά με 1 δις καπνιστές ο καπνός που εκλύεται στην ατμόσφαιρα καθημερινά είναι ίσος με τον καπνό μίας τεράστιας πυρκαγιάς που καίει σε μόνιμη βάση, φορτώνοντας την ατμόσφαιρα με τα εκατοντάδες γνωστά τοξικά του καπνού.

 

Πηγές για περισσότερη μελέτη:

-
Αποτσίγαρα: Τοξικά απόβλητα και όχι απλά σκουπίδια! (http://www.cancer-society.gr/γραμμή-υγείας/αποτσίγαρα-τοξικά-απόβλητα-και-όχι-απλά-σκουπίδια) (ιστορικό των φίλτρων τσιγάρων και περιβαλλοντικές επιπτώσεις)

- Cigarette Butt Waste - no-smoke.org (http://www.no-smoke.org/learnmore.php?id=731) (πλούσιες πηγές και πληροφορίες, στα αγγλικά)
Title: Re: Αποτσίγαρα (γόπες) Εφιαλτικές οι επιπτώσεις του καπνίσματος στο περιβάλλον
Post by: FotisDim on September 29, 2017, 02:38:01 PM
Πολυ σημαντικο θεμα.Η αληθεια ειναι οτι δεν ειχα σκεφτει ποτε αυτη τη διασταση του προβληματος.... Το μονο που σιγουρα ξερω ειναι το ποσο με εκνευριζε,ακομα και ως καπνιστης να βλεπω γονεις να σβηνουν τσιγαρα και να παρατανε την γοπα στην αμμο,στην θαλασσα ακριβως διπλα απο εκει που παιζουν τα παιδια τους.Αδιανοητο ηταν για μενα να καταλαβω τον λογο που το κανουν