Author Topic: Βάμμα (tincture) - Πώς μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα για κάθε βότανο!  (Read 39127 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !


Όπως ξέρετε, υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να καταναλώσουμε βότανα. Μερικοί ειναι: αφέψημα, κάψουλες, χύμα σκόνη, εθαίριο έλαιο, κρέμα κλπ Το βάμμα (tincture στα αγγλικά) γίνεται με την εμβάπτιση του βοτάνου στο αλκοόλ.Αυτό βοηθάει την διάλυση των ενεργών συστατικών του βοτάνου,παρέχοντας στο βάμμα εντονότερη δραστικότητα από τα εγχύματα και τα αφεψήματα.

Γενικές οδηγίες παρασκευής: Βάμμα ενός βοτάνου μπορούμε να φτιάξουμε βάζοντας σε ένα γυάλινο βάζο το βότανο (σε σκόνη ή κομματάκια ή άνθη) και σκεπάζοντάς το με αλκοόλ, συνήθως βότκα. Μετά κλείνουμε αεροστεγώς το δοχείο και το αφήνουμε 2 ή περισσότερες εβδομάδες φροντίζοντας κάθε 1-2 μέρες να το ανακινούμε καλά. Αφού περάσει αυτό το χρονικό διάστημα στραγγίζουμε και μετά συσκευάζουμε σε μικρά σκούρα μπουκαλάκια το τελικό προιόν. Φυσικά για κάθε βότανο ο τρόπος παρασκευής και η δοσολογία διαφέρει! Γι αυτό χρειάζεται μία μικρή έρευνα στο ίντερνετ για τον τρόπο παρασκευής και τις δοσολογίες κάθε βοτάνου.

Διευκρίνηση για τη βόντκα. Οταν δείτε σε αγγλικό σάιτ τη φράση “100 proof vodka” εννοεί με 50% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Δηλαδή τη μισή από όσο λέει. Ετσι πχ. η 80 proof έχει 40% αλκοόλ κ.ο.κ.

Εχω φτιάξει ως τώρα βάμματα από δύο βότανα από κάποιες χύμα σκόνες βοτάνων που έτυχε να αγοράσω σε μεγάλη ποσότητα και βρίσκω τη διαδικασία εύκολη και διασκεδαστική. Το τελευταίο που έφτιαξα σήμερα είναι για το θαυματουργό βότανο που ακούει στο όνομα ροδιόλα. Δεν πρόκειται φυσικά να αρχίσω να φτιάχνω βάμμα από κάθε βότανο, αφού δε σκοπεύω να ανοίξω κατάστημα :P, αλλά βρίσκω καλή ιδέα του πειραματισμού με 3-4 από τα αγαπημένα μας βότανα που χρησιμοποιούμε συχνά.

Ενα από τα πλεονεκτήματα του βάμματος, είναι και το ότι λαμβάνεται ευκολότερα από άτομα που αντιπαθούν τις κάψουλες.

Το παρακάτω βίντεο είναι πολύ κατατοπιστικό για να καταλάβετε πώς φτιάχνουμε ένα βάμμα. Επαναλαμβάνω, για κάθε βότανο πρέπει να κάνετε ξεχωριστή μελέτη για τρόπο παρασκευής και δοσολογίες.

http://www.youtube.com/watch?v=f2aVum_7kWs#ws

Το βάμμα είναι πολύ συμπηκνωμένη μορφή των δραστικών ουσιών του βοτάνου, γι αυτό πρέπει να λαμβάνεται με προσοχή, στη σωστή δοσολογία. Αν παρατηρήσουμε κάποια παρενέργεια θα πρέπει είτε να μειώσουμε τη δόση είτε να διακόψουμε τη λήψη!


Λινκς:

Wikipedia

Το Εγχειρίδιο του Καλού Δρυϊδη - Vita.gr


Να δώσουμε κάποιους ορισμούς, έτσι όπως τους βρήκα από ένα σάιτ:

Quote
ΔΙΑΒΡΕΓΜΑ To διάβρεγμα είναι ένα εκχύλισμα σε νερό, που γίνεται σε θερμοκρασία δωματίου επί περίπου 2-12 ώρες.

ΔΙΑΒΡΕΓΜΑ - ΑΦΕΨΗΜΑ Για ορισμένα αφεψήματα, που αποτελούνται από σκληρά και μαλακά φυτά, ενδείκνυται να τα μουλιάσουμε πρώτα κι έπειτα να τα βράσουμε.

ΕΓΧΥΜΑ Ρίχνουμε νερό που βράζει πάνω στα φυτά, μέσα σε ένα δοχείο, που το σκέπασμά του κλείνει καλά, για να αποφύγουμε κάθε απώλεια πτητικού αιθέριου ελαίου και τα αφήνουμε να βγάλουν τις δραστικές ουσίες επί 5-15 λεπτά. Μετά φιλτράρουμε. Η κανονική δόση των φυτών είναι 1-3 κουταλάκια του τσαγιού για κάθε φλιτζάνι νερό. Το ζεστό πρέπει να πίνεται αμέσως.

ΑΦΕΨΗΜΑ Το αφέψημα γίνεται με το βράσιμο των φυτών μέσα στο νερό επί 5-20 λεπτά. Αν τα φαρμακευτικά φυτά είναι ψιλοκομμένα, 5 λεπτά φτάνουν. Αν είναι ξυλώδη, χρειάζονται 20 λεπτά για να γίνει καλή εξαγωγή του συστατικού τους, ιδίως αν τα φυτά είχαν προηγουμένως μουλιάσει μέσα σε κρύο νερό και κατόπιν σιγά-σιγά βράζονται. Για να φτιάξουμε ένα καλό φλιτζάνι αφεψήματος, βράζουμε τρεις κουταλιές φυτού μέσα σε δυο φλιτζάνια νερό. Τα αφεψήματα δεν πρέπει να τα κρατάμε πάνω από δώδεκα ώρες.

ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ Μουλιάζουμε τα φαρμακευτικά φυτά μέσα σε νερό ή οινόπνευμα και μετά γίνεται συμπύκνωση με εξάτμιση. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνουμε, τελικά, ρευστά, πυκνόρρευστα ή στερεά εκχυλίσματα. Τα υγρά εκχυλίσματα που υπάρχουν στο εμπόριο είναι συμπυκνωμένα. Αυτά που πωλούνται σε σκόνη έχουν υποστεί προηγουμένως εξάτμιση. Για τις μορφές αυτές, υπολογίζουμε ένα κουταλάκι του τσαγιού εκχύλισμα για ένα φλιτζάνι βραστό νερό.

ΒΑΜΜΑ Το βάμμα φτιάχνεται βυθίζοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα φρέσκο η ξερό φυτό σε πυκνό διάλυμα οινοπνεύματος. Οι αναλογίες γενικά είναι ένα μέρος φυτών αλεσμένων ή σε σκόνη, προς πέντε μέρη οινοπνεύματος 70%. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε καλά κλεισμένο βάζο επί 2-6 ημέρες ανάλογα με την περίπτωση και κατόπιν πιέζουμε και φιλτράρουμε το υγρό.

ΣΙΡΟΠΙ Tα εκχυλίσματα των φαρμακευτικών φυτών τα προσθέτουμε σε ένα βασικό σιρόπι (π.χ. απλό σιρόπι),που είναι μια διάλυση 200 γραμμαρίων ζάχαρης μέσα σε 100 γραμμάρια ζεστό νερό

ΝΩΠΟΣ ΧΥΜΟΣ Ο νωπός χυμός γίνεται με φρέσκα φυτά που κόβονται και συμπιέζονται. Ο χυμός που παίρνουμε, τοποθετείται σε κρύο μέρος επί μια ημέρα για να κατασταλάξει και μετά φιλτράρεται.

ΣΚΟΝΗ Τα  φυτά που έχουν ξεραθεί στη σκιά, ψιλοτεμαχίζονται και μετά κονιοποιούνται μέσα σε γουδί. Αυτά τα φυτά, μόνα τους ή μαζί με άλλα, πωλούνται μέσα σε σακουλάκια για την παρασκευή αφεψημάτων και δεν έχουν ανάγκη από φιλτράρισμα. Μερικοί παίρνουν την σκόνη των φυτών κατευθείαν πάνω στη γλώσσα τους ή την ανακατεύουν στις τροφές τους.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Βάμμα Ροδιόλας (Rhodiola Rosea tincture)

Πηγή. Η συνταγή που έγινε διάσημη στο σόου της Οπρα Γουίνφρευ έχει ως εξής:
Quote
Instructions
1 Pour 1 cup of vodka into a container. Using 80 proof vodka is necessary for the elixir. A glass container or even a plastic container is appropriate, and the container used is purely based on personal preference.
2 Add an equal weight of rhodiola rosea to the container. If 1 cup of vodka is used, weigh the cup with vodka in it on a scale and then weigh the rhodiola rosea until the weights are equal. Weigh the containers the vodka and plant are in to avoid inaccurate measurements, and then add the plant to the vodka. Keep the ratio at a one-to-one weight of vodka to rhodiola rosea.
3 Seal the container and let it sit for two weeks or so. This allows the vodka and plant to mix and interact.
4 Check the vodka and rhodiola rosea mixture after two weeks. If the color of the vodka is reddish-brown and the plant material is broken down and has sunk to the bottom, the elixir is ready. Once the elixir is ready, take 1 to 2 tsp. a day for health and store it in a regular cupboard or in the fridge, depending on personal taste and preference for temperature.

► Άλλες οδηγίες από το σάιτ http://www.lifespanmeds.com/rhodiolaroot.html (αυτή είναι και η συνταγή που χρησιμοποίησα)

Quote
Preparation of tincture:
Mill 30 g of Rhodiola Rose roots in coffee-grinder no less 5-10 mm, add 150 ml of vodka without aromatic additives, agitate and steep 3-5 days at room temperature. Separate and filter the extract.
Dosage: 1/2 tsp. x 3 times per day. Course: 10-20 days.
εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη ροδιόλα. Θεωρώ ότι έχει μεγάλη χρησιμότητα στη στρεσσογόνο περίοδο της οικονομικής κρίσης που περνάμε!  :-x



Βάμμα Βαλεριάνας (Valerian Root tincture)

► Στο παρακάτω βίντεο αναφέρεται γενικά ο τρόπος παρασκευής βάμματος και ως παράδειγμα χρησιμοποιεί το βάμμα Βαλεριάνας. Βότανο που βοηθά στην ηρεμία και τον καλύτερο ύπνο.

How to Make Herbal Tinctures

>>Κατά καιρούς πιθανώς θα προσθέτω σε αυτό το θέμα και νέα βότανα.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!