Author Topic: συμπληρώματα διατροφής για Αδυνάτισμα!  (Read 9760 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Συμπληρώματα για αδυνάτισμα!

Μπορεί ένα συμπλήρωμα διατροφής να είναι μέθοδος αδυνατίσματος;

Σίγουρα όχι! Τα συμπληρώματα δεν παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά βοηθητικό. Μην πιστέψετε ποτέ για “θαυματουργό” συμπλήρωμα ή ακόμα χειρότερα φάρμακο αδυνατίσματος. Το αδυνάτισμα γίνεται με διατροφή.

Όμως από την άλλη, δε μπορώ να φανταστώ κάποιον με οικονομική άνεση, που φλέγεται από ενδιαφέρον για φυσικό αδυνάτισμα, και να μην δοκιμάσει ΚΑΙ συμπληρώματα διατροφής..

Ναι, τα συμπληρώματα διατροφής για το αδυνάτισμα αξίζουν τουλάχιστον μίας δοκιμής για κάποιον που θέλει να πιστεύει ότι έκανε τη μέγιστη προσπάθεια. Μαζί με μία σωστή διατροφή μπορούν να βοηθήσουν τους περισσότερους. Γι αυτό αν και από μόνο του ένα συμπλήρωμα δε μπορεί να μας αδυνατίσει αν τρώμε χάλια, μπορεί όμως να ΕΝΙΣΧΥΣΕΙ την προσπάθειά μας αν τρώμε σωστά και γυμναζόμαστε.

Δυστυχώς υπάρχει παραπληροφόρηση στο θέμα των συμπληρωμάτων αδυνατίσματος και αισχροκέρδια. Επίσης κάποια προϊόντα που προωθούνται είναι κατά τη γνώμη μου ακατάλληλα. Για παράδειγμα σκευάσματα που περιέχουν καφεΐνη και εφεδρίνη δεν τα προτείνω σε καμία περίπτωση.

Δείτε το παρακάτω βιντεάκι που ανέβασα πριν λίγο καιρό στο youtube, στο οποίο "κράζονται" (δικαίως) τα χάπια του πράσινου καφέ και διάφορες άλλες "λύσεις" με πλαστές φωτογραφίες "πριν-μετά", ψεύτικες μαρτυρίες κλπ.

https://www.youtube.com/watch?v=gy6nhwnbYrA

Η καφεΐνη είναι η εύκολη λύση για αυτούς που πουλάνε ελπίδα στους παχουλούς. Ενώ έχει κάποια αποτελεσματικότητα στη λιποδιάλυση, ταράζει το σώμα, δυσκολεύει τον ύπνο και γενικά δεν είναι ουσία που προάγει την υγεία, εκτός αν βρίσκεται σε φυσική μορφή και μαζί με όλους τους συμπαράγοντες, δηλαδή στον καφέ. Βέβαια ακόμη και ο καφές, για μερίδα ευαίσθητων στην καφεΐνη (μεταξύ των οποίων και εγώ), είναι βλαβερός αν ξεπερνάει μία πολύ μικρή ποσότητα (για μένα ένα φλυτζανάκι ημερησίως).

Μετά από ενδελεχή μελέτη έχω να σας προτείνω συμπληρώματα που ούτε εξάρτηση δημιουργούν, ούτε παίζουν με το νευρικό σύστημα όπως η καφεΐνη, ούτε έχουν άλλες παρενέργειες. Νομίζω ότι αξίζουν μίας δοκιμής για όσους θέλουν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για απώλεια βάρους.


Προτεινόμενα συμπληρώματα για αδυνάτισμα

Προσοχή! πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής θα πρέπει να έχετε την άδεια του γιατρού σας, αν πάσχετε από κάποιο πρόβληματ υγείας.



Gymnema. (προφέρεται τζιμνίμα) Είναι βότανο προέρχεται από ένα αναρριχητικό φυτό. Πωλείται και ως συμπλήρωμα διατροφής, λόγω της ιδιότητάς του να ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος, γι αυτό συχνά προτείνεται από γιατρούς και στους διαβητικούς(1,2). Μία άλλη ιδιότητά του, που μας ενδιαφέρει πολύ, είναι ότι δολοφονεί μεγάλο μέρος της λαχτάρας για ζάχαρη και γλυκά. (3) Γι αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως εδώ και πολλά χρόνια γι αυτόν τον σκοπό. Δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ επειδή εδώ και πάρα πολλά χρόνια σπάνια τρώω γλυκά. Όμως διαβάζω θερμές κριτικές από έμπειρους γιατρούς (4) για την αξία του στην απεξάρτηση από τη ζάχαρη. Διαβάστε περισσότερα γι αυτό στη wikipedia. Από την iherb το προϊόν που μου φαίνεται πιο οικονομικό είναι της Source Naturals.

(δείτε εδώ για έκπτωση αν παραγγέλνετε 1η φορά από iherb)

Ορίστε και ένα βιντεάκι που τα λέει παραστατικά:

 



Relora Βοηθά στο στρες και στη βουλιμία που σχετίζεται με το στρες. Διαβάστε το πιο εκτενές κείμενο για αυτό το αξιόλογο συμπλήρωμα, που αξίζει της προσοχής σας. Αν γενικά έχετε στρες στη ζωή σας και ακόμα περισσότερο αν αυτό επηρεάζει τις διατροφικές σας επιλογές, προτείνω να δοκιμάσετε αυτό το συμπλήρωμα. Έχει ήπια δράση και δε δημιουργεί κανενός είδους εξάρτηση.




Γλυκομαννάνη, Glucomannan. Αποδεδειγμένα προσφέρει βοήθεια στη δυσκοιλιότητα, χαμηλώνει χοληστερίνη και υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι βοηθά και στο αδυνάτισμα. Η γλυκομαννάνη που λαμβάνεται με 1 ή 2 ποτήρια νερό πριν το γεύμα (15-60 λεπτά πριν) επεκτείνεται μέσα στο στομάχι και μας δίνει αίσθηση κορεσμού, έτσι ώστε να πεινάμε λιγότερο. Πριν αποφασίσετε αν θέλετε να τη δοκιμάσετε, προτείνω να μελετήσετε το αντίστοιχο άρθρο μου για να δείτε όλα τα οφέλη της αλλά και κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση της.



Άλλα συμπληρώματα: Ένα άλλο συμπλήρωμα που χρησιμοποιείται για την αποτροπή υπογλυκαιμιών, αδυνάτισμα, έλεγχο ινσουλίνης είναι το χρώμιο. Όμως οι περισσότερες μελέτες ΔΕΝ έχουν δείξει να έχει τέτοια αποτελέσματα (5), γι αυτό και δεν το προτείνω. Άλλα συμπληρώματα που έχουν προταθεί κατά καιρούς γενικά για το αδυνάτισμα είναι τα:

EGCg Green tea extract, L—Tyrosine, Acetyl L—Carnitine, 7—KETO, CLA, relora, Hoodia, Chitosan, Glucomannan, Turmeric (κουρκουμάς), Apple Cider Vinegar (μηλόξυδο).

Από αυτά δεν σας προτείνω κανένα, εκτός από τον κουρκουμά, που είναι σούπερ τροφή και έχει οφέλη που επεκτείνονται πέρα από το αδυνάτισμα. (wikipedia, iherb)

Χρησιμοποιήστε κανέλα γιατί επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που μειώνει τη λαχτάρα για γλυκά. Μπορείτε να την προσθέσετε σε πολλά τρόφιμα, στον καφέ, στο κόκκινο κρασί, στη βρώμη, ακόμα και στα μαγειρεμένα φαγητά, όπως το κοκκινιστό κρέας.


Εξωτερικές πηγές:

1 Gymnema sylvestre: A Memoir http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2170951/
2 Antidiabetic effect of a leaf extract from Gymnema sylvestre in non-insulin-dependent diabetes mellitus patients. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2259217
3 Effects of sweetness perception and caloric value of a preload on short term intake. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6836034
4 Μία σημαντική μαρτυρία που έχω διαβάσει προέρχεται από την κατ' εμέ αξιόπιστη γιατρό και συγγραφέα Natasha Campbell-McBride, που έχει γράψει το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο Gaps Diet.
5 Wikipedia - Gymnema 
6 Effects of chromium on body composition and weight loss. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9763876    και    Chromium picolinate supplementation in women: effects on body weight, composition, and iron status. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17291720

σημ: Αν βρω μελλοντικά και άλλο καλό συμπλήρωμα (τα κριτήρια είναι αυστηρά) η παραπάνω λίστα θα συμπληρωθεί.

σημ2: Προτείνω να προωθήσετε αυτή τη δημοσίευση σε φίλους/ες σας για να είναι ενημερωμένοι για το θέμα, ώστε να μην πέσουν θύματα παραπλανητικών διαφημίσεων από αυτές που κυκλοφορούν ευρέως σε τηλεόραση και ίντερνετ.


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Εκτός από συμπληρώματα που έχουν ως κύριο έργο τη βοήθεια στο αδυνάτισμα, υπάρχουν και άλλα, όπως πχ. η πρωτεΐνη whey, και πολλά ακόμα, που έχει βρεθεί ότι βοηθούν στο αδυνάτισμα, αλλά δεν είναι αυτός ο κύριος ρόλος τους. Στο παρόν θέμα δε θα παρουσιάσω κάθε συμπλήρωμα ή τροφή που σχετίζεται με το αδυνάτισμα γιατί θα επεκταθούμε πολύ.

Φόρμουλες, και φανταχτερά ονόματα

Θα ήθελα να καταδικάσω και μία ακόμα συνήθη πρακτική που βλέπω στα συμπληρώματα διατροφής. Τις φόρμουλες... Αντί να σου πει ο άλλος τι σου δίνει, βάζει ένα φανταχτερό όνομα πχ. "super-SLIM" (το συγκεκριμένο όνομα τυχαίο, απ' το μυαλό μου το έβγαλα) και σου λέει ότι μέσα έχει τη φοβερή φόρμουλα που κάνει το Χ πράγμα στο σώμα σου. Τα συστατικά πολλές φορές δεν αναφέρονται καθόλου στις διαφημιστικές καμπάνιες! Σε άλλες αναφέρονται χωρίς να λένε ακριβείς ποσότητες καθενός. Το πιο συχνό είναι να αναφέρονται όλα, αλλά υποβαθμισμένα, σχεδόν σε υποσημείωση...

Όμως ζούμε στην εποχή του ίντερνετ πλέον, όπου με ένα κλικ μπορούμε να δούμε τι κάνει κάθε συστατικό, όπως μπορούμε ευκολότερα να συγκρίνουμε τιμές.. Δεν είμαστε στην εποχή της ΓΙΑΓΙΑΣ.

Ως "εποχή της γιαγιάς" εννοώ πριν κάποιες δεκαετίες (και περιορισμένα και σήμερα) που πήγαινε μια γιαγιά σε έναν γιατρό και της έλεγε "πάρε αυτά τα μπλε χάπια 3 φορές τη μέρα και ένα άσπρο χάπι με το βραδινό" και αυτό ήταν όλο που χρειαζόταν να ξέρει η γιαγιά...

Τώρα ακόμη και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μελετούν και ενημερώνονται. Αντί για φόρμουλες και φανταχτερά ονόματα λοιπόν, σας προτείνω να μελετήσετε και να δοκιμάσετε συμπληρώματα με πιο απλή σύσταση που είναι και κλινικά δοκιμασμένη.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Gymnema, ο «φονιάς» της ζάχαρης
« Reply #2 on: May 24, 2015, 12:21:52 PM »
Δεν κάνω ξεχωριστή δημοσίευση για το gymnema. Νομίζω ότι τα παραπάνω και η παράθεση που ακολουθεί είναι ήδη αρκετά.

Quote
Gymnema, ο «φονιάς» της ζάχαρης

Το αποκαλούν φονιά της ζάχαρης και όχι άδικα, αφού μειώνει την ευχαρίστηση από την γλυκιά γεύση, καθώς και την επιθυμία για κατανάλωση ζάχαρης. Επίσης, δεσμεύει την ζάχαρη που περιέχεται στην τροφή και διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το Gymnema Sylvestre φύεται στην Κεντρική και τη Νότια Ινδία όπου έχει χρησιμοποιηθεί (από την παραδοσιακή ιατρική Ayurvedic) για τον έλεγχο σακχάρου στο αίμα  για πάνω από 2.000 χρόνια γιατί ως οι έρευνες έδειξαν τα φύλλα του περιέχουν ένα απόσταγμα, το gymnemic acid που συμβάλλει στον έλεγχο των επιπέδων ζαχάρου στο αίμα.. Τα φύλλα επίσης χρησιμοποιούνται  για τη μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Έχει δράση  αντιφλεγμονώδη, λειτουργεί ως τονωτικό του ήπατος, εμετικό, διουρητικό. Είναι χρήσιμο σε ηπατοσπληνομεγαλία, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, ίκτερο,  καρδιοπάθεια, αμηνόρροια, για την τόνωση της καρδιάς και αυξάνει την έκκριση των ούρων. Δρα υποστηρικτικά στον έλεγχο βάρους. Έχει επίσης αντιαλλεργικές και αντιικές ιδιότητες.


Επειδή, ακριβώς,  έχει την ικανότητα να μπλοκάρει την αφομοίωση της ζάχαρης  ενώ ταυτόχρονα καταστέλλει την επιθυμία για ζάχαρη  το gymnema έχει μεγάλη απήχηση στην βιομηχανία συμπληρωμάτων διατροφής.


Η αντιδιαβητική δράση του προσδιορίστηκε από πολύ νωρίς.Το Ινδικό του όνομα Gur-mar σε ακριβή μετάφραση σημαίνει ‘καταστροφέας της ζάχαρης’. Επηρεάζει  την αίσθηση του γλυκού , -αναστέλλει την αίσθηση του γλυκού για περίπου 1 – 2 ώρες μετά την κατανάλωσή του, κατά τετοιο τρόπο ώστε η κατανάλωση ζάχαρης να δίνει στο στόμα απλώς την αίσθηση άμμου, – .αλλά συγχρόνως επηρεάζει και την αίσθηση πικρού σε μικρότερο όμως βαθμό, ενώ αφήνει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες γεύσεις. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και οι ρίζες. Δίνει υπέροχη γεύση όταν γίνεται τσάι.


Ιδιότητες κατά την κατανάλωση

Οι ιδιότητες που έχουν καταγραφεί στην παραδοσιακή ανατολική θεραπευτική το κατατάσσουν ως :
 
  •         αντιδιαβητικό
  •         ευστόμαχο
  •         διουρητικό
  •         στυπτικό
  •         αντιπυρετικό (λόγω της δροσιστικής του αίσθησης)
  •         τονωτικό και δροσιστικό
  •         στυπτικό – αιμοστατικό
  •         σε παθήσεις του ήπατος
  •         ως επουλωτικό πληγών
  •         φάρμακο κατά της παχυσαρκίας
  •         ως αντιϊικό
  •         αντιαλλεργικό
  •         σε άσθμα
  •         αδενοπάθεια
  •         δυσκοιλιότητα
  •         ρευματισμούς και αρθρίτιδα
Επίσης :
 
  • Βοηθάει στον έλεγχο του ζαχάρου σε διαβητικούς τύπου 1 (των οποίων το πάγκρεας δεν παράγει ινσουλίνη και εξαρτώνται από ενέσεις ινσουλίνης) και τύπου 2 (των οποίων το πάγκρεας παράγει ανεπαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή των οποίων το σώμα δε μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη). Μικρός αριθμός μελετών σε ανθρώπους έδειξε ότι το gymnema μπορεί να μειώσει σε ορισμένους διαβητικούς τη δόση ινσουλίνης και να μειώσει ή να αντικαταστήσει τα στοματικά φάρμακα. Μελέτες με ζώα έδειξαν ότι βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων βήτα του παγκρέατος και διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης.
  • Το Gymnema Sylvestre έχει δραστικά συστατικά που δεσμεύουν την χοληστερόλη στο αίμα, και την απελευθερώνουν στα κόπρανα, συμβάλλοντας στην αύξηση της αποβολής τους από τον οργανισμό και μειώνοντας τελικά την υπερχολισταιριναιμία
  • Έχει παρατηρηθεί δράση κατά της αθηρομάτωσης που ενδεχομένως μπορεί να εξηγηθεί με την πιο πάνω διαδικασία.
  • Η κατανάλωσή του συνοδεύεται από προσωρινή αναστολή – ‘μούδιασμα’ της αίσθησης του γλυκού για περίπου 60 min. Το Gymnema Sylvestre μειώνει την όρεξη για περίπου 90 min μετά από την λήψη του
Συνοπτικά, έχουν περιγραφεί τέσσερις πιθανοί μηχανισμοί δράσης:
 
  • αυξάνει την έκκριση της ινσουλίνης,
  • αυξάνει της ευαισθησία των ιστών στην ινσουλίνη
  • μειώνει την ποσότητα της τροφής και των θερμίδων που καταναλώνεται λόγο αλλαγής της γεύσης του γλυκού και μείωσης της όρεξης
  • αυξάνει την δέσμευση της χοληστερόλης στο αίμα και αυξάνει την δέσμευση λιπαρών οξέων στο έντερο.
Στους διαβητικούς η λήψη του βοτάνου θα πρέπει να γίνεται με συνεργασία και παρακολούθηση ιατρού, ώστε, αν χρειαστεί, να μειωθούν καταλλήλως η ινσουλίνη ή τα άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα. Τα βότανα δεν προορίζονται να διαγνώσουν, κατευνάσουν, θεραπεύσουν ή αναστείλουν μια συγκεκριμένη ασθένεια ή μια κατηγορία ασθενειών. Θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον οικογενειακό σας γιατρό, εάν αντιμετωπίζετε κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Ειδικές ομάδες ατόμων όπως εγκυμονούσες, θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους

πηγή
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!