Skeftomai.gr - Community

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ => Διατροφή, Αδυνάτισμα, Τροφές και Υπερτροφές => Topic started by: IO on April 19, 2011, 11:11:34 AM

Title: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: IO on April 19, 2011, 11:11:34 AM
Admin: Μετέφερα εδώ μία κουβέντα γύρω από την ωμοφαγία που ξεκίνησε σε άλλο σημείο του φόρουμ.

Αποστόλη χαίρομαι πολύ που προσθέτεις στο φόρουμ θέματα για προβληματισμό σχετικά με τη διατροφή. Εγώ είμαι χορτοφάγος εδώ και μια δεκαετία, με εξαίρεση τις περιόδους των δύο εγκυμοσυνών όπου με παραμύθιαζαν οι γιατροί ότι δεν γίνεται χωρίς κρέας! Βέβαια τρώω γαλακτοκομικά και ψάρι. Η οικογένεια δεν συμφωνεί με τις επιλογές μου κι αυτό είναι πρόβλημα για την προετοιμασία του καθημερινού φαγητού. Έτσι, ακόμη δεν αποφάσισα να βγάλω από τη διατροφή μου τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά όσο για την ωμοφαγία μάλλον δεν είμαι σε θέση να την κατανοήσω. Το κρέας δεν το αντέχω από παιδί σχεδόν, μου είναι αποκρουστική η ιδέα της σαρκοφαγίας (από ψυχολογική και ιδεολογική σκοπιά).
Είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και χρήσιμα τα όσα καταθέτεις!
Title: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: topet on April 19, 2011, 11:48:28 AM
IO (δεν ξέρω και το όνομά σου) να σου κάνω μια ερώτηση; Τι είναι αυτό που δεν κατανοείς στην ωμοφαγία; Τα χορταρικά που τρως τα βράζεις προφανώς. Δεν τρως σαλάτες καθόλου; Δηλαδή ντομάτα, μαρούλι, λάχανο, κτλ; Επίσης να πω ότι έχω καταργήσει το αλάτι και έχω καταφέρει να πείσω τη γυναίκα μου να βάζει λιγότερο έως καθόλου στα φαγητά. Σίγουρα πέφτει και ένα δούλεμα από την μεριά της σε σχέση με τις ποσότητες αλατιού που βάζει, αλλά δεν μπορώ να το ελέγξω 100%. Και εγώ έχω έναμικρό θέμα με την οικογένεια, αλλά δεν τους ενοχλώ και δεν με ενοχλούνε μια που τις σαλάτες τις κάνω μόνος μου. Από γαλακτοκομικά τρώω φέτα πολύ συχνά και πολύ σπάνιο οτιδήποτε άλλο. Για το γάλα υπάρχει και η άλλη άποψη με επιχειρήματα που λέει ότι η διατροφική του αξία είναι ΜΕΓΑΣ ΜΥΘΟΣ. Τα ψάρια δυστυχώς δεν τα πολυτρώω! Το χοιρινό κρέας αν πέσω σε κοψίδια δεν τα χαρίζω δυστυχώς, αλλά φροντίζω να μην τυχαίνει συχνά!! Κόκκινο τρώω ακόμη πιο σπάνια, μια που ακόμη και η ιατρική τελευταία ανακοίνωσε ότι πρέπει να τρώμε το πολύ μια φορά την εβδομάδα.

Δεν ξέρω αν κακώς ανοίγω διάφορα θέματα στο συγκεκριμένο! :?:
Title: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: smoke-γιοκ on April 19, 2011, 04:24:23 PM
Καλησπέρα και συγνώμη για την παρεμβολή, αλλά νομίζω πως κόκκινο κρέας και μια φορά την εβδομάδα πολύ είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με τη μεσογειακή διατροφή!  ::eye::
Εγώ αυτή έχω σαν πρότυπο (τη μεσογειακή εννοώ) και πιστεύω πως μου ταιριάζει κιόλας περισσότερο! Το αν τα χόρτα θα είναι βρασμένα ή ωμά δεν με πειράζει καθόλου, αλλά τα ραδίκια και τους ζοχούς ας πούμε, δύσκολα τα τρώει κανείς ωμά!  :)
Χαίρομαι πάντως που υπάρχουν ολοένα και περισσότερα άτομα που γίνονται πλέον συνειδητοποιημένοι καταναλωτές και ξεφεύγουν από το junk και το βλαβερό με το οποίο μας βομβαρδίζουν καθημερινά!  :victory:


Title: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: topet on April 20, 2011, 10:05:52 AM
Καλησπέρα και συγνώμη για την παρεμβολή, αλλά νομίζω πως κόκκινο κρέας και μια φορά την εβδομάδα πολύ είναι, σύμφωνα τουλάχιστον με τη μεσογειακή διατροφή!  ::eye::

Αυτό ακριβώς λέω και εγώ! =thumb= Ίσως δεν το διατύπωσα καλά!
Title: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: IO on April 20, 2011, 10:27:03 AM
Αποστόλη,
με λένε Ιωάννα. Πραγματικά άνοιξες ένα μεγάλο θέμα.
Φυσικά και τρώω ωμά λαχανικά και σαλάτες (είναι η αδυναμία μου!). Όμως όταν λέω ότι δεν καταλαβαίνω την ωμοφαγία εννοώ το εξής:
1) Εγώ είμαι υπεύθυνη για το φαγητό όλης της οικογένειας. Τι να πω στους γιους μου όταν γυρνούν από το σχολείο; Φάτε αμύγδαλα; Φάτε σαλάτες; Ασφαλώς ως χορτοφάγος προτιμώ να φάνε μια φασολάδα παρά μια μπριζόλα! Δεν μπορώ όμως να τους επιβάλω τις δικές μου επιλογές πριν αρχίσουν να διαμορφώνουν άποψη μόνοι τους. Άσε που είναι γενικά μίζεροι στο φαϊ, αν τους πιέσω κιόλας θα ρέψουν...
2) Αδυνατώ να συλλάβω την ιδέα του "μη μαγειρέματος". Είναι μια εφεύρεση που βοήθησε την ανθρωπότητα να επιβιώσει και εξελίχτηκε ακόμα και σε τέχνη! Επιπλέον πως είναι δυνατόν να μην τρως μαγειρεμένο φαγητό και να τρως κρέας; δηλαδή σάρκα ζώου;

Όσο για το γάλα συμφωνώ απόλυτα. Μεγάλος μύθος. Άντε να πείσεις όμως τους παιδίατρους και τις γιαγιάδες. Εγώ στα παιδιά δεν επιμένω καθόλου για γάλα. Τους δίνω όμως πολύ ταχίνι που είναι η καλύτερη πηγή ασβεστίου.

Θα εκτιμούσα αν μου έδινες τη γνώμη σου για συμπληρώματα διατροφής σε παιδιά (8 και 4 ετών). Οι παιδίατροι μου λένε πως δεν χρειάζονται, όμως δεν τρέφονται καλά όπως προανέφερα.

Ίσως ο Θανάσης μας υποδείξει άλλο σημείο συζήτησης τέτοιων θεμάτων μέσα στο φόρουμ, μια που εδώ είναι αποκλειστικά για το τσιγάρο. Δεν μπορώ να αντισταθώ όμως σε τέτοια θέματα. Γι αυτό και απαντώ εδώ.
Τέλος σε συγχαίρω που δεν κάπνισες ποτέ. Είναι η μόνη περίπτωση που κάποιος δεν θα υποφέρει καθόλου στη ζωή του από αυτό το διάβολο!
Title: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: topet on April 20, 2011, 11:36:47 AM
1)Ιωάννα στα παιδιά μας προσπαθούμε να μεταδώσουμε τις γνώσεις μας όσο μπορούμε και το κίνητρο να το ψάξουνε και μόνα τους. Από εκεί και πέρα τον δρόμο θα τον βρούνε μόνα τους καλώς ή κακώς. Με το ζόρι δεν γίνεται δυστυχώς και σαν παιδιά που είναι τους είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν. Η κόρη μου πχ ακούει αυτά που της λέω αλλά στην εφαρμογή υπάρχει θέμα.

2) Ναι το μαγείρεμα έχει αναδειχθεί σε επιστήμη-τέχνη. Μαγειρεμένο φαγητό τρώω φυσικά, αλλά δείνω βαρύτητα στις ωμές σαλάτες. Γενικά λένε ότι θερμαίνετε πάνω από τους 40 βαθμούς είναι νεκρή τροφή, μια που χάνονται περισσότερες θρεπτικές ουσίες και κυρίως τα ένζυμα. Αυτό καθιστά την τροφή δυσκολοχώνευτη, με όλες τις κακές συνέπειες που έχει η κακή χώνεψη της τροφής στον οργανισμό.
Για το κρέας έχεις δίκιο, αλλά όταν δω τα κοψίδια ξεχνιέμαι!! :οops!:

Για συμπληρώματα διατροφής υπάρχουν κάποια πιστεύω που θα μπορούσαν να πάρουν τα παιδιά μας μαζί με εμάς, αλλά είναι δύσκολο να πάρει ένα παιδί και θέλει προσοχή σε κάποια γιατί πρέπει να συνδυαστούν με κάποια άλλα. Πχ θα πω πάλι για την κόρη μου, ακόμη δεν μπορεί να καταπιεί κάψουλες, οπότε και δεν παίρνει Q10 ένζυμα και Ω3 λιπαρά που θα ήθελα να παίρνει. Πάλι καλά που παίρνει την βιταμίνη.
Title: Did Cooking Made us Humans?
Post by: Θανάσης Αποστόλου on April 21, 2011, 12:11:06 PM
Βλέπω τον τελευταίο καιρό κάποια πολύ ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπου και πώς φτάσαμε ως τον Homo Sapiens. Στα εξελικτικά βήματα που γίνανε προς όλο και μεγαλύτερο εγκέφαλο, 2 πράγματα παίξανε καθοριστικό ρόλο.
Η κατανάλωση κρέατος και το μαγείρεμα της τροφής.
 
Και τα δύο δώσανε μία τεράστια ώθηση στην εξέλιξη του ανθρώπου γιατί προσέφεραν ενέργεια στο πιο αχόρταγο για ενέργεια ανθρώπινο όργανο. Τον εγκέφαλο. Αν και είναι μόνο το 2% του βάρους μας, καταναλώνει συνήθως το 20% της ενέργειας. Και από ότι έχω διαβάσει στο ίντερνετ, κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνεχίζει να καταναλώνει ενέργεια το ίδιο αχόρταγα.

Σας παραθέτω ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ που ξεδιαλύνει πολλά για το θέμα της ωμοφαγίας. Λέγεται Did Cooking Made us Humans? Το πόσο απολαμβάνω αυτά τα ντοκιμαντέρ δε λέγεται. Φοβερή μουσική κάλυψη, κοντινά πλάνα κλπ Τα θεωρώ φοβερά πολιτιστικά δημιουργήματα! Εχουν τρομερή ικανότητα να μεταδίδουν τη γνώση με απολαυστικό τρόπο.

Για διάφορους λόγους που δε θα γράψω τώρα, η αποκλειστικώς ωμή ή αποκλειστικώς μαγειρεμένη διατροφή είναι λάθος. Η άποψή μου μετά από όσα έχω μελετήσει για το θέμα, είναι ότι και η ωμή και μαγειρεμένη τροφή έχουν τη θέση τους στο διαιτολόγιό μας.

Το ντοκιμαντέρ Did Cooking Made us Humans? στο youtube:


Title: Απ: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: topet on April 22, 2011, 11:29:35 AM
Υπάρχουν πολλές θεωρείες-απόψεις για το αν είμαστε κρεατοφάγοι ή φυτοφάγοι. Υπάρχουν κάποιες φυλές που τρώνε αποκλειστικά φυτικές τροφές και είναι σε τέλεια κατάσταση. Εγώ δεν το έχω αποκλείσει το κρέας από την διατροφή μου, αλλά το έχω σχετικά περιορισμένο.
Title: ωμή ή μαγειρεμένη τροφή;
Post by: Θανάσης Αποστόλου on April 23, 2011, 10:54:22 AM
Εγώ περισσότερο αναφέρομαι στο θέμα "ωμή ή μαγειρεμένη τροφή" κι όχι τόσο στο "κρέας ή όχι". Το κρέας, παρόλο τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε στην εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους, σήμερα μπορεί άνετα να αντικατασταθεί από άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες. Μία τέτοια τροφή είναι το αυγό και μία άλλη τα αγνά βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα, η πρωτεΐνη των οποίων είναι η πιο βιοδιαθέσιμη που υπάρχει από κάθε άλλη τροφή. Βέβαια ανοίγω αρκετά θέματα (γάλα ή όχι;   κρέας ή όχι;  πρωτεΐνη γάλακτος whey κλπ ). Γι αυτά θα δημοσιεύσω εκτενή κείμενα προσεχώς ώστε να κάνουμε ξεχωριστά κουβέντα για το καθένα.

Πάντως για να επανέλθω στο θέμα μας (μαγείρεμα ή όχι), τονίζω ότι έχει καταστεί φανερό ότι υπάρχει απόλυτη ανάγκη στο διαιτολόγιό μας και για ωμές τροφές, οι οποίες μας προσφέρουν ζωντανά ένζυμα, φυτοχημικά και άλλα πολύτιμα συστατικά, αλλά και για μαγειρεμένη τροφή, η οποία προσφέρει ενέργεια, χαλάρωση και βοηθά στον ύπνο. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι το μαγείρεμα είναι και ο καλύτερος τρόπος απολύμανσης της τροφής, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό στα κρέατα αλλά και σε άλλα τρόφιμα.

Στο νέο μου βιβλίο ένα θέμα που με απασχολεί και στο οποίο έχω ανακαλύψει συναρπαστικές πληροφορίες, είναι το ΠΟΤΕ πρέπει να τρώμε μαγειρεμένη και πότε ωμή τροφή. Δηλαδή ο χρονισμός των γευμάτων. Σε λίγο καιρό θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα γι αυτό!
Title: Απ: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: vagg455 on December 24, 2013, 11:36:51 PM
ειμαι μεσιληκας τυχαια διαβασα για την διαιτα αυτη στο ιντερνετ απο την Φλωρα Παπαδοπουλου.Την ακολουθω εδω και ενα μηνα πιστα.Εχασα σε ενα μηνα 5 κιλα και οχι μονο αυτο.Ξαφνικα νιωθω χαρα απο το πουθενα-εφυγε η μουριελα-βαριεμαρα-το σωμα μου το νιωθω γεματο ενεργεια δυσκολα κουραζομαι-εκει που λεω οτι κουραστικα εχω και αλλο-οτι και να γραψω ειναι  λιγα μπρος σε αυτο που  αισθανομαι.
Title: Απ: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: Θανάσης Αποστόλου on December 26, 2013, 12:19:31 PM
Πολύ ωραία! Απ' ότι φαίνεται είχες πολύ φωτιά στον οργανισμό σου, δηλαδή με τον όρο "φωτιά" εννοώ τη χρόνια κατανάλωση μαγειρεμένης τροφής, ίσως και ανθυγιεινής βαριάς τροφής όπως το κρέας, πίτσες, γλυκά κλπ. Σε αυτή την περίπτωση μία δίαιτα ΝΕΡΟΥ (εννοώ τα φρούτα κ λαχανικά που είναι κυρίως θρεπτικό νερό και ίνες) αποτοξινώνει βαθιά.

Η ωμοφαγία σε μερικούς ανθρώπους μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να περιορίζεται χρονικά από μία εβδομάδα ως λίγους μήνες το περισσότερο. Μετά από αυτό το διάστημα, το σώμα θα ξεκινήσει να λαχταρά από μόνο του μαγειρεμένες τροφές, μπορεί ακόμα και κρέας. Τότε θα πρέπει να το ακούσουμε το σώμα και να του προσφέρουμε μικρές ποσότητες μαγειρεμένης τροφής. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό για μικρό μέρος της τροφής μας, πχ. ένα γεύμα τη μέρα, χωρίς να χαλάμε τον ωμοφαγικό χαρακτήρα της δίαιτάς μας.
Title: Απ: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: Lys on June 16, 2016, 01:59:21 PM
Και εμένα με ενδιαφέρει πολύ το θέμα. Μήπως θα μπορούσατε να προτείνετε μερικά tips ώστε να τρεφόμαστε χωρίς να καταναλώνουμε πολύ χρόνο στην προετοιμασία των γευματων μας?
Title: Απ: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: Θανάσης Αποστόλου on June 16, 2016, 02:23:52 PM
Lys, ο καλύτερος τρόπος για αυτόν τον σκοπό είναι η διαλειμματική νηστεία. Αφήνει ελεύθερο χρόνο μέσα στη μέρα που τον χρειαζόμαστε γιατί έχουμε τις σημαντικότερες δραστηριότητες και δεσμεύει λίγο χρόνο μόνο για το δείπνο, σε στιγμή που δε μας ενοχλεί να αφιερώσουμε χρόνο για το φαγητό. Συνταγές απλές πολλές υπάρχουν στο ίντερνετ πλέον, Τη διατροφική φιλοσοφία την αναλύω στο "γλυκό ένστικτο"
Title: Απ: Ωμοφαγία - Raw Diet
Post by: Lys on June 26, 2016, 03:30:52 PM
Σας ευχαριστώ. Ελπίζω να υπάρχει στο βιβλίο σας καποια οδηγία για την εφαρμογή της διαλειμματικής νηστείας!