Author Topic: ο Θανάσης έκανε πάλι το θαύμα του !!  (Read 4666 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Outopia

  • τακτικό μέλος
  • **
  • Thank You
  • -Given: 2
  • -Receive: 6
  • Gender: Female
    Η αφορμή για την είσοδο μου στο forum ήταν φυσικά η διακοπή του καπνίσματος. Χρόνια καπνίστρια των 2,5-3 πακέτων κατάφερα να το κόψω το 2013. Το βιβλίο του Θανάση το ανακάλυψα 2-3 μέρες μετά τη διακοπή του τσιγάρου και μπορεί μεν το κάπνισμα να το έκοψα μόνη μου όμως στο να παραμείνω σταθερή στην απόφασή μου και κυρίως στο να απαξιώσω πλήρως αυτή την επικίνδυνη συνήθεια, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το βιβλίο του Θανάση, που μαζί με το φόρουμ αποτέλεσε μεγάλο στήριγμά μου στο πρώτο δύσκολο διάστημα της αποχής. Θεωρώ επίσης ότι το γεγονός πως ούτε μία φορά δεν αισθάνθηκα να μου "λείπει" και δεν είδα το τσιγάρο "νοσταλγικά" -πράγμα που ποτέ δεν περίμενα να συμβεί-  οφείλεται αποκλειστικά στην καταλυτική και αποκαλυπτική επεξήγηση του Θανάση για τον ύπουλο τρόπο που το κάπνισμα παγιώνεται στο μυαλό μας και στη ζωή μας.
            Καλά όλα αυτά, αλλά το πρόβλημα που μένει να αντιμετωπισθεί είναι τα επιπλέον 7-8 κιλά που απέκτησα μετά τη διακοπή.Πολλοί άνθρωποι ξαναρχίζουν το τσιγάρο γιατί δεν αντέχουν τα κιλά που φορτώθηκαν και δεν χάνονται. Είναι γνωστό ότι αρκετοί - γυναίκες ιδίως - δεν αποφασίζουν καν να το κόψουν γιατί φοβούνται τα κιλά που θα βάλουν μετά.  Γιαυτό κι εγώ σκεφτόμουν ότι η πραγματική νίκη μου κατά του καπνίσματος θα ολοκληρωθεί όταν επανέλθω και στα κιλά που είχα πριν τη διακοπή.      Περίμενα το βιβλίο του Θανάση για το αδυνάτισμα από τότε που έκοψα το τσιγάρο. Όλο αναβαλλόταν η πολυπόθητη στιγμή... από Πάσχα σε καλοκαίρι κι από καλοκαίρι στον καινούργιο χρόνο . Κι όλο έλεγα μέσα μου "υπομονή...... ο Θανάσης θα βρει πάλι τον μαγικό τρόπο να μπει στο μυαλό σου να αποκαλύψει τον ύπουλο μηχανισμό και να σε βοηθήσει να επανέλθεις και να απαλλαγείς και από αυτή την παγίδα". Γιατί και η υπερφαγία (ή ή "κακοφαγία" με παχυντικές τροφές) παγίδα είναι.. άλλα πράγματα έρχεται να κουκουλώσει. 
          Φυσικά μόλις έμαθα τα χαρμόσυνα νέα το αγόρασα αμέσως !! Ήταν κάτι παραπάνω από ότι περίμενα... μια εγκυκλοπαίδεια για τη σωστή διατροφή ! Είμαι ακόμα στην αρχή αλλά ήδη έχω ενθουσιαστεί γιατί χάρη στην ενδελεχή έρευνα του Θανάση, που είχε την καλοσύνη να μοιραστεί μαζί μας, άρχισα να καταλαβαίνω για ποιους λόγους ορισμένες τροφές όπως το σιτάρι είναι τόσο επικίνδυνες. Είχα ακούσει φυσικά πολλά για τη γλουτένη και το αγελαδινό γάλα.. αλλά δεν ήμουν σίγουρη αν ήταν υπερβολές. Τώρα πείστηκα. Για όλα τα πράγματα που θέλουμε να πετύχουμε το πρώτο βήμα είναι η κατανόηση, οπότε πιστεύω ότι και σε αυτό τον αγώνα (της απώλειας των κιλών) θα υπάρξει νίκη !! Εδώ θα είμαστε να τα λέμε μέχρι να καταφέρουμε και αυτό τον στόχο.



Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: ο Θανάσης έκανε πάλι το θαύμα του !!
« Reply #1 on: May 02, 2015, 12:57:57 PM »
αγαπητή outopia!

χαίρομαι που βρήκες το βιβλίο ενδιαφέρον. Όπως μου είπες, περίμενες κάτι που θα εργάζεται σε ψυχολογικό επίπεδο, όπως το προηγούμενο βιβλίο, αλλά εδώ άλλαξα τελείως τρόπο προσέγγισης. Είναι μία συνηθισμένη παγίδα πολλών συγγραφέων, μόλις γράψουν ένα καλό βιβλίο για ένα θέμα προσωπικής βελτίωσης, να παρασύρονται στην εύκολη λύση, να εφαρμόζουν την ίδια συνταγή σε διαφορετικό θέμα.

Όμως όσα κι αν σας έλεγα για ψυχολογία, όσο κι αν σας καλλιεργούσα την αυτοπεποίθηση, το να μη βλέπετε το φαγητό ως "μέσο ηδονής" κλπ θα πήγαιναν χαμένα, αφού το σιτάρι και η ζάχαρη θα υπέσκαπταν την προσπάθεια. Με την ναρκωτική τους επίδραση και την ιδιότητά τους να προκαλούν έξτρα πείνα.. αργότερα, κάθε προτροπή μου για ¨τήρηση του μέτρου" με βάση ψυχολογικές τεχνικές, θα κατέρρεε αργά ή γρήγορα..

Έτσι η συνήθης προτροπή των διαιτολόγων για "όλα με μέτρο" θα είχε όσο αποτέλεσμα θα είχε ο καρδιολόγος αν σας πρότεινε "καπνίστε, αλλά το πολύ ως 5 τσιγάρα τη μέρα".. Μάλιστα τη δεκαετία του 50 κ του 60 ακριβώς αυτό πρότειναν πολλοί γιατροί για το κάπνισμα. Η πραγματική γνώση όμως έρχεται όταν μπορείς, στηριγμένος σε στέρεη επιστημονική τεκμηρίωση, να εγκαταλείπεις το μέτρο όπου χρειάζεται, και να το εφαρμόζεις στα υπόλοιπα (το μέτρο, είναι καταπληκτική αρχή, της οποίας είμαι οπαδός, αλλά όχι στο στάρι..).

Ξέρω θα δυσκολευτείς, όπως ήδη έγραψες, αλλά η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ δυσκολία θα ήταν να μπεις σε ολιγοθερμιδική δίαιτα.. Εκεί να δεις τι σημαίνει δυσκολία, καθώς το σώμα πεινά και τα ένστικτα αγριεύουν...

σου εύχομαι καλή πορεία!
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!