Author Topic: Οι «ένοχες» τροφές απέκτησαν... άλλοθι  (Read 3260 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Πληθαίνουν διεθνώς οι έρευνες που αναδεικνύουν τις ευεργετικές ιδιότητες δημοφιλών τροφίμων και ποτών, η κατανάλωση των οποίων μέχρι σήμερα ενοχοποιούνταν για την επιβάρυνση του οργανισμού

Εχουν στιγματιστεί ως «απαγορευμένες» τροφές. Κι όμως, διατροφικές αμαρτίες, όπως η σοκολάτα, η μπίρα, τα αβγά και το κόκκινο κρέας, μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο ύστερα από έρευνες που τείνουν να τις απαλλάξουν από την κακή τους φήμη.

Το επιστημονικό «λίφτινγκ» αναδεικνύει την υγιεινή πλευρά των «επικίνδυνων» τροφών, προκαλεί όμως σύγχυση στο κοινό που έρχεται αντιμέτωπο με αντικρουόμενες θεωρίες, εν μέρει επειδή οι έρευνες διεξάγονται σε διαφορετικές χώρες και κάτω από ανόμοιες συνθήκες. Σ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο τρόπος ζωής που εύκολα μπορεί να αναιρέσει την όποια ευεργετική δράση τροφών και ροφημάτων.

Αν και αυτή η διατροφική αναθεώρηση δεν έχει γίνει αποδεκτή από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας, η «Ιndependent» παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα λίστα των παρεξηγημένων τροφών που μετατρέπονται από «κακές» σε «καλές».

Σοκολάτα: Δύο βασικά συστατικά της σοκολάτας την έχουν κάνει αντικείμενο διαμάχης: τα κεκορεσμένα λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις και τα αντιοξειδωτικά που έχουν ρόλο προστατευτικό. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, η μαύρη σοκολάτα που περιέχει 70% κακάο μειώνει την κακή χοληστερίνη, περιορίζει τον κίνδυνο θρομβώσεων, μπορεί να ελαττώσει την πίεση και να ενισχύσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ενδορφίνης στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με επιστήμονες του Χάρβαρντ τα προϊόντα του κακάο έχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα και περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονοειδών απ ό,τι το τσάι και το κόκκινο κρασί.

Καφές: Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η προστατευτική δράση των πολυφαινολών, που περιέχονται στον καφέ και δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά, μπορεί να είναι πολύ πιο σημαντική από οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση της καφεϊνης. Αλλη έρευνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που πίνουν αρκετές ποσότητες καφέ έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα, η καθημερινή κατανάλωση καφεϊνης από διαβητικούς επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Κρασί: Η μέτρια κατανάλωση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ενώ έχει συνδεθεί με τη μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, χάρη στις τανίνες και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Μπίρα: Εκτιμάται ότι η μέτρια κατανάλωση μπορεί να δράσει προστατευτικά κατά των καρδιακών παθήσεων και της οστεοπόρωσης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και βελτιώνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με Γερμανούς ερευνητές, στην υψηλή περιεκτικότητα της σε αντιοξειδωτικά.

Αβγά: Μην καταναλώνετε πάνω από 3 αβγά την εβδομάδα. Αυτή είναι η συνήθης συμβουλή, τελευταία όμως θεωρείται παρωχημένη. Ερευνα στο ίδρυμα British Nutrition Foundation έδειξε ότι η χοληστερόλη του αβγού επηρεάζει σε σχετικά μικρό βαθμό τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, σε σχέση π.χ. με τα κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, μελετητές στο Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν υποστηρίζουν ότι τα αβγά περιέχουν σχεδόν όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, εκτός από τη βιταμίνη C.

Κόκκινο κρέας: Εχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, καρκίνου κ.ά. Η American Dietetic Association επισημαίνει, ωστόσο, ότι το άπαχο κόκκινο κρέας είναι «πλούσια πηγή σιδήρου, ψευδάργυρου, πρωτεϊνών, βιταμινών Β6 και Β12, καθώς και νιασίνης».

πηγη: ethnos.gr  - Δήμητρα Ράγια


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!