Author Topic: Δυσανεξία στη γλουτένη, κοιλιοκάκη, Celiac disease  (Read 9093 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Όποιος πάσχει από κοιλιοκάκη θα πρέπει να εξορίσει διά παντός κάθε είδος σίτου από τη διατροφή του. Το λεπτό σημείο είναι να μην αφήσει ούτε ίχνος, ούτε ένα ψίχουλο ψωμιού, γιατί ακόμα και μικρή ποσότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα Φυσικά τον τελικό λόγο έχει ο γιατρός σας. Παρακάτω παραθέτω τα καλύτερα κείμενα που μπόρεσα να βρω στο ελληνικό ίντερνετ, που έχω κρατήσει στο αρχείο μου από την περίοδο που μελετούσα το θέμα.


Quote
Δυσανεξία στη γλουτένη: πόσο σπάνια είναι τελικά;
 
Η νόσος της Κοιλιοκάκης ή αλλιώς της Εντεροπάθειας λόγω γλουτένης ή της Δυσανεξίας στη γλουτένη, όπως είναι ίσως πιο γνωστή, είναι μια παθολογική κατάσταση αρκετά διαδεδομένη παγκοσμίως και σίγουρα πιο συχνή από όσο οι περισσότεροι νομίζουν. Πρόκειται για μια πάθηση που μπορεί να έχει από ήπιες μέχρι και επιβαρυντικές επιπτώσεις για την υγεία του ατόμου που νοσεί. Πρόκειται ουσιαστικά για μία ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από την πρωτεΐνη των δημητριακών και η οποία ονομάζεται γλουτένη.

Η Κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα και σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία από τη χώρα μας, πλήττει 100.000 Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλοί που συνεχίζουν ανυποψίαστοι τη ζωή τους, χωρίς να λαμβάνουν κάποια θεραπεία. Πιο συγκεκριμένα και όσο αφορά τη χώρα μας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100.000 Έλληνες παρουσιάζουν τη νόσο, το 99% εκ των οποίων δεν έχει διαγνωστεί. Σε άλλες χώρες όπως η Φινλανδία, η αναλογία είναι πολύ μεγαλύτερη και φαίνεται να είναι της τάξεως του 1 πάσχοντος ανά 57 άτομα, όταν πιστευόταν ότι είναι περίπου 1 ανά 100 άτομα.

Διάγνωση της νόσου
Η διάγνωση γίνεται ύστερα από εξέταση αίματος για την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων (αντισώματα έναντι της τρανσγλουταμινάσης ιστού - tΤG και του ενδομυσίου- ΕΜΑ). Ωστόσο από μόνη της η συγκεκριμένη εξέταση δεν αρκεί για επιβεβαίωση και συχνά απαιτούνται και άλλες εξετάσεις όπως γαστροσκόπηση και βιοψίες εντέρου, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, μεταξύ των οποίων είναι η μερική ή ολική ατροφία (επιπέδωση) των λαχνών.

Τι είναι όμως η γλουτένη που προκαλεί τόσο σοβαρά προβλήματα σε αυτούς τους ασθενείς;
Η γλουτένη είναι μια φυσική ουσία που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη που οδηγεί με άμεσο τρόπο στην καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, και κατά συνέπεια δυσχεραίνει την ολοκλήρωση της σωστής πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που αποτελεί τοξικό παράγοντα και συνίσταται κυρίως από γλουταμίνες και προλαμίνες, που σχετίζονται με τη νόσο.
Στο σιτάρι οι προλαμίνες ονομάζονται γλιαδίνες, που μπορεί να προκαλέσουν τη φλεγμονή στα εντερικά κύτταρα. Σε άλλα δημητριακά υπάρχουν διαφορετικά πρωτεϊνικά τμήματα: στη σίκαλη-σεκελίνες και στο κριθάρι χορδεΐνες.
Η κοιλιοκάκη ή δυσανεξία στη γλουτένη δεν είναι κάποιου είδους τροφική δυσανεξία ή αλλεργία, αλλά αποτελεί ένα αυτοάνοσο νόσημα, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά στη γλουτένη, επιτιθέμενο στους ίδιους του τους ιστούς.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην κοιλιοκάκη;
Στην κοιλιοκάκη, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί βλάβες στο τοίχωμα του λεπτού εντέρου και είναι πιθανόν να επιδράσει αρνητικά και σε άλλα μέρη του σώματος. ουσιαστικά έχει ως αποτέλεσμα τη δυσαπορρόφηση της τροφής και τον χρόνιο υποσιτισμό, λόγω της ανεπαρκούς πρόσληψης των διαιτητικών θερμίδων και των απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως είναι οι απαραίτητες πρωτεΐνες, κάποιες βιταμίνες και συγκεκριμένα ανόργανα στοιχεία. Λόγω των συμπτωμάτων αυτών η κοιλιοκάκη στις περισσότερες των περιπτώσεων συνοδεύεται με απώλεια βάρους στους ενήλικες, σημαντικά προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, αναιμία και σε κάποιες περιπτώσεις σε ασθένειες των οστών, δερματίτιδες, διαβήτη τύπου Ι και σε στειρότητα.

Η σωστή διατροφή-ελέυθερη γλουτένης είναι το μόνο φάρμακο
Η σωστή διατροφή και μια καθημερινή δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, είναι πολύ σημαντικά και καθοριστικά στοιχεία ώστε ο βλεννογόνος του εντέρου να επανέλθει στη φυσιολογική του λειτουργία. Η αποφυγή τροφίμων όπως είναι το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, προϊόντα με αλεύρι όπως ζύμες και πίτσες, μπισκότα, κρουασάν και κέικ, η κατανάλωση ειδικών προϊόντων ελεύθερων γλουτένης και η ασφαλής κατανάλωση ρυζιού, πατάτας και καλαμποκιού, που δεν περιέχουν γλουτένη είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια φυσιολογική θρεπτική πρόσληψη για τα άτομα με κοιλιοκάκη. Επίσης για τα άτομα με κοιλιοκάκη είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουν την επιμόλυνση των τροφίμων τους από τα άλλα-συμβατικά τρόφιμα με γλουτένη-είτε στο σπίτι, είτε στο φαγητό έξω από το σπίτι, λόγω κυρίως κακών χειρισμών και της μη τήρησης κάποιων βασικών κανόνων αποφυγής επιμόλυνσης (π.χ. μαχαιροπήρουνα μέσα στην ψωμιέρα, χρήση κοινών επιφανειών κοπής τροφίμων και άλλα).

Διατροφικά στοιχεία που ίσως χρειαστεί να δοθούν συμπληρωματικά σε άτομα με κοιλιοκάκη είναι:
1. Απαραίτητα λιπαρά οξέα και κυρίως ω3 λιπαρών οξέων τα οποία μειώνουν την ένταση της φλεγμονής.
2. Σίδηρος σε περιπτώσεις αναιμίας
3. Βιταμίνη D : γενικά ασθενείς με παθήσεις που χαρακτηρίζονται από δυσαπορρόφηση κινδυνεύουν από έλλειψη βιταμίνης D.
4. Βιταμίνη K
5. Ασβέστιο και Μαγνήσιο
6. Φολικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β6, Β12) και Νιασίνη

Πηγή:  healthview.gr  του Χάρη Δημοσθενόπουλου, MMedSci.SRD, κλινικός διαιτολόγος - βιολόγος



Quote
ΔΥΣΑΝΕΞΙΑ ΣΤΗ ΓΛΟΥΤΕΝΗ ή ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

Καταρχάς τί είναι η γλουτένη;
Πρόκεται για ένα σύνολο από πρωτεΐνες που βρίσκεται στα εξής δημητριακά: σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Σε φυσιολογικές συνήθες η γλουτένη πέπτεται χωρίς πρόβλημα από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τί συμβαίνει με τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη;
Τα άτομα που νοσούν από δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιoκάκη δεν έχουν την δυνατότητα να αφομοιώσουν τη γλουτένη. Επιπλέον, όταν τα άτομα αυτά καταναλώσουν τροφές που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά με αποτέλεσμα να καταστρέφονται τα τοιχώματα του εντέρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών πχ βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ

Ποιά είναι τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη;
Τα συμπτώματα της νόσου είναι ποικίλα και σε διαφορετική ένταση στο κάθε άτομο, ενώ δεν είναι απαραίτητο να εμφανίζοναι όλα ταυτόχρονα στο ίδιο άτομο. Πολλά από τα συμπτώματα οφείλονται στην μειωμένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Παρακάτω βλέπουμε μερικά από τα συμπτώματα:
διάρροια, δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, άφθες, έρπης σε πλάτη/γόνατα/χέρια, αναιμία, οστεοπόρωση, απώλεια μαλλιών, αρθραλγία, πολυνευροπάθεια, υπογονιμότητα κ.α.

Πόσο συχνή είναι αυτή η νόσος στον πληθυσμό;
Το γεγονός ότι τα συμπτώματα έχουν τέτοια ποικιλία δυσκολεύει τη διάγνωση της νοσου. Γι΄αυτό στο παρελθόν η δυσανεξία στη γλουτένη θεωρείτο σπάνια νόσος. Τα τελευταία χρόνια ομως έχουν βελτιωθεί τα μέσα ανίχνευσης της νόσου. Έτσι έχουν διαγνωστεί περισσότερα άτομα με την νόσο αυτή. Σε γενικές γραμμές υπολογίζεται ότι πάσχει ένα στα εκατό άτομα. Ωστόσο οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα διαγνωστεί.

Σε ποιά ηλικία εμφανίζονται τα συμπτώματα; Η νόσος είναι πιο συχνή σε άνδρες ή γυναίκες;
Η νόσος δε φαίνεται να κάνει διακρίσεις- με τα υπάρχονται δεδομένα είναι εξίσου συχνή σε άνδρες και γυναίκες. Η ηλικία έναρξης διαφέρει από άτομο σε άτομο. Σε άλλους μπορεί να εμφανιστεί στην βρεφική ή παιδική ηλικία ενώ σε άλλους στην ενήλικη ζωή. Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που έχουν κοιλιοκάκη αρκετές φορές πάσχουν και από κάποια ενδικρινολογική πάθηση λ.χ. διαβήτης, αρθρίτιδα, σύνδρομο Down κ.α.

Τι το προκαλεί;
Η δυσανεξία στη γλουτένη είναι κληρονομική νόσος. Άτομα με συγγενείς α' βαθμού με δυσανεξία στη γλουτένη έχουν από 8 ως 18% πιθανότητες να νοσήσουν και οι ίδιοι. Ωστόσο, εκτός από τη γενετική προδιάσθεση, φαίνεται να είναι απαραίτητη κάποια ώθηση προκειμένου να εκδηλωθεί η νόσος πχ μία μόλυνση, στρες, εγκυμοσύνη κ.α.

Ο μητρικός θηλασμός φαίνεται να βοηθά στην πρόληψη της νόσου.

Τι θεραπεία υπάρχει;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει φάρμακο που να θεραπεύει την ασθένεια. Ωστόσο όλα τα συμπτώματα υποχωρούν πλήρως όταν το άτομο σταματήσει να καταναλώνει τροφές που περιέχουν γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι το άτομο απαγορεύται να καταναλώνει τροφές που έχουν φτιαχτεί από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και τα προϊόντα τους. Όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για μία πληθρώρα τροφίμων πχ ψωμί, ζυμαρικά, κέικ, μπισκότα, κρακεράκια κ.α.

Παλαιότερα η κατανάλωση βρώμης θεωρείτο απαγορευτική επίσης. Σύγχρονα δεδομένα υποστηρίζουν ότι μπορεί να γίνεται κατανάλωση μισού φλυτζανιού βρώμης από τους ενήλικες και 1/4 φλ από τα παιδιά την ημέρα χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα.

Τι μπορεί λοιπόν να καταναλώσει κάποιος που πάσχει από δυσανεξία στη γλουτένη;
Υπάρχουν τροφές που από τη φύση τους δεν περιέχουν γλουτένη πχ φρούτα, λαχανικά, πατάτα, ρύζι, γάλα, κρέας. Επίσης τώρα κυκλοφορούν ειδικές τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη. Βέβαια παρόλα αυτά η καθημερινή επιλογή τροφής από τα άτομα που πάσχουν παραμένει μία πρόκληση.

Έχω διαγνωστεί με κοιλιοκάκη αλλά δεν έχω συμπτώματα. Πειράζει να συνεχίσω να καταναλώνω τροφές με γλουτένη;
Ακόμα κι αν τα συμπτώματα είναι ήπια ή δεν είναι εμφανή, η ζημιά που προκαλεί η γλουτένη στο λεπτό έντερο εξακολουθεί να υφίστασται. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιαστούν αργά ή γρήγορα προβλήματα από την έλλειψη θρεπτικών συστατικών πχ αναιμία,οστεοπόρωση. Γι' αυτό είναι σημαντικό το άτομο να ακολουθεί αυστηρά την αποφυγή τροφών με γλουτένη.
 
Έχω κάποια από τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης αλλά δεν έχω πάει ακόμα σε γιατρό. Μήπως να σταματήσω να λαμβάνω τροφές με γλουτένη;
Όχι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αλλάξει κάποιος τη διατροφή του εάν δεν έχει διαγνωστεί προηγουμένως! Αν έχετε ενοχλήσεις επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

πηγή: thematadiatrofis.blogspot.gr



Quote
Γλουτένη: Όλα για την Γλουτένη
Η γλουτένη είναι η κύρια πρωτεΐνη τον γνωστότερων δημητριακών και αποτελείται από την γλιαδίνη και τη γλουτενίνη. Αποτελούν το 80% της πρωτεΐνης του σιταριού και σημαντικά ποσοστά στο κριθάρι και στην σίκαλη. Επίσης αποτελεί ένα πρόσθετο στις τροφές που παρασκευάζονται βιομηχανικά. Η γλουτένη κάνει τα άλευρα από τους καρπούς που την περιέχουν να είναι ελαστικά (σαν τσίχλα) και να «δένουν» καλύτερα στο μαγείρεμα.

Δυστυχώς, σε αυτήν την πρωτεΐνη, όπως και σε πολλά άλλα συστατικά της διατροφής, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία. Η συχνότητα δυσανεξίας στην γλουτένη στο γενικό πληθυσμό δεν είναι συχνή. Από τις κλινικές μελέτες και την κλινική μου εμπειρία, θα έλεγα ότι πάσχει το 5-10% του πληθυσμού σε κάποιο βαθμό. Από αυτούς ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10% (δηλαδή το 0,5-1% του γενικού πληθυσμού) πάσχει από μία σοβαρή μορφή που ονομάζεται κοιλιοκάκη (στα αγγλικά: celiac sprue ή celiac disease) ή εντεροπάθεια εκ γλουτένης (στα αγγλικά: gluten enteropathy). Αυτά τα άτομα όταν καταναλώσουν γλουτένη αντιδρούν υπερβολικά με εμετό, διάρροια, κολικούς εντέρου και αφόρητους πόνους στην κοιλιακή χώρα. Η διάγνωση γίνεται με βιοψία του λεπτού εντέρου που δείχνει την σημαντική βλάβη. Σε αυτά τα άτομα η διακοπή γλουτένης πρέπει να είναι αυστηρή και να επιλέγουν την τροφή τους με προσοχή.

Οι υπόλοιποι, που αποτελούν και την πλειονότητα, δεν έχουν τόσο εκρηκτικά συμπτώματα και η βιοψία συχνά βγαίνει αρνητική. Τα συμπτώματα είναι ήπια, όπως διάφορα γαστρεντερικά ενοχλήματα και φουσκώματα που μόνο σπάνια μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στο νοσοκομείο, αλλά μετά από απλή αγωγή (παυσίπονα) υπάρχει ύφεση των συμπτωμάτων. Ενίοτε μπορεί να απουσιάζουν τα συμπτώματα εντελώς και το άτομο να μην νιώθει απολύτως καμία ενόχληση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις η διάγνωση μπορεί να γίνει με το Τεστ Διατροφικής Δυσανεξίας. Τα καλά νέα είναι ότι σε αυτούς μπορεί η διάγνωση να μην είναι εδραιωμένη και μετά από αποχή από την γλουτένη να αναπτυχθεί ξανά ανοχή ώστε να μπορεί το άτομο να την καταναλώνει μελλοντικά με μέτρο.

Τα άτομα που πρέπει να διακόψουν την γλουτένη πρέπει να διαλέγουν με προσοχή τα προϊόντα που μπορεί να περιέχουν γλουτένη, όπως τα αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, τα γλυκά και άλλα. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τροφές με γλουτένη και τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις.
Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για την βρώμη και το ντίνκελ. Η βρώμη φαίνεται ότι δεν περιέχει γλουτένη, αλλά η κύρια πρωτεΐνη της, η αβενίνη, προκαλεί δυσανεξία στο 10% των ατόμων που έχουν δυσανεξία στην γλουτένη. Η σύσταση για διακοπή της βρώμης σε άτομα που πρέπει να διακόψουν την γλουτένη πρέπει να εξατομικεύεται, αν και γενικά τα άτομα που δεν έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα μπορούν να την δοκιμάζουν. Το ντίνκελ είναι δημητριακό συγγενικό προς το σιτάρι, γι’ αυτό πολλές φορές το αποκαλούν σιτάρι ντίνκελ. Αν και περιέχει μικρές ποσότητες γλουτένης, η κλινική εμπειρία και οι μελέτες δείχνουν ότι γίνεται καλά ανεκτό από άτομα με ήπια δυσανεξία στην γλουτένη. Άτομα που έχουν σημαντική δυσανεξία στη γλουτένη δεν πρέπει να καταναλώνουν ούτε ντίνκελ, ούτε βρώμη.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης στα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη ως πρόσθετο. Η γλουτένη χρησιμοποιείται από την βιομηχανία παρασκευής τροφίμων για να δώσει γεύση και άλλες ιδιότητες στις τροφές που παράγει. Η γλουτένη χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στα παγωτά, τις σάλτσες και άλλα προϊόντα. Για τα άτομα που έχουν σημαντικό πρόβλημα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην ετικέτα του προϊόντος. Τέλος, η γλουτένη αναγράφεται ως συστατικό μίας τροφής ΜΟΝΟ όταν προστίθεται και όχι όταν περιέχεται σε αυτήν φυσικά. Έτσι, μπορεί μία εταιρία να παρασκευάζει ζυμαρικά από σιτάρι και στην ετικέτα να γράφει ότι δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ το σιτάρι περιέχει μεγάλη ποσότητα γλουτένης.
Τα άτομα που πρέπει να τρέφονται με προϊόντα χωρίς γλουτένη πρέπει να επιλέγουν τα τρόφιμά τους με προσοχή. Τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά να καταναλώνουν προϊόντα όταν είναι απόλυτα σίγουρα ότι δεν περιέχουν γλουτένη, ενώ για τα άτομα με ήπιας μορφής δυσανεξία αποφυγή του σιταριού (και του καμούτ), του κριθαριού και της σίκαλης είναι αρκετά για την βελτίωση των συμπτωμάτων και της ευεξίας.

1.Προσοχή στα τηγανιτά που πολλές φορές αλευρώνονται για το τηγάνισμα (επιτρέπεται το αλεύρωμα, αλλά με άλευρα χωρίς γλουτένη)
2.Προσοχή στα προτηγανισμένα προϊόντα που συχνά είναι αλευρωμένα κατά την παρασκευή τους (πχ, πατάτες τηγανιτές)
3.Προσοχή στις έτοιμες σάλτσες (και ειδικά στο κέτσαπ) που σχεδόν πάντα περιέχει γλουτένη ως πρόσθετο
4.Τα ποτά που παρασκευάζονται με απόσταξη ΔΕΝ περιέχουν γλουτένη (ουίσκι, βότκα κτλ)
5.Τα αλκοολούχα από σταφύλι δεν περιέχουν γλουτένη

Πηγή: holistic-greece.com
Να σημειώσω το "Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής" μεταξύ άλλων υπηρεσιών προσφέρει τεστ δυσανεξίας σε τρόφιμα. Φαίνεται καλή ιδέα, αλλά δε γνωρίζω αν έχει αποτέλεσμα. Αν στο μέλλον μάθω κάτι παραπάνω θα σας το αναφέρω. Αν κάποιος το έχει κάνει, ας μας γράψει την εμπειρία του.



Quote
Κοιλιοκάκη ή δυσανεξία γλουτένης
food today, 2006

Η κοιλιοκάκη (επίσης γνωστή ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία γλουτένης) είναι μια παθολογική κατάσταση του λεπτού εντέρου, προερχόμενη από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια αποθηκευτική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά, όπως η σίκαλη, το κριθάρι και η βρώμη. Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά εξουθενωτικών συμπτωμάτων, αλλά με την κατάλληλη δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν πλήρως.


Δεν αποτελεί αλλεργία

Η κοιλιοκάκη δεν αποτελεί αλλεργία. Μια αλλεργική αντίδραση εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος παράγει αντισώματα απέναντι σε μια φυσιολογικά αβλαβή ουσία από τα τρόφιμα ή το περιβάλλον, την οποία αντιμετωπίζει σαν να ήταν παθογόνος. Στην κοιλιοκάκη, η γλουτένη στα τρόφιμα οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου, η  οποία με τη σειρά της εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό. Το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά χρόνιος υποσιτισμός με ανεπάρκεια θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.


Τα συμπτώματα

Τα κλασικά συμπτώματα της κοιλιοκάκης, η οποία δεν έχει ακόμα αντιμετωπισθεί, σχετίζονται με τη δυσαπορρόφηση της τροφής, που οδηγεί σε διάρροια, κράμπες του εντέρου και φούσκωμα, και με υποσιτισμό ο οποίος προκαλεί, μεταξύ άλλων, απώλεια βάρους στους ενήλικες, προβλήματα ανάπτυξης στα παιδιά, αναιμία και ασθένειες των οστών. Πιο πρόσφατα έχει αναφερθεί ότι οι επιπτώσεις της δυσανεξίας γλουτένης επεκτείνονται αρκετά και εκτός του βλεννογόνου του εντέρου)και ασθένειες αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους, όπως η ηπατική νόσος, η δερματίτιδα, ο διαβήτης τύπου Ι και η στειρότητα, πιθανόν να συνδέονται με αυτή την κατάσταση.

Επιπολασμός και διάγνωση

Επειδή τα συμπτώματα είναι ποικίλα και μπορεί να είναι ήπια, όπως λήθαργος, ευερεθιστότητα και ενοχλήσεις του εντέρου, υπάρχει η πιθανότητα η δυσανεξία γλουτένης να μην έχει διαγνωσθεί σε πολλούς πάσχοντες. Μερικές φορές η δυσανεξία γλουτένης εντοπίζεται αρκετά αργά στη ζωή. Παλαιότερα θεωρούσαν ότι εμφανίζεται σε περίπου 1 στους 1500 ανθρώπους, αλλά οι νέες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι περίπου 1 σε 100 ανθρώπους έχει εξετάσεις αίματος που παραπέμπουν σε αυτήν την ασθένεια. Είναι πιθανόν πολλοί Ευρωπαίοι να έχουν κοιλιοκάκη και να μην το γνωρίζουν, λόγω του ότι δεν υποβάλλονται σε ενδοσκόπηση και βιοψίες εντέρων, εξετάσεις απαραίτητες για τη διάγνωση της εν λόγω ασθένειας.

Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

Όταν οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη ακολουθούν μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης , ο βλεννογόνος του εντέρου βαθμιαία επιδιορθώνεται και επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία. Τα αποτελέσματα μπορούν  να αλλάξουν τη ζωή πολλών ανθρώπων, δεδομένου ότι ο οργανισμός θεραπεύεται και τα συμπτώματα εξαφανίζονται. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι και στη βρώμη, συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών καθημερινών τροφίμων, όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, η πίτσα, οι διάφορες ζύμες, το κέικ και τα μπισκότα. Δεν πρόκειται, όμως, για τόσο απλό θέμα, καθώς τα σιτηρά που περιέχουν γλουτένη χρησιμοποιούνται επίσης ως συστατικά στα αλεύρια και τις σάλτσες και βρίσκονται σε μερικά προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα και τα μπιφτέκια. Το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι δεν περιέχουν γλουτένη και υπάρχουν πολλά ειδικά ελεύθερα γλουτένης προϊόντα που είναι τώρα διαθέσιμα για τους ανθρώπους με κοιλιοκάκη.

Βοήθεια και συμβουλές

Το να ακολουθήσεις μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης μπορεί να είναι χρονοβόρο και ενοχλητικό, αλλά υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι τρόποι αντιμετώπισης για τους ανθρώπους που έχει διαγνωστεί ότι έχουν κοιλιοκάκη. Ένας επιστήμονας διαιτολόγος θα βοηθήσει να προσδιοριστούν τα κατάλληλα τρόφιμα και να δημιουργηθεί μια εύγευστη, ισορροπημένη δίαιτα, η οποία να συνάδει με τον τρόπο ζωής του ατόμου. Υπάρχουν, επίσης, κατάλογοι που περιέχουν ενημερωμένες πληροφορίες για τα προϊόντα του εμπορίου που είναι ελεύθερα γλουτένης και μπορούν να περιληφθούν ακίνδυνα στο διαιτολόγιο ενός πάσχοντα. Πολλές χώρες έχουν επίσημους συλλόγους ασθενών με κοιλιοκάκη οι οποίοι αποτελούν ομάδες υποστήριξης σε εθνικό επίπεδο και αστείρευτη πηγή πληροφοριών για όλες τις πτυχές της ασθένειας.

Μπορεί να προληφθεί;

Δεν είναι ακόμα γνωστό για ποιο λόγο ορισμένοι άνθρωποι αναπτύσσουν κοιλιοκάκη, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο οικογενειακό υπόβαθρο. Αυτή τη στιγμή, η μόνη συνιστώμενη προληπτική δράση είναι να αποφεύγεται η εισαγωγή τροφίμων που περιέχουν σιτάρι στη δίαιτα ενός μωρού τουλάχιστον για τους έξι πρώτους μήνες ζωής.

Καλύτερη ανίχνευση

Δεδομένου ότι υπάρχουν πιθανώς πολλοί περισσότεροι άνθρωποι με κοιλιοκάκη από αυτούς που αρχικά νομίζαμε, ο τρόπος βελτίωσης της διάγνωσης αποτελεί θέμα συζήτησης. Μερικοί προτείνουν μαζική ανίχνευση σε επίπεδο πληθυσμού, άλλοι υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να προσφέρονται εξετάσεις αίματος σε εκείνους με συμπτώματα όπως αναιμία, χρόνια κούραση, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας. Η αυτοδιάγνωση πρέπει να αποθαρρύνεται: η υιοθέτηση μιας δίαιτας ελεύθερη γλουτένης, χωρίς επαγγελματική βοήθεια, για την περίπτωση που ενδέχεται κάποιος να αναπτύξει κοιλιοκάκη, μπορεί να οδηγήσει σε μια μη ισορροπημένη και ανεπαρκή διατροφή, η οποία θα μπορούσε να κάνει περισσότερη ζημιά παρά καλό.
πηγή: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα -  eufic.org

Ενημερωτικά βίντεο:

http://www.youtube.com/watch?v=Hkmk-tm0Tms#

 http://www.youtube.com/watch?v=EmZczwtsbVc#

Υπάρχουν πολύ περισσότερα βίντεο που μπορείτε να βρείτε στο http://www.youtube.com κάνοντας αναζήτηση για "κοιλιοκάκη" και "celiac disease" στα αγγλικά.


Λινκς για περισσότερη μελέτη:

εταιρία νόσου κοιλιοκάκης

λίστα απαγορευμένων και επιτρεπόμενων τροφών για ασθενείς κοιλιοκάκης

Wikipedia (στα αγγλικά)

Για τεράστιο πλούτο πληροφοριών στα αγγλικά κάντε αναζήτηση για celiac disease.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!