Author Topic: Βασικά εργαλεία της αποχύμωσης  (Read 3756 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Βασικά εργαλεία της αποχύμωσης
« on: December 30, 2018, 02:27:59 PM »
Βασικά εργαλεία της αποχύμωσης



Για την εργασία της αποχύμωσης υπάρχουν διάφορες οικιακές συσκευές. Θα κάνουμε μία γρήγορη ανασκόπηση σε αυτές.

Στίφτης
Είναι το κατάλληλο εργαλείο για εσπεριδοειδή και συγκεκριμένα λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ. Δε χρειάζεστε τους ακριβούς ηλεκτρικούς στίφτες. Το αγαπημένο μου εργαλείο για την πρωινή λεμονάδα ο γυάλινος στίφτης σαν αυτόν της εικόνας. Σημειώστε ότι ο χυμός λεμόνι κάθε πρωί δεν είναι μία επιτακτική συμβουλή και σίγουρα δεν ταιριάζει σε όλους.

Μπλέντερ
Το μπλέντερ αλέθει χωρίς να χάνεται η φυτική ίνα. Τέτοιοι χυμοί ονομάζονται σμούθις (smmothies), στον ενικό: σμούθι (smoothie). Είναι κατάλληλο για κάθε φυτική τροφή εκτός από πολύ λίγες, όπως τα καρότα. Τα σμούθις είναι πηχτά και καμιά φορά τρώγονται με το κουτάλι ή αραιώνονται με προσθήκη νερού, κεφίρ, γάλακτος ή άλλων υγρών. Κάποιες φορές προστίθενται διάφορες σκόνες, κακάο, σπιρουλίνα, ωμά αυγά, μέλι και πολλά άλλα. Οι συνταγές είναι εκατοντάδες και περιορίζονται μόνο από τη φαντασία καθενός.
Όταν διαλέγετε μπλέντερ φροντίστε να έχει γυάλινη κανάτα και όχι πλαστική. Επίσης το μοτέρ θα πρέπει να είναι δυνατό και να έχει τουλάχιστον 2 διαβαθμίσεις ταχύτητας. Το μπλέντερ είναι και το εργαλείο για την παραγωγή φραπελιάς την οποία είχα δοκιμάσει στο παρελθόν. Οι χυμοί που παράγονται ξεκινάνε από υπέροχες γεύσεις μπανάνα - πορτοκάλι και φθάνουν ως και την πολλά υποσχόμενη αλλά.. απαίσιας γεύσης φραπελιά!

Αποχυμωτής
Αγαπημένοι του “πελάτες” είναι τα καρότα, τα μήλα, τα παντζάρια, το τζίντζερ και άλλα. Κατά την αποχύμωση πετιέται η φυτική ίνα, οπότε ο χυμός είναι λιγότερο πηχτός από του μπλέντερ. Μπορούμε κι εδώ να κάνουμε κάθε πιθανό συνδυασμό φρούτων και λαχανικών. Συνηθίζω μερικές φορές φορές κάθε βδομάδα, ιδίως το καλοκαίρι, να πίνω ένα μεγάλο ποτήρι καροτόζουμο μαζί με παντζάρι, μαϊντανό (ή σέλινο) και λίγο τζίντζερ. Σπανιότερα μπορεί να βάλω και μήλο. Είναι νοστιμότατος χυμός και έχει όλες τις ιδιότητες του Αθάνατου Νερού. Τα καρότα είναι από τους βασικότερους λόγους ύπαρξης του φυγοκεντρικού αποχυμωτή. Το χειμώνα ομολογώ ότι βαριέμαι λίγο να φτιάχνω χυμούς... Προτιμώ ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Μύλος
Ονομάζονται και “αποχυμωτές” ή “αποχυμωτές έκθλιψης” (masticating juicers). Όπως και ο απλός αποχυμωτής, διαχωρίζει το χυμό από τη φυτική ίνα, αλλά όχι φυγοκεντρικά. Λιώνει και στύβει τα φυτά έτσι ώστε να εξαχθεί ο χυμός τους. Όπως καταλαβαίνετε αυτό απαιτεί δυνατό μοτέρ και ανθεκτικά τα μέρη που στύβουν, ιδιαίτερα αν έχουμε να κάνουμε με πράσινα λαχανικά όπως ο μαϊντανός, ο άνηθος, το σπανάκι, το σιταρόχορτο. Γι αυτό και οι μύλοι αυτοί είναι ακριβοί, αλλά πολύ αποτελεσματικοί στη δουλειά τους. Δεν είναι τόσο απαραίτητος όσο διαφημίζεται. Αγοράστε έναν μόνο αν έχετε οικονομική άνεση. Ένα γνωστό αλλά ακριβό μοντέλο είναι ο Hurom. Είχα πάρει ένα αντίγραφό του με τη μισή τιμή, αλλά κάπου στα 2 χρόνια τα 'παιξε, επειδή το ταλαιπώρησα με αρκετά σκληρά φρούτα...

Ραβδομπλέντερ
Είναι και εργαλείο ανάμιξης, κάτι σαν το ηλεκτρικό ανακατευτήρι του φραπέ, αλλά ακόμα πιο αποτελεσματικό. Δεν αποχυμώνω με αυτό, αλλά μου έχει λύσει τα χέρια όταν θέλω να αναμείξω δύσκολα πράγματα. Πχ. φτιάχνω ένα χυμό στον αποχυμωτή και θέλω μετά να προσθέσω λίγη σκόνη κουρκουμά και σκόνη τζίντζερ. Αν το ανακατέψω με κουταλάκι δε θα γίνει τόσο καλά, ενώ με το ραβδομπλέντερ σε 3 δευτερόλεπτα έχω ένα τέλειο ομοιογενές ανακάτεμα. Το ίδιο και η whey με μελάσα και κουρκουμά που συνηθίζω μετά την προπόνηση. Ακόμα και το μείγμα μιας ομελέτας πριν τη ρίξω στο τηγάνι το επεξεργάζομαι με ραβδομπλέντερ αντί να την ανακατεύω με το πηρούνι. Προσέξτε (όπως και με κάθε άλλο εργαλείο) τα δάχτυλά σας μην γίνει κανένα ατύχημα!

Προς το παρόν στο σπίτι μου έχω 4 εργαλεία. Ραβδομπλέντερ, ένα κοινό μπλέντερ με γυάλινη κανάτα, έναν απλό φυγοκεντρικό αποχυμωτή και έναν χειροκίνητο μύλο σιταρόχορτου. Με το σιταρόχορτο είχα παλιά τρέλα, καλλιεργούσα και αποχύμωνα συστηματικά, αλλά τα τελευταία χρόνια το έχω εγκαταλείψει το “σπορ”..


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!