Skeftomai.gr - Community

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΕΥΕΞΙΑ => Αναμετάδοση ειδήσεων υγείας -- => Topic started by: Θανάσης Αποστόλου on July 06, 2009, 08:38:16 PM

Title: Η οικονομική κρίση «σκοτώνει» το σεξ
Post by: Θανάσης Αποστόλου on July 06, 2009, 08:38:16 PM
Η οικονομική κρίση βλάπτει σοβαρά και τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων, όπως προκύπτει από νέα μελέτη. Το άγχος των λογαριασμών αλλά και το εργασιακό στρες δεν τους αφήνει ούτε χρόνο ούτε διάθεση, όπως οι ίδιοι παραδέχονται, για να συνευρεθούν ερωτικά με το σύντροφο τους!

Έτσι, οι πανευρωπαϊκοί «πρωταθλητές» του σεξ φαίνεται να πέφτουν από το βάθρο του πρώτου, καθώς πέφτουν και οι επιδόσεις τους αντίστοιχα: μόλις ένας στους δέκα Έλληνες έχει σεξουαλική επαφή με το σύντροφο του δύο φορές την εβδομάδα. Όσο για τους υπόλοιπους, ξαπλώνουν κατάκοποι στο κρεβάτι εξ' αιτίας των οικονομικών προβλημάτων.

«Όσο και να θέλουμε να αφήσουμε έξω απο το σπίτι και την κρεβατοκάμαρα μας τα όσα συμβαίνουν στη δουλειά μας και την καθημερινότητα μας, μοιάζει να μην ειναι εφικτό. Οι άνθρωποι, ειδικά σήμερα κάτω απο την πίεση των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων, της έλλειψη χρόνου, της ανασφάλειας για το μέλλον κυρίως των παιδιών τους, ξεχνούν τη χαρά της ζωής και τις ηδονές του έρωτα», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ), χειρούργος - ανδρολόγος - σεξολόγος, κ. Κώστας Κωνσταντινίδης.

Το γεγονός ότι έχει μειωθεί η σεξουαλική…όρεξη των Ελλήνων, φαίνεται και από το γεγονός πως ελάχιστοι το θεωρούν ως το «αλατοπίπερο» που νοστιμίζει τη σχέση με το σύντροφο τους. Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση «τι θεωρείτε πιο σημαντικό στη σχέση σας;» το 42% απάντησε την οικονομική κατάσταση και το 31% τη συναισθηματική. Από τους υπόλοιπους, μόλις το 16% είπε πως το σεξ παίζει σημαντικό ρόλο.

Τα πρώτα θύματα της οικονομικής κρίσης είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως καταγράφει η μελέτη που διεξήχθη σε δείγμα 1.800 ενηλίκων από την Ε.Μ.Α.Σ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών ALCΟ. Αδυναμία στύσης όμως εμφανίζει και το 38% των επιστημόνων ελευθεροεπαγγελματιών (λ.χ. γιατροί, δικηγόροι, οδοντίατροι, αρχιτέκτονες κλπ), το 28% των εργατών, το 13% των ιδιωτικών υπαλλήλων και το 10% των στελεχών.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες έχουν πάψει να αντλούν ικανοποίηση από το σεξ: το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών απαντούν λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι. Αντίθετα, οι δημόσιο υπάλληλοιφαίνεται να επηρεάζονται λιγότερο από τους άλλους επαγγελματίες, αφού μόλις το 7% εμφανίζει πρόβλημα στύσης - οι υπόλοιποι δηλώνουν πως εξακολουθούν να απολαμβάνουν το σεξ.

Όλα του γάμου δύσκολα…

Δεν είναι μόνον ο γάμος που σκοτώνει τον έρωτα, αλλά και τα οικονομικά προβλήματα, όπως προκύπτει από την ίδια μελέτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από την ερωτική σας ζωή», θετικά απάντησε μόλις το 28% των παντρεμένων!

Έτσι άλλωστε, εξηγούνται και τα υψηλά ποσοστά σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας: το 77% των παντρεμένων εκμυστηρεύτηκαν στους ερευνητές ότι συχνά το αντιμετωπίζουν – γεγονός που πιθανότητα να βασίζεται στις αυξημένες ευθύνες και τα άγχη της καθημερινότητας. Σημειώνεται, πως το αντίστοιχο ποσοστό για τους διαζευγμένους ήταν μόλις 8%.

Ρόλο όμως, φαίνεται να παίζει και το που μένει κανείς: «η αυξημένη σύγκρουση ανάμεσα στο κέντρο και στη περιφέρεια μοιάζει να συνεχίζεται. Οι Αθηναίοι έχουν περισσότερα προβλήματα και πάνε στους γιατρούς πιο εύκολα. Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη και στη περιφέρεια έχουν μεν λιγότερα προβλήματα, αλλά τον γιατρό δεν τον θέλουν», καταλήγει ο κ. Κωνσταντινίδης.


Πηγή : tanea.gr