Author Topic: Τρέφομαι σωστά  (Read 4599 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline IO

  • τακτικός σχολιαστής
  • ****
  • Thank You
  • -Given: 85
  • -Receive: 50
  • Gender: Female
Τρέφομαι σωστά
« on: May 08, 2015, 03:12:31 PM »
Έχω «βουτήξει» στ’ αλήθεια στο ΓΛΥΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ, αν και ο χρόνος μου είναι ελάχιστος  και διαβάζω με ... βουλιμία. Αρπάζω από δω κι από κει με λαιμαργία: για να δω τι λέει ο Θανάσης για τα γαλακτοκομικά, για να δω τι λέει για τη ζάχαρη... κ.λπ. Μάλλον πρέπει να διαβάζω πιο συστηματικά αν και λόγω έλλειψης χρόνου παίρνω το βιβλίο όπου πάω (στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, ο σύζυγος με κοιτάει και λέει «Εξετάσεις θα δώσεις;»).

Λοιπόν εγώ είμαι μια ειδική περίπτωση. Δεν ενδιαφέρομαι να χάσω βάρος, είμαι ελάχιστα πάνω από το κανονικό βάρος για το ύψος μου (2 με 3 κιλά κι αυτά τοπικά, στην κοιλιά κυρίως λόγω κληρονομικότητας). Ενδιαφέρομαι για τη σωστή διατροφή ως θεμέλιο για υγεία, ευεξία και μακροζωία. Πάντως η μεγαλύτερη μάχη που έχω να δώσω είναι να πείσω τα παιδιά μου να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες.

Είμαι λοιπόν ειδική περίπτωση γιατί:
Είμαι χορτοφάγος αλλά όχι vegan (τρώω  γαλακτοκομικά και ψάρια εκτός από τις ημέρες της νηστείας) εδώ και πολλά χρόνια (με διαλείμματα στις εγκυμοσύνες). Παρόλα αυτά έχω τσιμπημένη χοληστερίνη! Έχω χαμηλό αιματοκρίτη και σίδηρο και παίρνω κατά καιρούς συμπληρώματα (κι αυτό γιατί δεν κάθομαι να ψάξω και να φροντίσω να αναπληρώνω με άλλες τροφές και συνδυασμούς αυτά που χάνω από το κρέας).

Η δυσκολία μου να εφαρμόσω ειδικές διατροφικές δίαιτες είναι πως μέσα στην οικογένεια ο σύζυγος είναι της άποψης «παν μέτρον άριστον» και τα πιτσιρίκια μου ζούνε για τα γλυκά και τα σουβλάκια, άντε και την πίτσα (παρόλα αυτά είναι από φυσιολογικά έως αδύνατα!). Άρα πρέπει να μαγειρεύω ειδικά για μένα, να δίνω καθημερινές μάχες να τους πείσω τουλάχιστον για τα βασικά (ελάχιστα έως καθόλου γλυκά, πολλά λαχανικά και φρούτα...κ.λπ). Και βέβαια να κονταροχτυπηθώ με γιαγιάδες και παππούδες που στο θέμα διατροφή είναι η απόλυτη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!

Για αρχή, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής βασικά:
1.   Προϊόντα με σιτάλευρο να τα αποκλείσω για λόγους υγείας τελείως; Ή επειδή δεν θέλω να χάσω βάρος μπορώ να χρησιμοποιώ;
2.   Μπορούμε να χρησιμοποιούμε ακατέργαστη ζάχαρη, αυτή τη σκούρα που μοιάζει σα να έχει σιρόπι, χωρίς ενοχές; (για σπιτικά γλυκά, σπιτικές μαρμελάδες, κ.λπ)
3.   Προτάσεις για αύξηση αιματοκρίτη και σιδήρου με φυσικό τρόπο, ευπρόσδεκτες!


(Θανάση αν δεν κολλάει εδώ το θέμα μου ή δεν έχω σωστό τίτλο σε παρακαλώ να παρέμβεις)

admin: Ιωάννα, το μετέφερα εδώ, και θα ανοίξω ξεχωριστά θέματα αργότερα στις "απορίες" για κάποια από τα ερωτήματά σου. Μπορείς πάντα να αλλάζεις το κείμενο και τον τίτλο όποτε θέλεις.


Ιωάννα

Offline Θανάσης Αποστόλου

  • Διαχειριστής
  • ιδρυτικό μέλος
  • *****
  • Thank You
  • -Given: 223
  • -Receive: 182
  • Gender: Male
  • να πέσεις; επιτρέπεται. να σηκωθείς; ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ !
Απ: Τρέφομαι σωστά
« Reply #1 on: May 09, 2015, 10:47:27 AM »
Ιωάννα καλημέρα!

απαντάω στο 2ο κ ερώτημά σου, και για τα άλλα θα ανοίξω ξεχωριστά θέματα στις "ερωτήσεις".

2) η μαύρη ζάχαρη δεν είναι και τόσο υγιής όσο ακούμε.. Φαντάσου ότι είναι σαν τη λευκή + κάποια ΙΧΝΗ βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων. Η ακατέργαστη ζάχαρη είναι άλλο πράγμα, έχει στεγνή υφή και καφέ χρώμα, και είναι κάπως καλύτερη, αλλά απέχει πολύ από το να την χαρακτηρίσουμε σωστή τροφή. Μέλι, μελάσα, είναι τα 2 άριστα γλυκαντικά. Στο βιβλίο στη σελίδα 226-229 τα λέω όλα αναλυτικά.
Update: Για τη στέβια υπάρχουν νέες πληροφορίες που την κατατάσει στις ανθυγιεινές τροφές..

Μπράβο σου πάντως που τα καταφέρνεις με τόσα εμπόδια να φροντίζεις τη διατροφή σου. Χρειάζονται μάχες, και για να κρατηθείς χορτοφάγος και για να κρατάς τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια με τόσες διαφορετικές απόψεις ο καθένας! Ελπίζω το βιβλίο να ξεμπερδέψει την κατάσταση και να μην την κάνει πιο πολύπλοκη!  :P  :-x
   Διαβάστε το απόλυτο βιβλίο για τη διατροφή και την ευεξία εδώ!