Author Topic: Κεράσι, το υπερφρούτο!  (Read 8073 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Κεράσι, το υπερφρούτο!
« on: July 14, 2015, 04:21:58 PM »

Κεράσι το υπερφρούτο!

Αν υπήρχε φάρμακο με τις ιδιότητες του κερασιού, να είστε σίγουροι ότι θα διαφημιζόταν 10 φορές περισσότερο από την κόκα κόλα.. Τα οφέλη του είναι μεγάλα και σε πολλά επίπεδα, έτσι ώστε να μην αφήνουν κανένα αδιάφορο. Ένα από τα πιο απρόσμενα οφέλη του, είναι η βοήθεια στον ύπνο. Αλλά ας ττα πάρουμε όλα από την αρχή.


Προέλευση, είδη

Το κεράσι είναι το φρούτο της κερασιάς, του δέντρου που οι βοτανολόγοι ονομάζουν Prunus. Υπάρχουν 2 βασικά είδη κερασιάς, η  Prunus cerasus, που κάνει τα γνωστά μας βύσσινα και η  Prunus cerasus, που κάνει τα γνωστά και αγαπημένα μας γλυκά κεράσια.
Αυτά τα 2 βασικά είδη παράγουν τις δεκάδες ποικιλίες κερασιών. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σε πολλά μέρη. Είναι πάντως ένα δέντρο που αγαπά τα ορεινά κλίματα, αφού ρίχνει τα φύλλα του και αντέχει στους χιονιάδες.

Οι απόψεις για την καταγωγή τους διίστανται. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στον Εύξεινο Πόντο. Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλος τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία.


Τρόποι συντήρησης
 
Είναι καλύτερα να τα αγοράζετε μαζί με τα κοτσάνια τους, το ίδιο και αν έχετε κερασιά και τα μαζεύετε εσείς. Ο λόγος είναι ότι με το κοτσάνι συντηρούνται περισσότερο. Αυτός βέβαια είναι και ένας παράγοντας που κάνει δυσκολότερη τη συγκομιδή τους, πράγμα που έχω διαπιστώσει από πρώτο χέρι, μαζεύοντας κεράσια από τις 8 κερασιές του κήπου μου...

Συντηρήστε τα στο ψυγείο άπλυτα και θα κρατήσουν κάμποσες μέρες, αλλά όχι πολλές. Τα πλένετε προτού τα σερβίρετε. Μπορείτε, επίσης, να τα βάλετε στην κατάψυξη (δεν το έχω δοκιμάσει) αφαιρώντας πρώτα τα κοτσάνια τους. Η μόνη κατάλληλη ώρα να τα πλύνετε είναι πριν από την κατανάλωση. Όμως η διαλογή πρέπει να γίνεται πριν μπουν στο ψυγείο. Αν μεταξύ των κερασιών σας υπάρχουν και σάπια, απλώστε τα σε ένα ταψί ή αλλού, και με ένα γρήγορο έλεγχο πετάξτε όσα έχουν χαλάσει (ένα μικρό χτύπημα δεν είναι λόγος να πεταχτεί ένα κεράσι), διότι θα σαπίσουν και όσα κεράσια τα ακουμπάνε.


Χρήσεις

Χρησιμοποιούνται σε πλήθος συνταγών μεταξύ των οποίων γλυκά κουταλιού και άλλα γλυκά, αλκοολούχα ποτά (brandy), αλλά σε μία σελίδα σαν αυτή, μην περιμένετε να αφιερώσουμε χώρο για τους τρόπους καταστροφής ή στην καλύτερη περίπτωση, χαραμίσματος αυτής της υπερτροφής για ανθυγιεινές τροφές που βλάπτουν τον οργανισμό μας και την ευεξία μας. Θα πρέπει όμως εδώ να αναφέρω ότι αν φάτε λιπαρό γλυκό, τότε η ύπαρξη κερασιών σε αυτό πιθανώς περιορίζει λίγο τις βλαπτικές του επιδράσεις (αύξηση βάρους, λιπιδαιμικό προφίλ), όπως έδειξε έρευνα που έγινε σε ποντίκια.

Τώρα αν κάποιος έχει κερασιές και μεγάλη παραγωγή και θέλει να φτιάξει και ένα γλυκό κουταλιού, θα πρέπει να ενημερώσω ότι πρόκειται για μία αποδεκτή πρακτική, αφού τα γλυκά του κουταλιού είναι συμβατά με τη Sapiens Diet, για τον απλό λόγο ότι αν και περιέχουν πολλή ζάχαρη, τουλάχιστον δεν τη συνδυάζουν με λίπος, όπως πχ. γίνεται στις τούρτες και τα cheesecake, όπου τα κεράσια γίνονται φθηνή δικαιολογία για να βλάψουμε τη ζωή μας...

Συνοψίζοντας, η καλύτερη επιλογή είναι η αποχή από τα βαριά γλυκά, αν όμως τα φάμε κάποια φορά, αν περιέχουν κεράσι είναι λιγότερο βλαπτικά και για το βάρος μας και για την καρδιά.

Τα κεράσια πρέπει να τα απολαμβάνουμε με 2 τρόπους. Είτε ως ωμό φρούτο, είτε ως χυμό. Και όταν μιλάμε για χυμό εννοούμε φυσικά φρέσκο, στυμμένο από εμάς, και όχι τα βιομηχανικά παρασκευάσματα που φορτώνονται με ζάχαρη και θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο.

Τα παρακάτω οφέλη αφορούν τα ωμά κεράσια ή τον φρέσκο κερασοχυμό.


Συστατικά και Οφέλη στην υγεία

Είναι δύσκολο να απαριθμήσουμε τα οφέλη των κερασιών γιατί είναι πολλά και σε πολλά επίπεδα. Έχουν ελάχιστες θερμίδες, αλλά αυτό είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει, αφού όπως σας έχω εξηγήσει αναλυτικά στο βιβλίο οι θερμίδες δεν παίζουν το ρόλο που τους αποδίδονται στο αδυνάτισμα και την υγεία.


Ανθοκυανίνες

Το κόκκινο χρώμα των κερασιών οφείλεται στις φλαβονοειδείς ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες. Οι ουσίες αυτές απαντώνται σε πολλά φρούτα ( σταφύλια, φράουλες, μούρα) και λαχανικά και εκτός από κόκκινο, προσδίδουν και μοβ χρώμα. Είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα. Κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η κατανάλωση ωμών κερασιών είναι ακόμη καλύτερη από τον φρεσκοστιμμένο χυμό τους.  Όσο πιο ώριμα και σκουρόχρωμα είναι τα κεράσια, τόσο μεγαλύτερη η συγκέντρωση.

Τα οφέλη των ανθοκυανινών είναι πολλαπλά. Βοηθούν τη μνήμη και τις εγκεφαλικές λειτουργίες, έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική επίδραση. Αλλά και αντικαρκινική δράση ιδίως στο παχύ έντερο, όπως δείχνουν διάφορες μελέτες (1, 2). Άλλες μελέτες δείχνουν ότι αυξάνουν κατά 50% την παραγωγή ινσουλίνης από τα κύτταρα του παγκρέατος και έτσι ρυθμίζουν καλύτερα το σάκχαρο του αίματος, πράγμα που τα καθιστά ιδανικά για τον γλυκαιμικό έλεγχο στους διαβητικούς, αλλά και για την πρόληψη του διαβήτη.


Άλλα φυτοχημικά

Έχουμε συνηθίσει να κρίνουμε μία τροφή από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, όμως οι άλλες φυτοχημικές ουσίες (όπως η ανθοκυανίνες) έχουν ακόμη πιο ωφέλιμη επίδραση στο σώμα. Μία τέτοια ουσία είναι η κερσετίνη, Είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, πολυφαινολικά αντιοξειδωτικά,  όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Τα συστατικά αυτά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και τις αντιδρώσες ρίζες οξυγόνου , που είναι ένας διαρκής παράγοντας γήρανσης διαφόρων νοσημάτων. Η λουτεΐνη βοηθά μεταξύ άλλων στην υγεία του ματιού. Το ελλαγικό οξύ είναι ένας ακόμα αντικαρκινικός και αντιφλεγμονώδης παράγοντας.


Βιταμίνες ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες

Περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου, χαλκού. Λόγω του σιδήρου ενδείκνυνται στην αναιμία, γιατί προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης έχουν αρκετές από τις βιταμίνες της οικογένειας Β, και βιταμίνη Α (β-καροτενοειδή). Περιέχουν βιταμίν C η οποία αυξάνεται όσο πιο ξινό είναι το κεράσι. Γενικά να ξέρετε ότι η βιταμίνη C είναι αυτή που κάνει ένα φρούτο ξινό, γι αυτό αν τα κορόμηλα, τα βύσσινα και τα λεμόνια σας φαίνονται υπερβολικά ξινά, να ξέρετε ότι αυτό οφείλεται στην αυξημένη βιταμίνη C που περιέχουν, η οποία στα φρούτα βρίσκεται στην πιο βιοδιαθέσιμη μορφή, ανώτερη από κάθε συμπλήρωμα βιταμίνης C.

Όπως κάθε φυτική τροφή, έτσι και τα κεράσια περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες, και αυτές, (μαζί με το ποιοτικό νερό του κερασιού) είναι που απενεργοποιούν την όποια κακή επίδραση που θα είχαν τα σάκχαρα των κερασιών, αν τα καταναλώναμε απομωνομένα από τον καρπό. Οι φυτικές ίνες και κάποια οξέα έχουν καραρτική και υπακτική δράση, πράγμα που τα κάνει έξοχο εργαλείο στη μάχη κατά της δυσκοιλιότητας.


Αποθεραπεία άσκησης, αποκατάσταση τραυματισμών

Θα δοκιμάζατε για postworkout γεύμα σας ένα φλιτζάνι κεράσια; Μάλλον αξίζει μιας δοκιμής, αφού διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα κεράσια (ή ο χυμός τους) προστατεύουν και θεραπεύουν τους μυς στις φθορές που υφίστανται μετά από βαριά άσκηση.

Σύμφωνα με μια μελέτη  δρομείς που κατανάλωναν 680 γραμμάρια χυμό βύσσινο ημερησίως για 7 μέρες πριν από έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων, αλλά και τη μέρα του αγώνα, ανέφεραν λιγότερους πόνους. Σε μια άλλη έρευνα, 12 άτομα που αθλούνταν εντατικά έλαβαν 360 ml χυμό κερασιού 2 φορές την ημέρα, επί 8 ημέρες. Σε σύγκριση με μια ομάδα ατόμων που έπιναν ένα εικονικό σκεύασμα (placebo), διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν χυμό κερασιού είχαν μικρότερες μυικές βλάβες και πόνους.


Quote
Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο χυμός του κερασιού είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση. Ειδικοί του Αθλητικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Πανεπιστημίου South Βank στο Λονδίνο πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία πήραν μέρος αθλητές που έπιναν έναν χυμό κερασιού σε συμπυκνωμένη μορφή πριν και μετά τη διάρκεια της προπόνησης. Πάντοτε οι αθλητές λόγω της έντασης της προπόνησης που κάνουν αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα μυϊκά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια ως μέσο θεραπείας των μυϊκών προβλημάτων χρησιμοποιούνται διάφορα είδη χυμών, αφού η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στους μυς.

Οι αθλητές οι οποίοι πήραν μέρος στην έρευνα έπρεπε να ακολουθούν αυτό το πρόγραμμα κατανάλωσης των χυμών του κερασιού για διάστημα μιας εβδομάδας. Όπως διαπιστώθηκε ο χρόνος αποκατάστασης των μυϊκών βλαβών ήταν ταχύτερος με την κατανάλωση του χυμού από κεράσι από τα υπόλοιπα είδη χυμών που χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό. Οι αθλητές που αντιμετώπιζαν μυϊκά προβλήματα και έπιναν τον χυμό είχαν αποκατάσταση του προβλήματος σε ποσοστό 90% μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

πηγή: εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ


Aρτηριακή πίεση, καρδιά

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο (που είναι ανταγωνιστής του νατρίου), τα κεράσια μπορούν να να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση. Σε αυτό συνεισφέρει και η κερσετίνη, επειδή χαλαρώνει τα αγγεία μας ενώ έχει και αντικαρκινική δράση. Οι φυτοστερόλες και τα άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχουν ωφελούν την καρδιά.


Καταπολεμά τις ημικρανίες

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα κεράσια καταστέλλουν το ένζυμο κυκλοξυγενάση (COX) και με αυτόν τον τρόπο βοηθά στην ανακούφιση από τις ημικρανίες. Το ίδιο ένζυμο καταστέλλουν και τα φάρμακα, που όμως έχουν παρενέργειες. Η αντιφλεγμονώδης επίδραση των κερασιών είναι κατά κάποιες έρευνες ως 10 φορές μεγαλύτερη από της ασπιρίνης, χωρίς μάλιστα τις παρενέργειες.


Διάφορα οφέλη

Άλλες σημαντικές ιδιότητες των κερασιών είναι η αντισηπτική τους δράση ενάντια σε φλεγμονές και λοιμώξεις. Είναι διουρητικά, πράγμα που βοηθά το ουροποιητικό σύστημα. Βοηθούν το συκώτι και τα νεφρά στον αυτοκαθαρισμό τους. Ο χυμός τους έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και βοηθά στην προστασία από την πλάκα και την τερηδόνα.

Μελέτη του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν αναφέρει ότι τα κεράσια (ιδίως τα ξινά) μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επισοδείου, ακόμα και σε άτομα που λαμβάνουν παράλληλα φαρμακευτική αγωγή.


Συχνή ερώτηση: Τι θα πάθω αν φάω πάρα πολλά;

Τίποτα. Φάτε όσα τραβάει η όρεξή σας με άδειο στομάχι. Όταν δε θέλετε άλλα, είναι η ώρα να σταματήσετε.

Αλλεργία σε κεράσια; Σπάνια αλλά υπαρκτή.

Σε περίπτωση αλλεργίας στα κεράσια φυσικά θα πρέπει να τα αποφεύγετε.

Quote
Cherries contain proteins that cause allergies in some people. If you’re allergic to cherries, you can’t eat any amount without suffering a reaction, which may include shortness of breath, swallowing problems, hives, nausea or diarrhea. Consuming either a few cherries or a large amount can result in life-threatening symptoms such as difficulty breathing and low blood pressure. People who are allergic to grapes, apples, peaches, apricots or hazelnuts may also have an allergy to cherries, reports the American Academy of Allergy, Asthma and Immunology.
πηγή: livestrong.com

copyright 2015 skeftomai.gr


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !


Κεράσια. Η λύση για την ουρική αρθρίτιδα;

(ονομάζεται και ποδάγρα - αγγλ: Gout)

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μία ασθένεια που ταλαιπωρεί έναν στους στους 14 άνδρες και μία στις 35 γυναίκες. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα  μπορεί να συσσωρευτεί και να σχηματίσει αιχμηρούς κρυστάλλους στις αρθρώσεις, συνηθέστερα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Αυτό προκαλεί φλεγμονή και επακόλουθα πόνο και πρήξιμο.

Για την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας, της οποίας οι κρίσεις είναι επώδυνες μπορούν να ληφθούν διάφορα διατροφικά μέτρα. Όμως η τροφή με τα καλύτερα αποτελέσματα είναι τα κεράσια. Αρκετές μελέτες (1, 2, 3) έδειξαν ότι η κατανάλωση περίπου 2 φλιτζανιών κερασιών (ή χυμού τους) κάθε μέρα προκαλεί μείωση περίπου 15% τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα και μειώνει σημαντικά τη φλεγμονή. Υπάρχουν κι άλλες τροφές που βοηθούν (μούρα, σκούρα σταφύλια) όμως καμία τροφή δε βοηθά τόσο πολύ όσο τα κεράσια.

Παρά τη θετική επίδραση, δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλη η κατανάλωση κερασιών, γιατί είναι και πηγή φρουκτόζης, η οποία δεν είναι ό,τι καλύτερο για την αρθρίτιδα. Θα έλεγα ως 2-3 φλυτζάνια τη μέρα είναι αρκετά.

Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των ανθοκυανινών και κυρίως στο ότι τα κεράσια ελαττώνουν και την παραγωγή και την επαναρρόφηση του ουρικού οξέος από τους νεφρούς ενώ αυξάνεται η  απέκκρισή του μέσω των ούρων. 

Επίσης σημαντική βοήθεια προσφέρουν και στις περιπτώσεις αρθρίτιδας, αφού μειώνουν τη φλεγμονή στις αρθρώσεις και έχουν ανακουφιστική δράση στους ρευματικούς πόνους. Σε μία μελέτη 20 γυναίκες με προβλήματα οστεοαρθρίτιδας ηλικίας 40 - 70 ετών έλαβαν χυμό κερασιού 2 φορές τη μέρα για 3 εβδομάδες. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθεί σημαντικά ο πόνος και η ενόχληση.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!
   

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Για βαθύ χορταστικό ύπνο, φάτε κεράσια!
« Reply #2 on: July 14, 2015, 05:07:26 PM »


Για βαθύ χορταστικό ύπνο, φάτε κεράσια!

Σε αυτό έχω και προσωπική πείρα. Ένα μικρό μπωλ κεράσια πριν κοιμηθώ, με βοηθάνε για περισσότερο και ποιοτικότερο ύπνο.

Είναι από τις ελάχιστες τροφές που περιέχουν μία ορμόνη μας, τη μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μία αντιοξειδωτική ουσία που κατεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθά στον ύπνο. Κάθε βράδυ η επίφυση (αδένας μας που βρίσκεται στον εγκέφαλο) αυξάνει την έκκριση μελατονίνης, χωρίς την οποία δε θα μπορούσαμε να κοιμηθούμε ούτε αρκετά, ούτε βαθιά. Συχνά άνθρωποι που πάσχουν από αϋπνίες λαμβάνουν συμπλήρωμα μελατονίνης. Όμως τα κεράσια και τα βύσσινα είναι φυσική πηγή της! Γι αυτό δεν εκπλήσσουν τα συμπεράσματα έρευνας που δείχνει ότι η κατανάλωσή τους το βράδυ βοηθά αποφασιστικά σε έναν καλό και βαθύ ύπνο.

Quote
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Northumbria διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση χυμού κεράσι, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της ορμόνης-«ρυθμιστή» του ύπνου, μελατονίνης, στον οργανισμό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να προσφέρουν μια «φυσική» λύση σε όσους ταλαιπωρούνται από προβλήματα ύπνου, αϋπνία ή ακόμα και τζετ λαγκ, μετά από μακρινά ταξίδια.

Στη μελέτη υπό τον δρα Γκλιν Χαουότσον, έλαβαν μέρος 20 εθελοντές οι οποίοι μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: η μία κατανάλωνε 30ml πραγματικού χυμού κεράσι δύο φορές την ημέρα για ένα διάστημα μιας εβδομάδας, ενώ η δεύτερη κατανάλωνε εικονικό χυμό με άρωμα κεράσι.

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, οι συμμετέχοντες φορούσαν στο χέρι ένα ειδικό ρολόι, το οποίο με τη βοήθεια ενός αισθητήρα παρακολουθούσε καθημερινά τα μοτίβα του ύπνου τους.

Τόσο κατά το ξεκίνημα, όσο και στο τέλος της δοκιμασίας, οι ερευνητές έλαβαν δείγμα ούρων από τους εθελοντές για να μελετήσουν τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό τους, τα οποία ως γνωστόν επηρεάζουν τον ανθρώπινο κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν λοιπόν, ότι τα επίπεδα μελατονίνης όσων κατανάλωναν καθημερινά χυμό κερασιού εμφάνιζαν σημαντική αύξηση που άγγιζε μάλιστα το 15%-16%.

Είδαν ακόμη, ότι η κατανάλωση του κόκκινου χυμού αύξανε την συνολική διάρκεια του βραδινού ύπνου κατά 25 λεπτά αλλά και την γενικότερη ποιότητα του ύπνου κατά 5%-6%. Επιπροσθέτως, οι «υπναράδες» πλέον εθελοντές φάνηκε να παραμένουν στο κρεβάτι 15 λεπτά περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους.
Τα εντυπωσιακά ευρήματα δημοσιεύονται στην διαδικτυακή έκδοση του επιστημονικού εντύπου «European Journal of Nutrition».

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
 
Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι η μελατονίνη συνεισφέρει στην καρδιαγγειακή υγεία, στην καταπολέμηση των πονοκεφάλων από ημικρανίες, σε νευρώσεις και παίζει σπουδαίο ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και ναι, την περιέχουν τα κεράσια!

Και από προσωπικά μου πειράματα έχω διαπιστώσει ότι αν φάω ένα πιάτο κεράσια κάπου μέσα στο δίωρο πριν πέσω για ύπνο, τότε αυτός γίνεται πιο απολαυστικός και βαθύς! Βέβαια, όπως και τα άλλα φρούτα έτσι και τα κεράσια δεν πρέπει να καταναλώνονται μαζί ή αμέσως μετά το φαγητό, διότι μπλοκάρονται στο στομάχι και δε χωνεύονται σωστά. Φροντίζω λοιπόν να τα τρώω τουλάχιστον 2 ώρες μετά το βραδινό γεύμα.

Το ότι βοηθούν στον ύπνο μην το “δέσετε” και τα καταναλώνετε μόνο πριν τον ύπνο, ούτε ότι μπορεί να σας φέρουν υπνηλία αν τα φάτε άλλη ώρα. Είναι ιδανικό σνακ για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, το πρωί, πριν και μετά την προπόνηση κλπ. Η μόνη ώρα που δεν ταιριάζουν είναι μαζί με μαγειρεμένο γεύμα, όπως και τα άλλα φρούτα.
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!