Author Topic: Το κάπνισμα επηρεάζει μόνιμα τη λειτουργία γονιδίων  (Read 5677 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Το κάπνισμα επηρεάζει τη λειτουργία πολλών γονιδίων και οι αλλαγές αυτές είναι μόνιμες ακόμα και στους πρώην καπνιστές, δείχνει γενετική μελέτη. Ίσως γι΄αυτό ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα και εμφυσήματος παραμένει υψηλός για δεκαετίες μετά τη διακοπή.

Από παλαιότερες μελέτες είναι γνωστό ότι πολλές βλάβες που προκαλεί το τσιγάρο επιδιορθώνονται σταδιακά μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων, για παράδειγμα, με τα χρόνια επιστρέφει στα επίπεδα των μη καπνιστών. Ωστόσο για άλλα νοσήματα, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και το εμφύσημα -προοδευτική καταστροφή των πνευμόνων που μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια μέχρις θανάτου- ο κίνδυνος μειώνεται, αλλά παραμένει υψηλότερος από το φυσιολογικό επ' αόριστον.

«Διακόπτοντας το κάπνισμα ο κίνδυνος ασθενειών μειώνεται, αλλά δεν επιστρέφει στο μηδέν», σχολιάζει στο Nature.com ο Ραζ Τσάρι, ερευνητής του Κέντρου Έρευνας Καρκίνου του Μπρίτις Κολούμπια και επικεφαλής της τελευταίας μελέτης.

Ο Δρ Τσάρι εξέτασε την έκφραση (τα επίπεδα λειτουργίας) των γονιδίων σε ιστό από πνεύμονες οκτώ νυν καπνιστών, τεσσάρων ανθρώπων που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, και 12 ατόμων που είχαν διακόψει το κάπνισμα από ένα έως 32 χρόνια νωρίτερα.

Η σύγκριση έδειξε ότι η έκφραση πολλών γονιδίων που επηρεάζονται από το κάπνισμα επιστρέφει στο φυσιολογικό μετά τη διακοπή. Ωστόσο η έκφραση 124 γονιδίων παραμένει τροποποιημένη.

Η λειτουργία πολλών από τα γονίδια αυτά συνδέεται με την προστασία από ασθένειες. Μειωμένη έκφραση παρατηρήθηκε σε γονίδια που σχετίζονται με την κυτταρική διαίρεση και την επιδιόρθωση του DNA από γενετικές βλάβες.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Genomics.

Στα ίδια συμπεράσματα καταλήγει και μια άλλη μελέτη, στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, η οποία δεν έχει ακόμα δημοσιευτεί. Ο Δρ Αβρουμ Σπίρα, επικεφαλής της έρευνας αυτής, σκοπεύει τώρα να εξετάσει απευθείας τη σχέση της συχνότητας ασθενειών με την τροποποιημένη γονιδιακή έκφρασης σε νυν και πρώην καπνιστές.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλιο: Μην απογοητεύεστε από τέτοιες ειδήσεις. Δε χρειάζονται έρευνες για να αποδειχθεί αυτό που ξέρουμε, ότι το κάπνισμα μας έχει προκαλέσει βλάβες και φθορές και ότι μερικές δε φεύγουν ακόμα και αν το κόψουμε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ.. ξέρουμε ακόμα καλύτερα, πόσο ξαναβρίσκουμε την υγεία και τη δύναμή μας, πόσο πολύ μπορεί να διορθωθεί το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς. Γνωρίζω 60χρονο άνθρωπο  που το έκοψε μαχαίρι μετά από έμφραγμα και μετά από 15 χρόνια είναι μια χαρά!


   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!