81
Τροφές - Υπερτροφές - Βότανα / Οι καλύτερες συνταγές για κουκιά
« Last post by Θανάσης Αποστόλου on July 24, 2020, 11:39:47 AM »Οι καλύτερες συνταγές για κουκιά
Τα κουκιά είναι ένα όσπριο που έχει θρέψει πολλούς λαούς, μεταξύ των οποίων και τους αρχαίους Έλληνες. Δε θα σας παρουσιάσω πολλές συνταγές, αλλά τις λίγες και καλύτερες.
Kουκιά στιφάδο
Αυτή τη συνταγή τη δοκίμασα και μου άρεσε πολύ. Το βίντεο που την περιείχε όμως ήταν μεγάλο, είχε αρκετή φλυαρία. Γι αυτό έκοψα κι έραψα, και το μισάωρο βίντεο το έφτασα στα 7 λεπτά, όπου περιγράφεται μόνο η συνταγή που μας ενδιαφέρει και τίποτα άλλο.
Κουκιά Γιαχνί
ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό ξερά κουκιά
1 ματσάκι μάραθο ή άνιθο
1 κονσέρβα τοματάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Μουσκεύουμε από το βράδυ τα κουκιά σε χλιαρό νερό. Την επομένη μαραίνουμε το κρεμμύδι στο λάδι προσθέτουμε τα κουκιά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μυρωδικό, τη ντομάτα αλάτι πιπέρι και δυο ποτήρια νερό. Αφήνουμε να βράσει για μισή περίπου ώρα.
* στη συνταγή αυτή, που είχα βρει στο cookthebook.blogspot.gr , θα πρόσθετα και τη διαδικασία του “ξεματιάσματος” των κουκιών για να γίνουν πιο εύπεπτα.
Κουκιά λαδορίγανη
Οταν σερβίρονται με ξίδι και λαδορίγανη, είναι μεζές ταιριαστός με ρετσίνα, ενώ, όταν είναι μαγειρεμένα με ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και δάφνη, δεν αρνούνται ένα γοητευτικό, αντίστοιχα, βελούδινο κρασί, όπως ένα Merlot.
Υλικά
1 κιλό κουκιά
1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο
ρίγανη
ελαιόλαδο
αλάτι
ξύδι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα κουκιά και τα καθαρίζουμε βγάζοντας το μαυράκι τους.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι. Βάζουμε τα κουκιά στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσουν (δεν πρέπει να έχουν πολύ νερό στην αρχή γιατί με λίγο βράζουν καλύτερα). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη και σερβίρουμε με λίγο ξύδι.
Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ρίγανη με φρέσκο άνηθο ή μάραθο και το ξύδι με λεμόνι.
Τη συνταγή βρήκα στη σελίδα: delicieuses.forumotion.net/t1105-topic
Τα κουκιά είναι ένα όσπριο που έχει θρέψει πολλούς λαούς, μεταξύ των οποίων και τους αρχαίους Έλληνες. Δε θα σας παρουσιάσω πολλές συνταγές, αλλά τις λίγες και καλύτερες.
Kουκιά στιφάδο
Αυτή τη συνταγή τη δοκίμασα και μου άρεσε πολύ. Το βίντεο που την περιείχε όμως ήταν μεγάλο, είχε αρκετή φλυαρία. Γι αυτό έκοψα κι έραψα, και το μισάωρο βίντεο το έφτασα στα 7 λεπτά, όπου περιγράφεται μόνο η συνταγή που μας ενδιαφέρει και τίποτα άλλο.
Κουκιά Γιαχνί
ΥΛΙΚΑ:
1/2 κιλό ξερά κουκιά
1 ματσάκι μάραθο ή άνιθο
1 κονσέρβα τοματάκια
2 μεγάλα κρεμμύδια σε φέτες
αλάτι πιπέρι ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Μουσκεύουμε από το βράδυ τα κουκιά σε χλιαρό νερό. Την επομένη μαραίνουμε το κρεμμύδι στο λάδι προσθέτουμε τα κουκιά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το μυρωδικό, τη ντομάτα αλάτι πιπέρι και δυο ποτήρια νερό. Αφήνουμε να βράσει για μισή περίπου ώρα.
* στη συνταγή αυτή, που είχα βρει στο cookthebook.blogspot.gr , θα πρόσθετα και τη διαδικασία του “ξεματιάσματος” των κουκιών για να γίνουν πιο εύπεπτα.
Κουκιά λαδορίγανη
Οταν σερβίρονται με ξίδι και λαδορίγανη, είναι μεζές ταιριαστός με ρετσίνα, ενώ, όταν είναι μαγειρεμένα με ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και δάφνη, δεν αρνούνται ένα γοητευτικό, αντίστοιχα, βελούδινο κρασί, όπως ένα Merlot.
Υλικά
1 κιλό κουκιά
1 κρεμμύδι ξερό ψιλ/νο
ρίγανη
ελαιόλαδο
αλάτι
ξύδι
Εκτέλεση
Μουσκεύουμε τα κουκιά και τα καθαρίζουμε βγάζοντας το μαυράκι τους.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε με λίγο λάδι. Βάζουμε τα κουκιά στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσουν (δεν πρέπει να έχουν πολύ νερό στην αρχή γιατί με λίγο βράζουν καλύτερα). Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό
Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη και σερβίρουμε με λίγο ξύδι.
Εναλλακτικά μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ρίγανη με φρέσκο άνηθο ή μάραθο και το ξύδι με λεμόνι.
Τη συνταγή βρήκα στη σελίδα: delicieuses.forumotion.net/t1105-topic