ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ > Αποτοξίνωση

Πλαστικά, BPA, διοξίνες. Το ανδρικό είδος απειλείται

(1/2) > >>

Θανάσης Αποστόλου:
Κατ' αρχήν πιστεύω ότι αξίζει να δείτε όλοι αυτό το καταπληκτικό βίντεο που παρουσιάζει συνοπτικά το θέμα του BPA. Αφορά όσους καταναλώνουν τρόφιμα από κονσέρβες (πχ τόνο, τοματοπολτό κλπ), αφορά τα παιδικά παιχνίδια, τις συσκευασίες, τα πλαστικά μπουκάλια για νερό και άλλα υγρά.



Πιστεύω ότι κάναμε ένα τεράστιο λάθος όταν εισάγαμε στη ζωή μας σε πάρα πολλές χρήσεις τα πλαστικά. Πίνεις λίγο νερό και αμέσως μετά πετάς ένα μπουκάλι που είναι προορισμένο να μείνει για πάντα στη φύση. Και μακάρι να ήταν έτσι. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Το πλαστικό με τον καιρό ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ σε όλο και μικρότερα κομμάτια ώσπου φτάνει να υπάρχει σε μικροσκοπικά κομμάτια τα οποία μολύνουν το χώμα, τα νερά, θάλασσες και ποτάμια.

Τα μικροσκοπικά αυτά κομματάκια πλαστικού καταναλώνονται από όλους τους θαλάσσιους οργανισμούς και με την τροφική αλυσίδα μεταφέρεται σε όλο και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις προς τα μεγάλα ψάρια και στα θαλασσοπούλια. Μερικά είδη πλαστικού έχουν την τάση να μιμούνται τις θηλυκές ορμόνες και να διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό που λέμε σωματική θηλυκοποίηση των αρσενικών ειδών του πλανήτη, μεταξύ αυτών και του ανθρώπου.

Γι αυτή την κατάσταση μαζί με τα πλαστικά ευθύνονται και πολλά ακόμη είδη χημικών. Έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αλλοιώσεις στη σεξουαλική συμπεριφορά και στη μορφή των γεννητικών οργάνων σε κοπάδια άγριων αρσενικών ζώων που πιθανότατα μολύνθηκαν από αυτά τα χημικά. Σε ποτάμι της Αγγλίας έχει παρατηρηθεί αλλαγή φύλλου των αρσενικών ψαριών ενός είδους, λόγω της μόλυνσης με διάφορα τοξικά χημικά!

Και δυστυχώς υπάρχουν ακόμη πιο δυσάρεστα νέα από την εκθήλυνση. Οι πλαστικές ουσίες είναι υπεύθυνες για καρκίνους και μείωση γονιμότητας. Είναι συνταρακτικό αλλά η πυκνότητα του ανδρικού σπέρματος έχει μειωθεί κατά 50% σε σχέση με παλιότερες γενιές! Επίσης παρατηρούνται και αλλοιώσεις στο σπέρμα. Δηλαδή το ανδρικό σπέρμα έγινε λιγότερο πυκνό και ταυτόχρονα κατώτερης ποιότητας. Γι αυτό δεν είναι παράξενο που βλέπουμε όλο και περισσότερα ζευγάρια να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην τεκνοποίηση.

Σαν να μην έφταναν όλα τα προβλήματα που δημιουργούν τα πλαστικά, κάποιοι είχαν την άκρως ηλίθια ιδέα να προσθέσουν στο πλαστικό μία ουσία, η οποία παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο οιστρογόνων από τις γυναίκες. Το όνομά αυτού Bisphenol_A ή πιο σύντομα BPA (στα Ελληνικά Δισφαινόλη Α). Η ουσία κάνει το πλαστικό σκληρότερο και ανθεκτικότερο, αλλά παράλληλα βλάπτει όσους έρχονται πολύ σε επαφή μαζί του. Μεγάλες ποσότητες εκλύονται όταν το πλαστικό θερμαίνεται, χαράσεται, κόβεται. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε εδώ ότι δεν έχουν όλα τα πλαστικά αυτήν την ουσία, αλλά γενικά είναι πολύ διαδεδομένη και χρησιμοποιείται συχνά στα παιδικά μπιμπερό αλλά και ως επίστρωση σε μεταλλικές κονσέρβες.

Επίδραση στις γυναίκες
Εδώ και χρόνια παρατηρείται πρόωρη σωματική ωρίμανση νεαρών κοριτσιών. Αρχικά γινόταν η υπόθεση ότι αυτό οφείλεται στις καλύτερες συνθήκες ζωής, διατροφής κλπ, αλλά όλο και περισσότερες ενδείξεις δείχνουν προς την κατεύθυνση του BPA. Η ουσία BPA είναι η αιτία για πολλούς καρκίνους του στήθους.

Σχετικό θέμα στο φόρουμ του Skeftomai.gr: http://www.skeftomai.gr/ygeia/forum/index.php?topic=328.0

Βίντεο

Παρακάτω παραθέτω διάφορα βίντεο για το θέμα, τα οποία είναι κατά τη γνώμη μου λιγότερο κουραστικά από σελίδες με κείμενο.


Εδώ γίνεται λόγος για το πλαστικό PVC


Εδώ αναφέρεται το θλιβερό θέμα της μόλυνσης των ωκεανών:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/9B0QFGrD7WY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Το ίδιο θέμα (μόλυνση ωκεανών) λίγο πιο αναλυτικά.


Εδώ δίνεται και κάποια πρακτική λύση για την αποφυγή πλαστικού στο σπίτι.


Σχετικά με την ουσία BPA


Καταπληκτική παρουσίαση για την συγκάλυψη που επιχείρησε η αμερικανική κυβέρνηση υπό την πίεση οικονομικών συμφερόντων ώστε να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για το BPA.


Το ερώτημα που αναδεικνύεται μετά από όλα αυτά είναι: Μπορούμε να επιτύχουμε κάποιου είδους αποτοξίνωση από αυτές τις ουσίες που υπάρχουν μέσα σε όλους μας; 
Απάντηση: ΝΑΙ! Σε λίγο καιρό θα δημοσιεύσω κάποιες απαντήσεις που βρήκα μελετώντας πηγές από το ίντερνετ.

[/color]

Θανάσης Αποστόλου:
Σεξουαλικά προβλήματα από BPA
Από το in.gr :
Οι άνδρες που εκτίθενται σε υψηλές δόσεις «δισφαινόλης Α» (BPA), μιας ουσίες που χρησιμοποιείται ευρέως σε πλαστικά μπουκάλια και δοχεία, παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλή συχνότητα σεξουαλικών προβλημάτων, δείχνει μελέτη σε κινεζικό εργοστάσιο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει τη BPA και για διαβήτη, καρδιοπάθειες, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο, παραμένει ωστόσο ασαφές αν είναι επιβλαβή ή όχι τα επίπεδα της ουσίας στα οποία εκτίθεται ο γενικός πληθυσμός.

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καθησύχασε πέρυσι το κοινό ότι τα ίχνη δισφαινόλης Α που διαρρέουν από πλαστικά μπουκάλια και δοχεία τροφίμων δεν είναι επικίνδυνα. Ωστόσο οι επιστημονικοί σύμβουλοι της Υπηρεσίας εξέφρασαν επιφυλάξεις, και τώρα η περυσινή ανακοίνωση επανεξετάζεται.

Η ύποπτη ουσία, που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν και στην παραγωγή μπιμπερό, ανιχνεύεται στα ούρα του 90% του αμερικανικού πληθυσμού.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction, εξέτασε 164 Κινέζους εργάτες εργοστασίου που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα BPA. Το δείγμα αυτό συγκρίθηκε με ομάδα 386 άλλων ανδρών στην ίδια πόλη αλλά σε άλλες θέσεις εργασίας.

Τα επίπεδα BPA μετρήθηκαν στον αέρα του εργοστασίου και οι εθελοντές έδωσαν συνεντεύξεις για τη σεξουαλική ζωή τους.

Συγκριτικά με άλλους άνδρες, οι εργάτες που εκτίθενται σε υψηλές συγκεντρώσεις BPA ήταν σχεδόν πέντε φορές πιο πιθανό να παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία, επτά φορές πιθανότερο να έχουν δυσκολίες στην εκσπερμάτωση και τέσσερις φορές πιο πιθανό να αναφέρουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή απόλαυση.

Παραμένει πάντως άγνωστο έχει την ίδια επίδραση η χαμηλή έκθεση σε BPA μεταξύ του γενικού πληθυσμού, επισήμανε ο Δρ Ντε-Κουν Λι, επικεφαλής της μελέτης, που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Εργασιακής Ασφάλειας και Υγείας.

Το θέμα θα διερευνηθεί περαιτέρω, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αυξάνει τη χρηματοδότηση για τη μελέτη των επιδράσεων της BPA, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 30 εκατ. δολάρια σε διάστημα δύο ετών.



η οικονομική σημασία του BPA
Είναι ένα από τα χημικά με το μεγαλύτερο όγκο παραγωγής παγκόσμια. Το διάστημα 2004-2006 παράχθηκαν ανά έτος περίπου 1,15 εκατομμύρια τόνοι στην Ε.Ε. και 1,02 εκατομμύρια τόνοι στις ΗΠΑ. του είναι πολύ συγκεντρωμένη, με το 70% της παγκόσμιας παραγωγής είναι στις ΗΠΑ και Ευρωπαική Ένωση, στην οποία παράγεται από μόλις 4 εταιρείες.  Είναι πολλά τα λεφτά. Πάρα πολλά.

Πώς να αποφύγετε το ΒPA
Το παρακάτω σάιτ δείχνει πώς να εντοπίζουομε αν ένα πλαστικό έχει BPA
http://bpatruth.com/solutions/  Αντικαταστήστε φαγητοδοχεία, σέικερ και ότι άλλο χρησιμοποιείτε συχνά, αν διαπιστώσετε ότι περιέχει BPA. Προτιμήστε γενικά το γυαλί αντί του πλαστικού.

Η επίδραση του BPA στη μαμά περνάει στα παιδιά.
Κορίτσια των οποίων οι μητέρες όταν εγκυμονούσαν ήρθαν αρκετά σε επαφή με BPA έγιναν πιο επιθετικά, δυναμικά έως και λίγο "αρρενωπά" από ότι ο μέσος όρος. Από την άλλη τα αγόρια μητέρων που εκτέθηκαν σε BPA έγιναν πιο αγχωμένα και εσωστρεφή.
Περισσότερα για την έρευνα δειτε εδώ.

Τελευταία νέα: Ανιχνεύθηκε BPA στο 92% των κονσερβών που ελέγθηκαν σε πρόσφατη έρευνα.

Θανάσης Αποστόλου:
Υπαρχει BPA στα λευκά σφραγίσματα των δοντιών;

Πριν λίγο καιρό με είχε απασχολήσει αυτό το ερώτημα. Τα λευκά σφραγίσματα είναι σαφώς προτιμότερα από τα παλιότερα, τα μαύρα, τα οποία περιέχουν τον πολύ τοξικό υδράργυρο. Όμως διαπίστωσα ότι περιέχουν BPA, αλλά ευτυχώς μάλλον σε μικρές ποσότητες. Μάλιστα από ότι κατάλαβα μόλις ολοκληρωθεί ο πολυμερισμός του σφραγίσματος, δηλαδή η "στερεοποίησή" του από το ειδικό φως που χρησιμοποιεί ο γιατρός, τότε η διαρροή BPA είναι αμελητέα.

Εδώ βρίσκεται ένα ενδιαφέρον άρθρο που παραθέτει όλες τις απόψεις και στο τέλος του έχει ενδιαφέροντα λίνκς για κάθε άποψη. Το συμπέρασμα που έβγαλα από όλη τη μελέτη του ζητήματος είναι ότι μπορούμε να κάνουμε άφοβα τα λευκά σφραγίσματα που περιέχουν BPA, αλλά θα πρέπει να ξεπλένουμε πολύ καλά το στόμα μας όσο είμαστε στο οδοντιατρείο. Δηλαδή να κάνουμε περίπου διπλάσιες γαργάρες με νερό από όσες συνηθίζουν να ζητούν οι οδοντίατροι. Καλό μάλιστα είναι να κάνουμε και τις επόμενες ώρες λίγες γαργάρες έτσι ώστε να εξαφανίσουμε όσα ίχνη BPA έχουν απομείνει στο στόμα. Αυτό το προτείνω γιατί από έρευνα βρέθηκε ότι την ημέρα που εφαρμόζουμε το σφράγισμα το σάλιο περιέχει αυξημένα επίπεδα BPA.

Παρακάτω παραθέτω την απάντηση που μου είχε στείλει έλληνας οδοντίατρος, όταν του έστειλα μία ερώτηση σχετικά με το BPA. Γενικά η θέση του είναι ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από τα λευκά σφραγίσματα. Ήταν πολύ αναλυτικός και τον ευχαριστώ για τον κόπο που έκανε να μου απαντήσει. Παραθέτω ένα από τα μηνύματα που μου έστειλε:


--- Quote ---Τα σφραγίσματα απο ρητίνη χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτα που περιέχουν bisphenol A Glycidyl Methacrylate η αλλιώς bis-GMA και αυτα που περιέχουν bisphenol A dimethacrylate bis-DMA. Καμία από τις οδοντιατρικές ρητίνες που γνωρίζω και χρησιμοποιώ δεν χρησιμοποιεί bisphenol A ως βασικό της συστατικό αλλά μια απο τις ενώσεις που αναφέρω παραπάνω.Φαντάζομαι οτι ίχνη απο την βασική ουσία bisphenol A θα βρίσκονται στις παραπάνω ενώσεις αλλα δεν νομίζω οτι η ποσότητα είναι τρομακτική αν σκεφτούμε οτι απο bisphenol A φτιάχνονται παρα πολλά αντικείμενα καθημερινής χρήσης.   Οι  περισσότερες επώνυμες ρητίνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά περιέχουν bis-GMA. Αν και δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τις οδοντιατρικές ρητίνες εναλακτικά υπάρχουν οι υαλοϊονομερείς κονίες οι οποίες δεν περιέχουν τις εν λόγω ενώσεις αλλά η διαδικασία παρασκευής του δοντιού, η διαδικασία τοποθέτησης της κονίας στο δόντι και η λειτουργική αλλα και αισθητική τελική αποκατάσταση είναι διαφορετική.

Με αλλα λόγια σε αυτη τη χρονική στιγμη δεν μπορουμε να μιλάμε για υποκατάστατο των ρητινών οι οποιες γνωριζουν σημαντική εξέλιξη στη βιομηχανια τους. Τελος να αναφέρω οτι υπάρχει τρόπος (εμφραξης) σφραγίσματος του δοντιού με πορσελάνη η οποια έχει αποδείξει ολα αυτά τα χρόνια την βιοσυμβατότητα της με τον ανθρώπινο οργανισμο. Η διαδικασία απαιτεί δύο ραντεβου καθώς τα σφραγίσματα αυτα κατασκευάζονται εκτός στόματος απο τον οδοντοτεχνίτη και σε δεύτερο ραντεβού συγκολλιούνται στο δόντι.Φυσικά υπάρχουν κονίες για την συγκόλληση της πορσελάνης οι οποίες δεν περιέχουν bis-GMA ή bis-DMA και το κόστος των εν λόγω σφραγισματων αγγίζει το κοστος των στεφανων (θηκης δοντιού).

Για οποια άλλη απορία ειμαι στη διάθεση σας

--- End quote ---

Εδώ είναι μία σειρά από ιστοσελίδες που καταπιάνονται με το θέμα του BPA.

Θανάσης Αποστόλου:
Επικάλλυψη BPA στις χάρτινες αποδείξεις λιανικής πώλησης!
Δείτε και εδώ για περισσότερες πληροφορίες.



Μία πολύ ενδιαφέρουσα σελίδα λέει τα παρακάτω:


--- Quote ---The chemical Bisphenol-A (BPA) has been making headlines lately. Consumers have been warned to avoid number 4 plastic as well as canned foods and even cans of soda pop. Back in October, though, Science News reported that cash register receipts also contain BPA, and that it’s present in higher quantities than other sources.
The tricky thing about BPA in these receipts is that it’s “free” unlike with plastic. That means it’s not chemically bound, so it’s easier to get it on your hands. Although there is some debate about whether you can absorb BPA through your skin, it’s pretty much a no-brainer that once it’s on your fingers, you’ve got a good chance of ingesting it. Unlike in something like a plastic bottle, which contains nanograms of the stuff, BPA-containing cash register receipts can have 60-100 milligrams. To put that in perspective, one milligram is equal to 1,000,000 nanograms.
Yikes! So how can we avoid coming into contact with BPA-laden receipts? There are a couple of precautions that can help.

Know Your Paper
First off, not all receipts contain BPA. The type to keep an eye out for is thermal coated paper - the kind that’s shiny on one side. Regular “bond” paper receipts should be safe. There are two reasons that companies use BPA to make thermal paper: it allows the cash register to print the receipt without ink, since the ink is essentially part of the paper and BPA is the cheapest coating that achieves this effect.
There is a company that makes BPA-free thermal paper receipts. Appleton Paper in Wisconsin sells receipt paper that uses a different chemical coating. You can ask at the store if they use Appleton Paper. If they don’t you could even express your concerns. Stores often take customer feedback very seriously. Not only is BPA a concern for shoppers, think about the clerks who handle receipts all day long!

Play it Safe
The easiest way to avoid BPA from receipts is to just not take one, but sometimes turning down the receipt isn’t an option. Maybe you paid with a credit card and need to sign or you have to document expenses for your business. In those situations, your best bet is to minimize your contact with the paper and make sure to thoroughly wash your hands before putting your fingers in your mouth or handling food.

Children are especially susceptible to BPA’s effects, since their bodies are still developing. It’s probably not a good idea to let them handle receipts unless you’re 100 percent certain they’re BPA free. You might also want to wash your hands thoroughly between contact with a receipt and playing with children.

Of course, some folks say that BPA is not harmful, and that the amount we encounter daily isn’t enough to be a concern. I’m inclined to err on the side of caution here, but that’s just me. What do you think?
--- End quote ---

Θανάσης Αποστόλου:
Παρακάτω ένα ωραίο άρθρο που διάβασα πριν λίγο. Όλα όσα λέει είναι επιστημονικώς τεκμηριωμένα.



--- Quote ---Επτά «δολοφόνοι» του σπέρματος υπεράνω πάσης υποψίας

Οι δολοφόνοι του σπέρματος πραγματικά μπορεί να βρίσκονται παντού, από το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό που καταναλώνει κανείς, μέχρι το χαλαρωτικό ντους που απολαμβάνει. Χωρίς να έχει ιδιαίτερη σημασία το σημείο εισόδου τους στον οργανισμό, διάφορες χημικές ουσίες με τις οποίες ερχόμαστε σε επαφή καθημερινά μπορεί να βλάψουν το σπέρμα. Οι ουσίες αυτές μπορεί να έχουν επίπτωση στην ποσότητα του σπέρματος, στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων καθώς και στο DNA των κυττάρων.

Είναι ήδη γνωστές οι μελέτες που ανέδειξαν τη σχέση των στενών σελών στα ποδήλατα με τη στυτική δυσλειτουργία, καθώς και αυτή των αντικαταθλιπτικών με την αλλοίωση του σπερματικού DNA. Υπάρχουν όμως και απλές καθημερινές συνήθειες που «κρύβουν» χημικές ουσίες επιβλαβείς για την αναπαραγωγική υγεία του άνδρα. Εύκολα κανείς μπορεί να συνδυάσει την ελεύθερη διακίνηση αυτών των ουσιών στην αγορά με την αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών για την αντιμετώπιση υπογονιμότητας. Τα καλά νέα είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αν κάποιος γνωρίζει που κρύβονται οι ουσίες αυτές, μπορεί εύκολα να τις αποφύγει. Πιο κάτω αναφέρονται οι 7 πιο απρόσμενοι παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την αναπαραγωγική υγεία των ανδρών.


1. Ταμειακές αποδείξεις
Αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές την ημέρα παίρνει στο χέρι του μια ταμειακή απόδειξη, μπορεί να χάσει το λογαριασμό. Το πρόβλημα είναι πως το 40% των αποδείξεων σήμερα εμπεριέχουν τη βισφενόλη Α, μια χημική ουσία που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα κι έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα και υπογονιμότητα. Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα βρήκε πως οι άνδρες που είχαν στα ούρα τους υψηλότερη συγκέντρωση αυτής της ουσίας είχαν μειωμένη ποιότητα και ποσότητα σπέρματος σε σύγκριση με αυτούς που είχαν χαμηλότερη.

Η άμεση λύση για αυτό είναι οι ηλεκτρονικές αποδείξεις. Μέχρι όμως να εξαλειφθούν οι ταμειακές, καλό είναι να φυλάσσονται σε ένα φάκελο και όχι στην τσέπη όπου μπορεί κανείς να έρθει πολλές φορές σε επαφή με το περιεχόμενο. Επίσης καλό είναι να μην ανακυκλώνονται ώστε να μη μολυνθούν το νερό και τα προϊόντα που κατασκευάζονται από ανακυκλωμένο χαρτί.


2. Κονσερβοποιημένο φαγητό
Οι ερευνητές πιστεύουν πως η μεγαλύτερη πηγή βισφενόλης Α είναι οι συσκευασίες τροφίμων και ιδιαίτερα οι αλουμινένιες. Είναι προτιμότερα λοιπόν τα φρέσκα και τα καταψυγμένα τρόφιμα, ενώ είναι καλύτερο να καταναλώνονται οι συσκευασμένες σάλτσες σε γυάλινα δοχεία και όχι αλουμινένια.

3. Ερωτικά βοηθήματα (sex toys)
Επικίνδυνες είναι όλες οι «συσκευές ευχαρίστησης» που έχουν κατασκευαστεί από βινύλιο. Το βινύλιο απελευθερώνει τις φθαλάτες, χημικές ουσίες που έχουν συνδεθεί με αλλεργίες, καρκίνο, συγγενείς ανωμαλίες και υπογονιμότητα. Προτιμότερα είναι τα προϊόντα που φτιάχνονται από σιλικόνη υψηλής ποιότητας.


4. Το τοξικό ντους
Οι φθαλάτες βρίσκονται επίσης κυριολεκτικά μέσα στο ντους. Βρίσκονται στα αρωματισμένα σαπούνια, τα σαμπουάν, τα καθαριστικά, ακόμα και στις πλαστικές κουρτίνες. Παράλληλα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει μετά από ένα ζεστό μπάνιο, οι χημικές ουσίες απελευθερώνονται πιο εύκολα.

Η επιλογή ενός φυτικού σαπουνιού και σαμπουάν όπως είναι τα παιδικά μπορεί να λύσουν το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να αποφεύγονται τα προϊόντα προσωπικής χρήσης που έχουν άρωμα ή μυρωδιά. Τέλος είναι προτιμότερο να επενδύσει κάποιος σε μια ανθεκτική κουρτίνα από φυτικές ίνες, παρά να αγοράζει πλαστικές κάθε δυο μήνες, βάζοντας μάλιστα σε κίνδυνο την αναπαραγωγική του υγεία.


5. Ραντισμένα προϊόντα
Τα παρασιτοκτόνα με τα οποία ραντίζονται φρούτα και λαχανικά έχουν σχεδιαστεί για να σκοτώνουν τα παράσιτα. Δυστυχώς όμως μαζί με τα παράσιτα σκοτώνουν και το σπέρμα.
Το καλό πλύσιμο των προϊόντων, σίγουρα βοηθάει, αλλά πολλές φορές τα παρασιτοκτόνα δεν είναι μόνο πάνω αλλά και μέσα στην τροφή. Γι αυτό προτιμότερη είναι η κατανάλωση οργανικών-βιολογικών προϊόντων. Η καλύτερη μάλιστα η λύση είναι ο σχεδιασμός του προσωπικού οργανικού κήπου, όταν αυτό είναι δυνατό.


6. Θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου
Τα θερμαινόμενα καθίσματα αυτοκινήτου είναι σίγουρα μια αξιοζήλευτη πολυτέλεια, αλλά έχουν το σημαντικό κόστος της μείωσης της ποιότητας του σπέρματος. Οτιδήποτε μάλιστα μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στους όρχεις, ακόμα κι αν αυτό είναι ένα παρατεταμένο ζεστό μπάνιο, μπορεί να είναι αρκετό ώστε να μειωθεί η ποσότητα του σπέρματος.

Το πρόβλημα είναι η άμεση επαφή με την πηγή θερμότητας. Η αύξηση θερμοκρασίας του αυτοκινήτου με τη βοήθεια του κλιματισμού δε δημιουργεί προβλήματα στη γονιμότητα.


7. Μολυσμένα ψάρια
Τα PCBs είναι μια ομάδα συνδυασμένων τοξινών που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στην βιομηχανία ηλεκτροδότησης. Πλέον έχουν απαγορευτεί, αλλά όσα έχουν χρησιμοποιηθεί θα παραμείνουν στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να καταναλώνονται και από τα ψάρια. Αυτό σημαίνει πως οι ψαράδες θα πρέπει να αναζητούν καθαρά νερά και όποιος επιθυμεί ψάρι να ακολουθεί τις οδηγίες κατανάλωσης και να ενημερώνεται από τα αρμόδια τοπικά συμβούλια.

Πηγή: msnbc  (το διάβασα στη σελίδα psixologikosfaros.gr)
--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version